fbpx

Fem nyere numre med politisk budskab

Foto: Anohni // Inez & Vinoodh

Kærlighed er et hyppigt anvendt tema indenfor musik, men politiske budskaber fylder også i de musikalske universer. Det er altid en stor begivenhed, når en præsident indsættes, som det sker i dag, og i den forbindelse har vi udvalgt 5 numre med politisk indhold, som vi synes I skal lytte til.

Igennem tiden har vi set flere indflydelsesrige numre, der med en politisk agenda har forsøgt at gøre en forskel. Heriblandt findes Billie Holidays “Strange Fruit”, Stings “They Dance Alone” eller støttesangen for Christiania “I kan ikke slå os Ihjel”. Vi har fundet fem nyere udgivelser, alle udgivet indenfor de sidste to år, som tematiserer forskellige politiske emner.

ANOHNI – ”Crisis”

“If I killed your father, with a drone bomb, how would you feel?” ANOHNI er måske bedre kendt som forsanger i bandet Antony and the Johnsons, men den engelskfødte sanger og komponists soloprojekt er i den grad også interessant. Sangen ”Crisis” fokuserer på kærlighed til ens næste og forsøger at sætte den vestlige lytter i den krigsramtes sted. Samtidig er det en påmindelse og et oprør mod statens krigs- og torturgerninger. Den elektroniske trommefigur, med en dominerende stortromme, skaber sammen med de simple lyse klangflader et stemningsfyldt dystert univers, som underbygges af ANOHNIs lækre dybe vokal. Nummeret er meget ærligt, og krigen føles pludseligt lidt tættere på…

Declan McKenna – “Brazil”

Den kun 17-årige unge brite Declan McKenna har imponeret mange med sit talent. Han formår at skrive sangtekster, som ikke bare beskriver en teenagers følelsesliv, men i stedet har et politisk budskab. Med sangen “Brazil” sætter han fokus på de enorme destruktive følger, FIFAs World Cup 2014 havde for Brasiliens befolkning. Det forsøger han at gøre ved at fortælle en historie om en rig mand, som hjælper den fattige, men af forkerte årsager. Det er lækkert indiepop/rock med et klassisk guitarriff, der sammen med McKennas britiske drengestemme sender os tilbage til 90’ernes britpop.

Peaches – “Dick in the air”

Peaches har længe lavet musik, som fokuserer på et opgør med sociale normer, hvad angår køn og seksualitet. Sammen med bølgen af kvindelige rappere, som Brooke Candy og Princess Nokia, kæmper hun en feministisk kamp. I nummeret “Dick in the air” vender hun en stereotyp opfattelse af hiphoppens kønsroller på hovedet og synger: “Let me see you put your dick in the air” og “we’ve been shaking our tits for years, so let’s switch positions“. Se den seje og sjove musikvideo lige her:

default

Mund De Carlo featuring Yannick Harrison- “Fra Ord til Handling”

Den danske rapper Mund De Carlo udgav i 2015 albummet Ordene Først. Albummets sidste nummer “Fra Ord til Handling” er et af flere eksempler på rapperens skarpe tekster med politiske budskaber. Med et legende og som altid steady flow sætter han fokus på den nødvendighed, det er at tage stilling, initiativ og ikke bare være endnu en brik i det store spil. Mere specifikt handler nummeret om seksualitet, som står på mål for fordomme, hatecrimes og social ekskludering. Mund De Carlo udtaler selv om nummeret: “I en verden fuld af uretfærdighed og uligheder er det vigtigt at konfrontere virkeligheden og ikke bare lade som ingenting. Vi bør hver især bruge de våben, vi har tilegnet os, til at gøre hinanden klogere og samtidigt udfordre fordommene.”

Pil – “About Love”

Den danske pop- og soulsangerinde Pil synger i sin sang “About Love” om at vælge kærlighed til frem for had. Nummeret blev udgivet den 13. november 2016 for at markere årsdagen for terrorangrebet i Paris og er inspireret af hændelsen. Det er en rørende single, der med en melankolsk klaverlyd og grædende guitareffekter minder os om vigtigheden af kærligheden imellem mennesker, på tværs af etnicitet og tro. Pils vokalpræstation er desuden helt i top, bedøm selv her:

Anne Lærke Rasmussen
annelaerke@bandsoftomorrow.com