fbpx

EBBA Awards 2018: Jools Holland, Off Bloom, Sigrid og alt andet vi så den aften

Foto: Ben Houdijk

Bulgariske Kristian Kostov løb med publikumsprisen ‘Public Choice Award’ til den 15. udgave af EBBA Awards, hvor navne som Alma, Sigrid og danske Off Bloom også optrådte.
Der var lagt løber ud foran Martini Plaza, og folk var hoppet i deres fine dress på en aften der, udover at byde på en stor prisuddeling, også markerede starten på den musik-, konference- og branchefestival, Eurosonic Noorderslag (ESNS), som onsdag blev skudt i gang i den Hollandske by Groningen.
Aftenen stod i den europæiske musiks navn, og ti kunstnere fra hver deres europæiske land skulle på scenen i den store hal, showet blev afholdt i (i realiteten blev det kun otte artister, da to af dem desværre var forhindrede i at komme). Hver artist havde tidligere vundet en såkaldt EBBA-award, en European Border Breaker Award, som gives til europæiske kunstnere, der har formået at bryde igennem med deres musik uden for deres eget lands grænser. For mange af de tidligere vindere, har det vist sig at fortsætte. Både artister som Dua Lipa, Adele, Hozier og danske MØ har tidligere stået med den fornemme pris i hånden, og det må siges at gennebruddet, og den grænsebrydende anerkendelse, har holdt ved.
Showet blev åbnet med en bemærkning om, hvordan vi nok alle har lagt mærke til, at det for det meste er engelsk musik, amerikansk musik eller musik fra vores eget land, vi eksponeres for, når vi tænder for radioen, finder hitlister på streamingtjenesterne og så videre. Det er netop det problem, Den Europæiske Union via programmet Creative Europe, i samarbejde med Eurosonic Noorderslag og European Broadcasting Union, forsøger at komme til livs med den årlige EBBA Award. De vil bryde grænserne ned og minde os om, at god musik kan komme fra hele Europa, og det var det, de otte artister denne aften skulle være eksempler på. Årets vindere talte: Skott (Sverige), Off Bloom (Danmark), Blanche (Belgien), Alice Merton (Tyskland), Salvador Sobral (Portugal), Sigrid (Norge), Kristian Kostov (Bulgarien), Youngr (England), Alma (Finland) og The Blaze (Frankrig).
Award-showet præsenterede altså et udsnit af Europas nutidige talenter, som dog alle befandt sig inden for poppens verden, hvor især electropoppen var repræsenteret med artister som Alma og Off Bloom.
Til at guide os igennem aftenen havde EBBA hyret ingen ringere end tv-værten Jools Holland, der i sit program Later… With Jools Holland har haft kunstnere som LCD Soundsystem, Radiohead, Amy Winehouse, Yeah Yeah Yeahs og King Krule inde til live-optrædener.
Første act på programmet var svenske Skott, som sidste år var en del af opvarmningsprogrammet på Roskilde Festival. Skott laver dragende electropop inspireret af de svenske skove, og hun har især vundet anerkendelse for sin unikke og træfsikre vokal, som vi også fik at høre denne aften. Den EP-aktuelle svenske vinder åbnede med et brag, bogstaveligt talt, for flammer og fyrværkeri fløj om ørene på os i den store sal, og så var man ligesom igang.

Showet forløb ret hurtigt uden for meget fyld imellem artisterne og uden obligatoriske tåkrummende jokes fra værten. Næste act var Alice Merton, der repræsenterede Tyskland med sit radiohit “No Roots”. Et nummer hun leverede stensikkert og uden slinger i valsen, så man forstod, hvorfor det var velfortjent for den rodløse sangerinde at stå dér som en af aftenens vindere.

Hver vinder fik efter sin optræden tid til at gribe mikrofonen og lige sige tak til hvem-end-der-nu-har-været-med-til-at-bidrage-til-deres-succes/mor-og-far, og imens gjorde scenefolket klar til den næste artist. Efter Alice Merton, var det tid til Blanche fra Belgien, som spillede en meget stille og afdæmpet version af sit million-streamende hit “City Lights”. Kun akkompagneret af en strygerkvartet var det Blanche’s dybe og inderlige vokal, der stjal lydbilledet. Hendes efterfølgende takketale berørte præcis det problem, EBBA Awards er til for at bryde med. Blanche nævnte, hvordan det som belgisk musiker er sindssygt svært at bryde igennem med sin musik internationalt, og det var derfor, hun i 2017 havde deltaget i Eurovision, hvor hun med netop “City Lights” var endt på en fjerdeplads. Du har ret Blanche (og EBBA….) det burde ikke være den eneste vej.

Det fjerde navn, The Blaze fra Frankrig, var desværre forhindrede i at optræde, og der er derfor ikke meget at sige. Duoen er udover deres elektroniske musik også kendt for at gå meget op i deres musikvideoer, som du passende kan tjekke ud. Du kan også bare lytte til musikken her:

Efter den korte præsentation af den franske vinder, var det tid til britiske Youngr. Alene på scenen gjorde Youngr den som en-mands-band, da han legede med loop-pedal og efterhånden fik bygget sit catchy pop-nummer “Out of my System” op. Det var virkelig underholdende at se ham hoppe frem og tilbage mellem scenekanten og sine instrumenter, hvor det især spillede, når han nåede tilbage til trommesættet, hvor han for alvor kunne give los, omend de mange instrumentale opgaver, han påtog sig, nogle gange blev på bekostning af vokalen.

På scenen kom derefter den kun 17-årige Kristian Kostov fra Bulgarien. Han sang en akustisk version af nummeret ”Beautiful Mess”, som viste hans stærke vokal. Alt i alt leverede han en sikker pop-præstation sammen med sit akkompagnement af cello og flygel. Man mærkede tydeligt, at Kostov har en solid fanskare, og i sin vindertale dedikerede han også sejren til ”my second family, the best fandom ever: Team Kris”.

Efter Kostov (som desuden også havde deltaget i Eurovision) fulgte en tale fra festivaldirektør for Lollapalooza Berlin, Fruzsina Szép, som talte på vegne af bevægelsen Take a Stand. Hun fortalte om nødvendigheden og behovet for den kærlighed, tolerance og fred som særligt musikfestivaler kan bidrage til kulturen omkring dem; både politisk og samfundsmæssigt. Det er det, Take a Stand kæmper for at udbrede, og det var et meget godt billede på temaet for aftenen: Kærligheden for musik og kampen for at sprede den og dens gode budskaber på tværs af kulturer.
Norske Sigrid var næste live act, og hun bragede igennem med sin populære første single ”Don’t Kill My Vibe”. Både hendes energi og kontakt med publikum var gennem hele nummeret virkelig god, og man følte sig som publikum meget tryg i hendes optræden. Sangen havde gennemgået en lettere forvandling i showets anledning, og i slutningen hørte man både en anderledes overgang mellem omkvædene, med en gentagelse af ordene ”Don’t kill my vibe”, og et markant break op til sidste omkvæd. Derudover havde hun taget en dygtig korsangerinde med, og optrædenen var i det hele taget virkelig fuldført.

Efter Sigrid gik Jooles Holland hen til klaveret, og med sig tog han de tidligere optrædende Kristian Kostov og Youngr, samt en cellist som akkompagnement. Sammen sang de en croonet blues-ballade, hvor især Kostov fik vist sine fraseringsevner. Begge acts var meget charmerende, og det var helt sikkert det, der var deres største styrke i det lidt malplacerede act.
I mellemtiden var scenen blevet klar til Off Bloom, Danmarks vinder af EBBA-prisen. De spillede deres hit ”Love to Hate It”, og de tre danskere fik vist dem selv som de electro-poppere og festelskere, de er. Både producerne Alex og Mads dansede rundt ved deres dj-pulte, mens vokalist Mette dansede og festede overalt på scenen og helt tæt på publikum. Det var klart, at de tre danskere var kommet for at fejre musikken, og samtidig have en fest med publikum, og da de modtog prisen, gik talen også på, hvordan musik skulle hjælpe med at overkomme frygt og kulturelle forskelle. Til sidst sluttede Mette af med: ”The after party is in our room tonight!”

Aftenens andensidste act var Salvador Sobral fra Portugal, sidste års vinder af Eurovision, men grundet sygdom, kunne han ikke selv modtage sin pris. I stedet modtog hans manager prisen for ham og læste en rørende tale op fra Sobral, som takkede sine fans og understregede, hvor meget kærligheden til musik og hans musiks påvirkning på folk, betyder for ham.

Sidste optræden blev givet af finske Alma, som spillede sin hitsingle ”Dye My Hair” og gav os en gennemført electropop-performance. Hendes tilstedeværelse på scenen var kraftfuld og sikker, og aftenens live acts sluttede med et brag, som Alma har det med at levere.

Aftenen sluttede med, at overrækkelsen af publikumsprisen, Public Choice Awards, som tyske Barbera Gessler, direktør for Creative unit, Europa, stod for. Alle EBBA-vinderne kom op på scenen og ventede i spænding på annonceringen, som endte med sejr til 17-årige Kristian Kostov. Han overtog meget glad og ydmyg sin pris, mens hans fans skreg og hujede for ham.
Vi takker for en god aften med en masse, en hel masse, electropop, og er glade for, at nogle derude kæmper for det vigtige budskab, det er at “breake boarders” i det kulturelle Europa.

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com