fbpx

17 norske artister du skal kende

Foto: Aurora/PR

I anledning af Norges nationaldag den 17. maj, har vi samlet hele 17 norske artister, vi synes, du skal være bekendt med. Du har måske allerede kastet din kærlighed over nogle af de sprøde nordiske toner, men der er også helt nye acts imellem.

Aurora

Aurora er den romerske gudinde for daggry, og “aurora polaris” er betegnelsen for nord- og sydlys. Begge referencer passer egentligt ret godt til hele auraen omkring den fine, nordiske og blot 20-årige autodidakte singer-songwriter Aurora Aksnes fra Bergen. Den Roskilde-aktuelle kunstner spiller en form for til tider mørk og eksperimenterende popmusik med yderst fængende melodier og en fin, men også stærk vokal. Sidste år udgav hun debut-EP’en Running with the Wolves, for hvilken hun modtog stor anerkendelse, og i marts fik vi så hendes første fuldlængder All My Demons Greeting Me As A Friend, som vi kvitterede med fire ud af fem stjerner.

Gundelach

Sidste fredag udkom den selvbetitlede debut-EP fra den elektroniske popsanger Gundelach, der er blevet udvalgt af både Spotify og Tidal til deres Ones to watch in 2016-koncepter. Hele hypen opstod efter udgivelsen af singlen “Spiders”, der både blev nummer et på HypeMachine og opsnappet af selveste Pharrell Williams til hans eget radioprogram. Pop-crooneren fra Oslo, der tidligere fungerede som DJ, har på debut-EP’en arbejdet sammen med Joel Ford (Oneothrix Point Never, Cyril Hahn) og Al Carlson (Ariel Pink, Time Hecker).

ARY

På både dette års by:Larm festival og SPOT imponerede vores tidligere Ugens Upcoming ARY med sine medrivende koncerter. Hun er opvokset i Trondheim, men har rødder i eksotiske Trinidad, hvilket i grunden godt kan høres på rytmerne i hendes alternative elektropop. I 2015 kom førstesinglen “Higher”, der præsenterede os for hendes hårdtslående beats, høje energi, unikke vokal og massive synthesizer-univers, og desuden markerede hende som et hot nyt navn på den norske musikscene. Sangerinden er på baggrund af netop denne single nu signet på Petroleum Records og Toothfairy og har afsløret, at der er flere udgivelser på tegnebrættet i år. Vi glæder os, kære ARY!

Bloody Beach

Selvom nordmændene tydeligvis er stærke, hvad angår elektropop, så er det altså ikke det eneste, de duer til, hvilket kvintetten Bloody Beach er et udmærket eksempel på. Tropidelica kalder de det. Ja musikken altså, og det er faktisk en ret præcis beskrivelse af deres eksotiske blanding af psykedelisk pop, dub, afrobeat og surfrock. Tankerne bag musikken er at frembringe følelser af humor og frihed hos lytterne, og det formåede de fem musikere fra Bergen også i så høj grad på dette års SPOT festival, at deres koncert røg med ind på vores liste over seks højdepunkter fra #SPOT16.Do you feel like dancing” synger Bloody Beach på nummeret “Quembo Que”, og ja gutter… det gør vi.

Dagny

Tromsø kan også. Det har popsangerinden Dagny i den grad bevist med udgivelsen af singlen “Backbeat”, der er et så umådeligt fængende første popudspil, at hun allerede er blevet sammenlignet med sangfugle som Taylor Swift og Tove Lo. Dagny Sandvik er datter af de prisvindende norske jazzmusikere Øystein Norvoll og Marit Sandvik, men det har altså ikke ændret på, at det snarere er folket popmusik, du kan høre fra Dagnys side. Hun har boet i London siden 2012, men det må være begrænset, hvor meget tid hun har haft dér det seneste år, for sangerinden har turneret aktivt rundt i både hjemlandet Norge og resten af Europa.

Whales & This Lake

Trioen Whales & This Lake fra Oslo har også kastet sig over den populære elektropop, og er et stærkt og bastungt nyt navn. I januar sidste år debuterede de med singlen “Sahara Blind”, der indtjente dem titlen som ‘Ukas Urørt’ på NRK p3 – en slags pendant til ‘Ugens Kanon’ på KarriereKanonen. Nummeret har modtaget stor anerkendelse og er streamet over en halv millon gange på Spotify, og nåja, så blev videoen til “Sahara Blind”, da også nomineret i kategorien “Bedste norske musikvideo” til den norske kortfilmfestival. Mon ikke vi hører mere til Whales & This Lake i fremtiden.

Astrid S

Tilbage i 2013 kom popsangerinden Astrid S på femtepladsen i den norske version af Pop Idol. Hun har arbejdet sammen med Shawn Mendes på hans nummer “Air” og har i år turneret med Troye Sivan på hans Europaturné. Men vigtigst af alt har hun udgivet numre som “Paper Thin”, “Hurts So Good” og “Running Out”, hvoraf den sidste er oppe og runde hele 78 millioner streams på Spotify. Det er vist kun lige begyndt for den 20-årige sangerinde, som desuden var nomineret i kategorien ‘Årets Internationale Navn’ til dette års Bands of Tomorrow Music Awards.

Fay Wildhagen

Vinderen i netop kategorien ‘Årets Internationale Navn’ var imidlertid folkpop/rock-artisten Fay Wildhagen. Wildhagen er faktisk guitarist i ARY’s band, men som soloartist fungerer hun i allerhøjeste grad også. Fay Wildhagen er den storslåede lyd af norsk natur, som hun live-performer med sit fem mand store band. Sidste år optrådte hun blandt andet på SPOT Festival, Roskilde Festival, som en del af Rising-programmet, og på et hav af norske festivaler. Du kan lære hende bedre at kende her.

Kildaphew

Kildaphew består af Oslo-duoen Andreas Lanesjord og Danielle Brogden. Gruppen har kun udgivet én sang, men hvilken én! “Blunt Truth” er en virkelig lækker blanding af rap, pop, soul og R’n’B med både organiske og elektroniske elementer. Duoen har også lyrikken i fokus, og “Blunt Truth” er en observation af det globale samfund og reflekterer over konsekvenserne af vores forsømmelser. Den anmelderroste single førte duoen til et supportshow for rapgruppen Jurassic 5, da de spillede på et af Norges mest anerkendte venues, Rockefeller, sidste år.

Anna of the North

Tilbage i juni debuterede Anna of the North fra Oslo med singlen “Sway”. Hun havde sådan set ikke nogen intentioner om at udgive musik, da hun nogle måneder forinden studerede i Melbourne, men det skulle ændre sig, da hun mødte produceren Little Dreamer. Sangerinden spiller drømmende elektropop, og har senest udgivet laid-back singlen “Baby”, som hurtigt røg ind på vores spilleliste Ugens Boblere. Vi glæder os til mere varm elektropop fra det kolde nord.

Lovespeake

Åh, Lovespeake. I gør os så glade. Det er groovy, det er dansabelt, og det er satans glædesfremkaldenede indiepop i en slags reinkarnation af indierock-bandet Eye Emma Jedi. Deres musik er både blevet fremhævet på NRK P3, Norges største radiostation og på flere musikblogs, og også streamingtjenesten Tidal har udvalgt dem som en af deres ‘Tidal Rising-artists’. Sekstetten blev dannet dybt inden i en skov i Hadeland udenfor Oslo af musikerne Pav og Baya og produceren Jonas Raabe. Bind danseskoene godt fast og slå dig løs!

Guns

Kunstuddannede Gunhild Jarwson Tekle aka Guns er opvokset i Trondheim, men har faktisk base i København, hvor hun arbejder på sit utroligt dragende dreampop-univers. Da hun udgav andensinglen “I Know Exactly How It Feels”, var norsk P3 igen på pletten og også en stime af blogs, andre radiostationer og Sound Of Copenhagen så potentiale i den norske musiker. Det forstår vi godt! Nu er hun signet til det danske pladeselskab Tigerspring, og udgav i USA sin andensingle via The Plus One Music Label. Er du vild med Beach House (og hvem er ikke det), så sæt dig ind i Guns drømmende atmosfære.

KAKKMADDAFAKKA

KAKKMADDAFAKKA fra Bergen, der består af otte musikere i alderen 25 til 28 år, spiller højstemt og energisk indierock. Deres mission er at få lytteren til at danse, og det kan de blandt andet prøve på til Roskilde i år, hvor de er booket til at spille på Pavilion. Bandet har lige udgivet deres fjerde album, KMF, i samarbejde med ingen ringere end Erland Øye (The Whitest Boy Alive, Kings of Convenience). Gruppen, der er berygtede for deres liveshows, har faktisk spillet i hele 10 år, men ifølge gruppen selv, er de kun først lige begyndt. Juhu!

Smerz

Ligesom GUNS, har den elektroniske pigeduo Smerz valgt at slå sig ned i København. De har brugt fem år på at indspille ‘soveværelsesproduktioner’, men nu er de så småt ved at gøre deres indtog på den elektroniske musikscene, og spillede sidste år på Roskilde Festival. De feminine vokaler står i kontrast til de mørke, tunge produktioner. I år er duoen blandt andet booket til Trailerpark Festival og Distortion Ø, så hvis du vil ud og mærke bassen pumpe, så er der flere muligheder for det.

Sondre Justad

Norge har udset sig en ny popstjerne i form af den 25-årige sanger Sondre Justad, der senest har hittet med singlen “Riv I Hjertet”, der allerede har solgt platin. Han har det seneste år både spillet udsolgte koncerter, haft spilletid på diverse radiostationer og optrådt i et hav af nationale TV-programmer. Og så blev han desuden nomineret til hele tre priser til ‘Årets Spellemannpris” (Norges svar på Grammy)

Mayflower Madame

Fra Oslo kommer den stadig meget spirende kvartet Mayflower Madame, der spiller en blanding af post-punk, shoegaze og tung psykedelisk rock. Deres debutalbum Observed in a Dream udkom 22. april, og gruppen bliver sammenlignet med klassiske navne som Joy Division, Bauhaus, Black Rebel Motorcycle Club og The Jesus & Mary Chain. Inspirationen til deres støjrock finder de blandt andet i de kolde norske vintre.

EERA

Anna Lena Bruland er kræfterne bag det dystre og drømmende popprojekt EERA, der har fået opmærksomhed for singlen “White Water”. Sangerinden har modtaget stor ros fra flere medier, og vi har også tidligere kastet lys over det unge talent, da vi inkluderede hendes single “Marry Me” på Ugens Boblere. EERA har base i London og skal udover at spille på The Great Escape Festival i Brighton i denne uge også spille support for australske Ry X på hans UK Tour. Hold øje med hende!

Nikoline Skaarup
nikolineskaarup@bandsoftomorrow.com