Albin Lee Meldau: »Den eneste regel er at lave en god sang«

Foto: Fredrik Skogkvist

2016 har allerede været et fremragende år for svenske Albin Lee Meldau, og at dømme ud fra modtagelsen af hans debut-EP, Lovers, så tyder alt på, at det kun er begyndelsen. Vi fangede musikeren til en snak under dette års Great Escape Festival i England, hvor han selv stod på programmet.

Jeg møder Albin og hans Manager, Paul, ude foran Copperdollar Studios i Brighton, hvor de efterfølgende skal filme en live session. Studiet ligger en smule afsides i forhold til centrum af den engelske kystby, der i disse dage sprudler af liv og festivalstemning. Døren til studiet er låst, og vi må hurtigt finde et andet sted at tale, da skyerne så småt trækker sammen, og regndråberne bliver flere. På vej mod den nærmeste pub passerer vi en barber, og Albin foreslår at lave interviewet derinde: Jeg kunne godt bruge en barbering, griner han.

Albin Lee Meldau beskriver bedst selv sin musik som “popmusik fyldt med så meget følelse som muligt“, men skynder sig at påpege, at musik er kunst, og kunst er subjektivt.

Det er Albin selv, der synger, skriver og producerer i samarbejde med, som han selv beskriver dem, fantastiske personer, han er meget beæret over at arbejde sammen med.

”Stand By Me” i Skagen

Meldau har altid haft musikken tæt ind på livet. Begge hans forældre er sangere, og hans mor underviser i musik, så Meldau har både spillet trompet og sunget i kor, da han var barn. Efterhånden som han blev ældre, arbejde han ligesom sin mor, som musiklærer, og har derudover spillet mange år i et soulband, spillet til bryllupper, i kirker og på gaden.

Og netop gaden har endt med at spille en stor rolle for Göteborg-musikeren, der, da han boede i Malmö, plejede at tage til blandt andet Danmark, Tyskland, Stokholm og Oslo for at spille rundt omkring i byerne. Jeg spørger ind til, hvad livet på gaden har givet ham.

Penge!“, griner han og fortsætter: Penge faktisk.. det er et godt job. Og hvis du kan klare at spille på gaden, uden noget kendt navn, og få det til at fungere… så kan du klare det alle steder. Det er det hårdeste publikum at spille for. Seks procent af befolkningen udløser ingen endorfiner, når de hører lydbølger og kan derfor ikke værdsætte musik – det lærer du, når du spiller på gaden. Det kan være hårdt og råt, men det kan også være det bedste i verden,“ konkluderer han og tilføjer med et grin; “det er gaden… alt kan ske!

Hvornår Meldau ville tage en tur ud i byerne afhang helt og holdent af behovet for penge, men nu er tiden som gademusikant et overstået kapitel.

Du kunne tjene mange penge på den måde. Hvis det var en god dag i Skagen, og der var mange turister selvfølgelig.. ‘Stand By Me’.. done! Det var gode tider, og jeg savner det nogle gange, men det kommer aldrig til at være sådan igen, erkender han: Når du er ung, tænker du ikke særligt meget. Men jeg er ældre nu, og jeg ville højst sandsynligt være en del mere utryg ved det hele. Der går et øjeblik, hvorefter han tilføjer: Det er ligesom squatting… det er ikke noget jeg ser mig selv gøre i fremtiden, forhåbentligt.

Selvom den svenske musiker har en sund portion humor, som vi sidder dér i pubbens baggård og taler, så er hans musikalske univers både alvorligt og meget følelsesladet. Det fik vi allerede at mærke på førstesingle, “Lou Lou”, der spredte sig som en steppebrand i den musikalske blogssfære, er blevet streamet flere millioner gange på Spotify og skaffede Meldau et hav af spillejobs – blandt andet herhjemme til SPOT Festival og VEGAS New Crush.

Et dream team af stjerneproducere

For et år siden…, begynder han og afbryder sig selv: Well, jeg blev dumpet, rent ud sagt… Så jeg skrev en sang, uploadede den til SoundCloud, og vupti! så skete det hele.

Albin har, inden det nærmest skæbnesvangre øjeblik, hvor “Lou Lou” blev tilgængelig på SoundCloud, stået over for det valg at skulle forlade sit soulband gennem seks år til fordel for et nyt kapitel som soloartist.

Jeg elsker at spille i band, og jeg elsker at stå på scenen med dygtige musikere. Og jeg håber at kunne gøre det igen en skønne dag, men jeg er en 28 år gammel mand uden uddannelse… Så det er derfor, at jeg gik solo. Forestil dig hele situationen omkring et show, hvor syv mennesker skal på plads og få styr på det hele. Jeg ønskede også at prøve at være alene, og det er meget lettere at være professionel, hvis du kun har dig selv at håndtere. Og jeg har et fantastisk team bag mig, der hjælper med alting. Jeg ville elske at spille musik i et band igen en dag, men nu gør jeg dét her, og man kan kun gøre én ting ad gangen, siger han og korrigerer sig selv; jeg kan kun gøre én ting ad gangen. Så jeg spiller ikke med nogle andre. Jeg gør dét her.

Resultatet af Albin Lee Meldaus beslutning om at gå solo og hans intense arbejde med musikken, er, indtil videre, fire velproducerede og dybtfølte sange, med den gode melodi og Albins tryllebindende vokal i centrum. Et resultat der er skabt over længere tid og i samarbejde med en række prominente producere.

– Der er en lang proces fra at skrive sangen til at udgive den, konkluderer han og fortsætter; jeg ved det ikke helt… Jeg giver den til ham, og så sker det bare!, siger han og peger på manageren Paul, der sidder ved siden af og smiler. Jeg arbejder på forskellige måder. Folk siger, at de kan skrive en sang på fem minutter, men det er ikke rigtigt. Det er bitte små stykker hér og dér. Jeg arbejder med producergenier som Jimmy Napes (bl.a. Sam Smith, Disclosure, red), Justin Parker, der skrev “Video Games” for Lana Del Ray, Bastian Langebæk (bl.a. Alex Vargas, Jack Garrat, red), som er en fantastisk dansk producer og Björn Yttling (bl.a. Lykke Li, red) fra Sverige, som producerede mit første nummer. Så det er svært at svare på. Det kan være en hvilken som helst proces. Men jeg skriver en masse tekster, og melodierne kommer også til mig. Der er ingen regler. Den eneste regel er at lave en god sang.

Sverige – et musisk mekka

Hvis der er noget, som Albin Lee Meldau har bevist, han kan, så er det netop at lave en god sang. Men han er langt fra den eneste af vores skandinaviske naboer, der har et særligt musikalsk tække. Det er ingen hemmelighed, at Sverige gennem en lang årrække har bidraget flittigt til den globale musikscene, og det er Albin enig i.

– Sverige er et fantastisk sted og et af de vigtigste steder i verden, når det kommer til musik. Fra ABBA til Ace of Base. Så det er en stor indflydelse, og jeg er meget glad for at være svensk. Men jeg er også halv brite, og jeg fremstår ikke altid som en typisk svensker. Men det er en stor del af mig, og jeg er svensker, og jeg vil altid sige, at jeg er svensker, for det er jeg.

Som halv brite og erfaren gademusikant er Albin Lee Meldau nok vant til en regnbyge eller to, men selvom vejret tidligere så faretruende ud, så tillader den lette regn os heldigvis stadig at sidde udenfor i den hyggelige gårdhave under en parasol. Der er stadig lidt tid endnu, inden Albin og Paul skal tilbage til filmstudiet, og vi kan fortsætte vores snak om popnationen Sverige, og hvad det er, de har gjort rigtigt i udviklingen af musikkulturen.

Well, vi har haft den samme regering i mange år, og de poster mange penge i alting. De har skabt et godt system og gjort det muligt for alle for eksempel at gå på musikskole og spille fodbold gratis. Så jeg er taknemlig for at have haft et så bæredygtigt system halvtreds år før alle andre. Jeg tror grundlæggende, at det er hvorfor. Historie… Svenskere er ikke bedre end nogle andre til noget som helst, men det er mere organiseret og fungerer bare, og det tror jeg er meget vigtigt. Og så opfandt ABBA den måde, vi laver popmusik i dag. Det er et af de største navne nogensinde, så Sverige er skønt, og jeg er glad for at være der. Men London er også fantastisk. England er fantastisk, og jeg elsker det sted.

Og nu?

Ja nu planlægger Albin Lee Meldau at udgive sit debutalbum. Han kan endnu ikke fortælle hvornår, men det vil komme snart, forsikrer han. Ellers står sommeren på koncerter og festivalbesøg, hvor turen blandt andet går til Norges Picnic i Parken, tyske Haldern Festival og Sveriges Peace and Love Festival samt Way Out West. Og hvad angår The Great Escape Festival, hvor vi befinder os, så har Meldau haft alt for travlt til at kunne tjekke programmet ud. Desværre, siger han.

– I år har jeg ikke fået hørt noget musik, faktisk. For jeg har haft travlt med mit eget. Al den tid andre bruger på at høre ny musik, bruger jeg på at høre min egen. Og når jeg så har tid, så lytter jeg til de gode gamle artister (bl.a. The Wailers, Bob Marley, The Temptations, Elvis, Otis Redding, Bob Dylan, red). Så jeg har ikke fået tjekket programmet ud, men der er et væld af gode acts derude, og du kan finde talent alle steder. Tag til Portugal og gå en
tur rundt i gaderne, og du vil se talenter bare stå dér. Talent er
overalt.

Mange har også spottet et stort talent i Albin Lee Meldau, og meget tyder på, at flere efterhånden vil følge trop og høre hans musik. Musik som Meldau udtrykker en enorm taknemmelighed for, at folk gider lytte til. Musik, som sangeren selv beskriver som ”popmusik fyldt med så meget følelse som muligt”.

For Albin Lee Meldau er det ikke vigtigt, hvad du føler, når du hører musikken, men at du føler.

Nikoline Skaarup
nikolineskaarup@bandsoftomorrow.com