fbpx

Dagny: Man er nødt til bare at kaste sig ud i det

Foto: PR

Det er gået stærkt for norske Dagny, siden hun udgav sin debutsingle sidste efterår. Hun har allerede gæstet Danmark et par gange – nemlig på SPOT Festival og som headliner på BETA – og om lidt er hun klar til at indtage Trailerpark Festival. Vi har snakket med sangerinden om at flytte til London, sangskrivning og hendes ukuelige live-energi.
Det eksploderede for Dagny, da debutsinglen ”Backbeat” kom på gaden i september sidste år. Den fik radiopremiere hos Zane Lowe på Beats 1, og The Line Line of Best Fit har blandt andet givet den ordene ”one of the catchiest choruses of the year” med på vejen.
Den røg hurtigt i Top 10 på det norske iTunes, blev nr. 2 på HypeMachine og nr. 18 på Spotifys Global Chart. Succesen med debutsinglen sørgede for, at nordmandens koncertkalender for 2016 hurtigt blev fyldt op, og hun har således brugt det meste af året på (festival)scener rundt omkring i hovedsageligt Europa.
Jeg fik øjnene, eller måske rettere ørene, op for hende på by:Larm i Oslo i starten af marts. Jeg havde måske været lidt hurtig til at afskrive hende som ’endnu en poppige’, men jeg gik alligevel med til hendes koncert på Rockefeller. Heldigvis. Den catchy folkpop er i sig selv ganske energisk, men det er ingenting i forhold til, hvad Dagny selv tager med på scenen, og hun havde mig i sin hule hånd i de 30 minutter,
koncerten varede.
Jeg har altid synes, at det var fedt at spille live, men musikken, jeg laver nu, repræsenterer mere mig som person end det, jeg lavede tidligere, fortæller hun, da vi har sat os til rette. Hun har de samme blå overalls på, som da jeg så hende på by:Larm, det skulderlange, blonde hår er forsøgsvis sat op i en løs knold og læberne er røde.
Så jeg har det virkelig sjovt, når jeg er på scenen. Jeg plejede at tænke meget over tingene, men nu giver jeg bare slip og lader energien og musikken styre det. Det er virkelig et kick.

En vild læringskurve


Den unge sangerinde er vokset op i et musikalsk hjem i Tromsø i Nord-Norge, og spillede i lang tid en masse akustisk på caféer og spillesteder rundt omkring i den kulturelle by.
Jeg var lidt en kvindelig udgave af Jack Johnson eller Jason Mraz med ukulele og alt det der. Men det er noget helt andet nu, fortæller hun, da jeg spørger ind til hendes musikalske baggrund.
Som 21-årig, i 2012, flyttede hun til London, og så gik hun for alvor i gang med at udvikle musikken.
– Jeg har rejst meget, men altid boet i Tromsø, så jeg ville gerne prøve noget nyt. Jeg overvejede Oslo eller Bergen, men så havnede jeg lidt tilfældigt i en sangskriver-session i London, og så brugte jeg pludselig en masse tid der. Så det var lidt en ’ubevidst’ beslutning – jeg ville bare gerne være et sted, hvor jeg kunne lave musik.
Dagny lægger ikke skjul på, at flytningen var en stor omvæltning: Det føltes lidt som at starte forfra, hun kendte ikke rigtig nogen i byen til at starte med og pludselig befandt hun sig et sted, hvor der var mange med store drømme, ambitioner og masser af talent om buddet. Og hvis hun havde vidst mere på forhånd, havde hun måske lige overvejet det en ekstra gang, før hun tog springet. Men det gjorde hun heldigvis ikke:
Det har været en helt vild læringskurve lige fra starten af. Jeg har udviklet mig meget og lært rigtig meget om alt det, der foregår ’rundt om’ musikken, altså industrien omkring den. Jeg har skrevet sammen med en masse forskellige mennesker og suger hele tiden så meget, som jeg overhovedet kan, til mig. Man er nødt til bare at kaste sig ud i det. Og så skal man være åben og venlig overfor folk. Og oprigtig.

Alt er muligt


Hvis man ikke har oplevet Dagny live, så var ”Backbeat” indtil for nylig den eneste forsmag på sangerindens lyd. Men den 1. juli slap hun så singlen ”Fool’s Gold”, som hun har hevet amerikanske Garrett Borns aka BØRNS med på. Nummeret stormer allerede imod to millioner streams på Spotify, og er skrevet sammen med blandt andre produceren Tommy English, som også arbejder sammen med netop BØRNS, Ladyhawke, danske New Politics og en mange flere.
Jeg kan godt lidt at co-write, for så har du nogen at spille bold med, fortæller Dagny. Teksterne er også det mest udfordrende for mig. Jeg er en melodi-pige. Men det er også gået op for mig, at jo mere modig og åben du er, des bedre bliver sangen. Det handler om at fange et bestemt øjeblik eller en følelse i sangen. Det lyder som en virkelig ‘basic’ ting, men det er ikke altid helt ligetil at fange noget i en sang på en oprigtig måde. Derfor er det også virkelig fedt at have nogen at sparre med.
Hvor “Backbeat” har en folkpop-nerve, falder “Fool’s Gold” mere i synthpop-kategorien, men fælles for dem er de insisterende trommer og den smittende energi.
Når jeg lytter til en sang, som virkelig rammer mig, så får det mig til at føle, at alting er muligt. Jeg vil gerne have, at folk får den samme følelse, når de lytter til min musik. Jeg håber, at de går fra mine koncerter med masser af energi. Det lyder som en cliché, men det er jo, hvad det er.
Den 29. juli kan Dagny opleves i København, når hun gæster Trailerpark Festival, og kort tid efter det, nemlig den 4. august, er hun klar med en debut EP.

Tanja Brinks Toubro
tanjabtoubro@gmail.com