fbpx

Benjamin Clementine præsenteret med fire numre

Foto: Micky Clement

I hjemlandet England er han en af de mest kritikerroste musikere, men her i Danmark er det nok de færreste, der kan nikke genkendende til hans navn. Det er en skam, for Benjamin Clementine er et helt unikt talent. Lær ham at kende gennem fire definerende numre her nedenfor.
Måske du siden torsdag er stødt på navnet Benjamin Clementine en del gange i forbindelse med den nye udgivelse fra Gorillaz. Det er i hvert fald ham, der står bag den smukke, dybe vokal, og selvom navnet måske ikke siger dig det fjerneste, så er han er langt fra en ny spiller på musikscenen.
Jeg stiftede første gang bekendtskab med britiske Benjamin Sainte-Clémentine tilbage i 2014, hvor en veninde og jeg forsøgte i vid udstrækning at tage til koncerter med kunstnere, vi ikke kendte til på forhånd. Det var en ret genial hobby, for den førte mig blandt andet til Musikcaféen i Huset i Magstræde den 27. november 2014, hvor Benjamin Clementine skulle spille. Mængden af gæster var ikke overvældende, men de fremmødte fik en smuk, varm og dybtfølt oplevelse, de nok stadig husker i dag tre – år senere.
Benjamin Clementine er kunstner med stort K. Han er både komponist, poet, sanger og instrumentalist, hvilket især kommer til udtryk, når han sætter sig bag klaveret. Den London-fødte artist flyttede i en ung alder til Paris, hvor hans musikalitet tog form gennem flere år som gademusikant. De parisiske gader dannende den mand, han er i dag, og det er en mand, der tør sige, hvad han mener og føler, og som formår at gøre det på smukkeste vis gennem musikken. Musik der i 2015 blev foreviget på Clementines debutalbum At Least For Now, som samme år skaffede ham den prestigefyldte Mercury Prize.
Her er fire (ud af mange) Benjamin Clementine-numre, du skal kende til.

“Cornerstone” fra EP’en Cornerstone (2013)


Nummeret “Cornerstone” lagde navn til Clementines debut-EP fra 2013 og blev ret skelsættende for starten på britens karriere. I oktober 2013 optrådte Clementine for første gang på TV til en BBC Two Session hos Later… with Jools Holland, hvor han fremførte titelnummeret. Hans stærke optræden kom hurtigt på mange folks læber, og backstage stod selveste Sir Paul McCartney klar til at udtrykke sin begejstring til Clementine, som måtte love Beatles-legenden at fortsætte, hvad han havde gang i.
Genoplev det smukke øjeblik her og få fornemmelse for den karakteristiske dybe vokal og unikke sangstil, som i sin tid fangede McCartneys og mange briters fulde opmærksomhed.

“Condolence” fra EP’en Glorious You (2014)


“Condolence” var en single fra Clementines anden EP Glorious You, og nummeret manifesterer i høj grad kunstnerens lyriske talent. Henover en stram, dyb basproduktion klinger det smukke klaver, som Clementine mestrer så godt, og atter henover dette dominerer kunstnerens smukke vokal og tryllebindende lyrik. Hvor førnævnte “Cornerstone” behandler temaet ensomhed er Clementine anderledes stærk på “Condolence”. Efter ordene “I won” eskalerer nummeret mod slut i en forløsende optimisme, hvor Clementine nærmest råber: “I’m sending my condolence to fear“. Benjamin Clementine er hudløst ærlig og inden slutningen, hvor sangeren vinker farvel til frygt og usikkerheder, synger han blandt andet: “Out of absolutely nothing / I, Benjamin, I was born / so that when I become someone one day / I will always remember / that I came from nothing“

“London” fra albummet At Least For Now (2015)


Året efter udgivelsen af Glorious You kom så Benjamin Clementines debutalbum At Least For Now, som blandt andet også indebærer både “Cornerstone” og “Condolence”. Med At Least For Now vandt Clementine i 2015 den eftertragtede pris, Mercury Prize, for årets bedste album fra Storbritannien. Blandt de i alt 12 nominerede var også album fra Aphex Twin, Florence + The Machine, Jamie xx og Wolf Alice. Prisen dedikerede en meget taknemmelig Benjamin Clementine til ofrene for angrebet på Bataclan i hans elskede by Paris. Paris danner også rammerne om videoen til nummeret “London”, hvor Clementine synger “London is calling you / what are you waiting for / what you searching for? / London is all in you / why are you in denial of the truth?“.

“Hallelujah Money” – Gorillaz Featuring Benjamin Clementine (2017)


Sidst men ikke mindst har vi det spritnye udspil fra Gorillaz, som er det legendariske animerede bands første af slagsen i seks år. Det er indsættelsen af præsident Donald Trump, som har fået gruppen til at åbne sindet, og vokalen leverer Benjamin Clementine primært, selvom Albarn også bidrager. Nummeret er, som titlen nok afslører, en kritik af penges og store virksomheders magt i politik, og der er også rimeligt tydelige referencer til Trump, når der blandt andet synges om at bygge mure. “Don’t worry my friend / If this be the end, then so shall it be,” prædiker Clementine rimelig køligt. Hør “Hallelujah Money” her:

Nikoline Skaarup
nikolineskaarup@bandsoftomorrow.com