fbpx

10 musikbranchefestivaler du skal kende til

Foto: PR

Musikbranchefestivaler giver ikke kun en mulighed for at opdage en masse ny musik, men er også et sted, hvor du kan dykke ned i nogle af industriens aktuelle emner og problemstillinger. Vi har lavet en guide til 10 musikbranchefestivaler, som du bør kende.

Eurosonic Noorderslag

Hvor: Groningen, Holland
Hvornår: Januar
Tidligere optrædende: James Blake, Hozier, Bastille, Royal Blood, Seinabo Sey.

Eurosonic Noorderslag består af de to showcasefestivaler Eurosonic og Noorderslag. Her har tidens mest spirende talenter mulighed for at imponere både publikum og de branchefolk, der om dagen har bevæget sig i pendulfart mellem de mange konferencetilbud så som paneldebatter, keynote taler, live interviews, netværksarrangementer og så videre. Hvor Eurosonic præsenterer lyden af hele Europa og finder sted på forskellige locations rundt omkring centrum af Groningen, er Noorderslag til for at repræsentere hollandsk musik på spillestedet De Oosterpoort – også i Groningen. Festivalen præsenterede i 2016 382 acts, tiltrak en total på omkring 40.300 besøgende fra 42 forskellige nationaliteter, og cirka 4200 af de besøgende var konferencegæster. Festivalen er især kendt for uddelingen af flere nationale og internationale awards, som hylder succes i industrien.

Where’s The Music?

Hvor: Norrköbing, Sverige
Hvornår: Februar
Tidligere optrædende: Soleima, Phlake, Shitkid, SEA, Myrkur, Sarah Klang, Rein, Kaliffa

Den svenske festival Where’s The Music afholdes hvert år i Norrköbing, og handler om at showcase ny musik. Festivalen beskriver sig selv som et sted, du kommer til og bliver forelsket i musik, som du aldrig har hørt før. Festivalens mål er at finde de bands, der står lige foran deres store gennembrud, og vise deres talent til publikum som de første. Festivalen afholdes på forskellige venues rundt omkring i Norrköping på alt fra balkoner til kirker, og viser byen frem på bedste manér. Where’s The Music har også altid en masse skarpe emner på deres konferenceprogram, som for eksempel digitaliseringen, syncs og pladeselskabernes rolle. Festivalen strækker sig over tre dage i februar, og viser både vækstlaget fra de nordiske lande samt internationale navne frem.

by:Larm Festival

Hvor: Oslo, Norge
Hvornår: Marts
Tidligere optrædende: Lykke Li, Ukendt Kunstner, Hinds, Robyn, AURORA, Veronica Maggio, MØ

Vil du vil være helt skarpt opdateret på den skandinaviske musikindustri, så er by:Larmet must-go-to, hvad angår branchefestivaler. Festivalen, der i 2017 fejrer 20 års jubilæum, tiltrækker, udover publikum og artister, også branchefolk fra hele verden, der alle har interessen for det nordiske marked til fælles. I løbet af festivalens fire dage strømmer et gennemsnit på 500 internationale delegerede mellem de mange konferencetilbud og showcases, hvor over 100 nordiske bands gør deres bedste for at imponere industrien, efter de er udvalgt blandt omkring 1500 ansøgende bands. by:Larm byder, udover musik-og konferenceprogrammet, på by:Larm Interactive, som hvert år sætter fokus på teknologi – især musikteknologi. Hvert år til by:Larm bliver Phonofile Nordic Music Prize uddelt. En award der hylder albumformatet, og som gives til den nordiske artist, der, efter juryens mening, har lavet året bedste album.

SXSW – South by Southwest

Hvor: Austin, Texas, USA
Hvornår: Marts
Tidligere optrædende: Crystal Castlels, Anderson.Paak, Låpsley, AlunaGeorge, Erykah Badu

SXSW, bedre kendt som South By Southwest, er en af verdens største og mest omfattende branchefestivaler. SXSW kombinerer både film, musik og andre kreative brancher til en enorm showcase af hele verdens kunstneriske talent fordelt over 10 dage i Austin, Texas. Over disse dage er der hundredevis af events, koncerter, showcases, konferencer og networkingmøder på programmet, og festivalens selvproklamerede mål er at få kreative folks drømme til at gå i opfyldelse. SXSW startede i 1987, og har siden da showcaset etablerede navne og nye talenter fra hele verden. I løbet af festivalen optræder utallige artister, og byen bliver under festivalen ofte kaldt “The Live Music Capital of the World”. Koncerterne foregår på barer, klubber, i parker, i kirker, på hoteller og alle andre tænkelige stedet rundt omkring Austin, og i 2016 var 67 lande repræsenteret, og over 2200 optrædende artister på programmet. Der er et tilsvarende stort konferenceprogram under festivalen, hvor pladeselskaber, PR bureauer, publishers, festivaler, store magasiner og alt derimellem tager aktuelle emner op til debat.

SPOT Festival

Hvor: Aarhus, Danmark
Hvornår: Maj
Tidligere optrædende: Alex Vargas, ANYA, CHINAH, Katinka, Lowly, Kwamie Liv, Wangel, Soleima

SPOT Festival specialiserer sig i at fremvise de nyeste skud på stammen inden for nordisk musik. SPOT Festival er opstået med ambitionen om at fremme nye danske og nordiske musikere, der har talentet til at klare sig godt internationalt. Mange af de bands, der spiller på SPOT, har debutkoncert på festivalen, men også en række af de mere etablerede navne kommer forbi. SPOT Festival er ikke kun koncerter og showcases, der er også en lang række konferencer, som man kan købe sig adgang til. Konferencerne handler om aktuelle emner i musikindustrien, som for eksempel digitalisering. I år 2016 var der hele 180 acts på programmet og flere end 8.000 deltagere til festivalen. 1500 af dem var branchefolk fra både den danske og internationale musikbranche. SPOT afholdes på venues rundt omkring i Aarhus og strækker sig over fire dage i maj måned.

The Great Escape Festival

Hvor: Brighton, England
Hvornår: Maj
Tidligere optrædende: Stormzy, Adele, Mø, Ed Sheeran, Future Islands, Hozier, Chvrches, Jungle

Den britiske festival The Great Escape, der foregår på locations rundt omkring kystbyen Brighton, har hvert år for øje at spotte de nyeste navne og tendenser på den internationale musikscene. The Great Escape afholder omkring 450 showcases, men kan også prale af den såkaldte “The Alternative Escape”, som er en række hemmelige koncerter, spontane events og klubaftener. Herudover afholder The Great Escape også en række konferencer og events, som er forbeholdt delegerede fra den internationale musikindustri, og hvor tidens vigtigste og mest aktuelle emner hvert år er til debat.

Midem Festival

Hvor: Cannes, Frankrig
Hvornår: Juni
Tidligere optrædende: Wangel, 2ManyDJs, Far From Alaska, NVDES, Flo Morrisey, Kate Simko

Festivalen Midem, der hvert år afholdes i den sydfranske by Cannes, kunne i 2016 fejre 50-års jubilæum. Festivalen er kendt for sit skarpe fokus på fremtidens musikindustri og er et internationalt B2B event med både konkurrencer, konferencer, netværksevents og, selvfølgelig, live musik. Festivalen er derudover kendt for at være en af de allerstørste, hvis ikke den største, af sin slags, hvor flere tusinde branchefolk og artister er samlet, lige fra udgivere, musikere og agenter til politikere, technørder, pladeselskabsfolk og alt derimellem. I forbindelse med 2016’s fejring af Midems 50 år på bagen blev de mest indflydelsesrige personer fra industrien hyldet til gallaen International Midem Awards. En tradition, som vil fortsætte fremover. Unikt for Midem Festival er også den såkaldte Midemlab Startup Competition, som er en startup-konkurrence for ildsjæle, der ønsker at bidrage til, og forbedre, musikindustrien fremover.

Reeperbahn Festival

Hvor: Hamburg, Tyskland
Hvornår: September
Tidligere optrædende: Communions, Albin Lee Meldau, Palace Winter, Ten Fé, Rag’N’Bone Man

Reeperbahn Festival foregår i, ja, kvarteret omkring den berømte gade Reeperbahn i den tyske by Hamburg. Festivalen byder på, og hold nu fast, mere end 500 koncerter, 260 konference events og 50 kunstprogrammer, som alt sammen finder sted i de mere end 70 forskellige venues, festivalen tager i brug. Reeperbahn havde sin debut i 2006 og har derefter kun vokset sig større. Konferenceprogrammet byder på alt lige fra showcases, live interviews, taler og paneldebatter til netværksevents og det nylancerede award show Anchor Award, som første gang løb af stablen i 2016, hvor prisen gik til den svenske musiker Albin Lee Meldau.

MaMA Festival & Convention

Hvor: Paris, Frankrig
Hvornår: Oktober
Tidligere optrædende: Lowly, Axel Flóvent, Sekuoia, Birdy Nam Nam, Ladylike Lily

Den parisiske festival MaMA Festival & Convention samler hvert år mere end 5300 delegerede fra alle dele af den internationale musikindustri. Ligesom de andre festivaler på denne liste har MaMA et solidt konferenceprogram, og der vil i løbet af de tre dage, festivalen varer, blive afholdt omkring 80 taler og paneldiskussioner samt en masse networking-arrangementer. Festivalen er inddelt sådeles, at brancheevents bliver afholdt om dagen, og de mere end 120 showcases løber af stablen efter klokken 18. Koncerterne afholdes på 12 specielle venues i Pigalle/Montmatre distriktet, Paris’ red-light distrikt og berømte jazzkvarter. På koncertprogrammet har festivalen både nye og etablerede navne, der repræsenterer en bred vifte af genrer og artister fra både ind- og udland.

Iceland Airwaves

Hvor: Reykjavik, Island
Hvornår: November
Tidligere optrædende: Sigur Rós, Dirty Projectors, Björk, Efterklang, Kraftwerk, Yoko Ono

Iceland Airwaves er en årlig musikfestival, der afholdes i Islands hovedstad Reykjavík i november. Festivalen havde sin spæde start i 1999 i en hangar i byens lufthavn, men er siden vokset til landets største musikfestival, der nu trækker navne fra hele verden. Under den fem dage lange festival afholdes koncerterne overalt i byen, og festivalgængerne kan opleve koncerter i alt fra små pladebutikker til store kirker. Iceland Airwaves er en unik festival, der, samtidig med at præsentere den lokale musik, også giver mulighed for at få en smag på den islandske kultur. Festivalen tiltrækker ikke kun musikhungrende publikum, men også hundredevis af journalister og branchefolk, der hvert år flokkes til festivalen.

Nikoline Skaarup
nikolineskaarup@bandsoftomorrow.com