fbpx

10 højdepunkter fra #SPOT18

Foto: Pasha // Allan Niss, FotoNiss.dk

SPOT Festival 2018 er nu (vel)overstået, og vi ser tilbage på de største opture.

Den synes at være væk, lige så hurtigt som den kom, SPOT Festival, som endnu engang er løbet af stablet på diverse venues rundt omkring et solrigt Aarhus. Mere end 200 koncerter er mange at overskue, og det accepterer man også, at man ikke kan, når programmet hives frem og øjnene flakker ned over de uendeligt mange artister, venues og tidspunkter.

Et gennemsnit på ca. 14 km. viste telefonens indbyggede skridtæller efter en typisk SPOT-dag, så en fadøl eller falaffelrulle fra en af de mange foodtrucks får hurtigt ben at gå på. Sådan er SPOT. Det er charmen. Og når det ligger i baghovedet, at acts som The Raveonettes, Mew og MØ alle tidligere har spillet på festivalen, ved man, at de 14 kilometer frem og tilbage fra venue til venue nok vil være det hele værd, hvis man ser bare én som dem. Om vi gjorde det, vil tiden vise. Her er vores SPOT højdepunkter leveret af både store og små navne.

Pasha – torsdag den 10. maj på Aarhus Volume

“Den norske hiphopgud Pasha (ja, vi må godt kalde ham Gud, for det gjorde han også selv), lagde den udendørs scene Aarhus Volume
ned, som det første navn til at indtage den overhovedet dette år. Det var en regulær fest, han fik skabt med old- og new school hiphop og en ukuelig energi. At han havde hevet band og to gæster med hele vejen fra Norge var virkelig et stort plus i bogen. Mange havde nok kun taget en DJ under armen, men Pasha lader til at vide, at hiphop som oftest svinger bedst med band, og det var fantastisk som publikum at føle sig højt prioriteret. Hvis jeg skal være helt ærlig tror jeg også, at det kommer til at betale sig for den karismatiske rapper, for alle jeg mødte efterfølgende havde haft samme fest som mig. Og det bedste af det hele (hvis man kan komme sig over sin FoMo), er, at han eftersigende skulle have gjort det hele igen senere på Voxhall – bare vildere…” – Nikoline Skaarup

Holm – torsdag den 10. maj på TAPE

“I en helt (og jeg mener virkelig helt) anden boldgade end Pasha fik jeg optur over Holm. Det var ikke på denne dér overraskelsesmåde, for jeg har haft lyttet en del til hans nye EP, sågar i bussen på vej til Aarhus. Men det var fantastisk at få bekræftet, at Holm med sit nye projekt har ramt et eller andet både i og uden for studiet. TAPE var varm – lidt for varm – men det var jo bare en god indikator af, hvor mange der var interesseret i det melodiske, alternative rock, Mikkel Holm (bl.a. Yung), har skabt et univers omkring. Holm og resten af bandet leverede en ærlig og personlig koncert af høj kvalitet og fik for en stund overbevist mig om, at jeg stod på et slidt, lille lurvet venue et sted i Londons undergrund, langt fra fornemme Radisson Bar og håndtrykkende branchefolk.” – Nikoline Skaarup

Bogfinkevej – fredag den 11. maj på Headquarters

“Klokken var endnu ikke så meget, da aarhusianske Bogfinkevej
dukkede op på Headquarters-scenen fredag formiddag til et nedskaleret, akustisk setup. De nævnte da også, at de var en smule tømmermændsramte fra gårsdagens festligheder, der tilsyneladende var blevet ved til langt ud på natten. Men trods de fysiske udfordringer, allierede trioen sig med en iskold morgenbajer, og havde herefter ingen problemer med at charmere sig ind på publikum med deres friske personligheder og stemningsfulde og finurlige dansksprogede musikperler. Ja, man kan næsten sige, at de holdt deres egen lille morgenfest, og inviterede publikum til at joine dem.” – Pernille Vingaard Andersen

ANYA – fredag den 11. maj i Scandinavian Congress Center

“Der var mødt mange forventningsfulde festivalgæster op til fredagens eftermiddagskoncert med ANYA i Scandinavian Congress Center – og jeg var én af dem. Da ANYA først kom frem, sagde hun mig egentlig ikke så meget, men lige så stille og roligt fik hendes unikke vokal og poppede R&B mig omvendt. ANYA og hendes band var helt igennem veloplagte og havde iført sig matchende hvidt og lyserødt tøj, da de gik på scenen. Her leverede sangfuglen en god blanding af både ældre og nyere materiale, og spillede endda også et helt nyt nummer. Særligt sangerindens vokalpræstation bjergtog mig fuldstændig, og jeg skal helt bestemt se hende live igen, næste gang jeg får mulighed for det.” – Pernille Vingaard Andersen

New Kids – fredag den 11. maj i A-Huset

“Efter mange rigtig fede koncerter med den polerede side af dansk pop, var det forfriskende også at komme rundt om andre grene af popspektret, som efterhånden har vokset sig til at omfatte, ja, langt størtstedelen af det danske musiklandskab lige nu. Og her tog New Kids mig hen. Det første, man bliver overbevist om, når man ser New Kids fyre deres eksperimenterende, psykedeliske pop af, er, at det én gang for alle må fejes af vejen, at nogle går rundt og tror, at mænd ikke kan multitaske. Trommeslager og sanger Rune Lohse var imponerende på begge instrumenter. Hvad han lavede på trommer ville have været nok til at slå benene væk under mig, havde han kun spillet trommer. Men hatten af for at han gjorde den som sanger samtidigt. Det var i det øjemed tydeligt at høre, at gruppen har rødder i jazz-scenen med den spontanitet og følelse af impro, der var med til at opbygge lydbilledet. En af de ting, jeg elsker allermest ved grupper som Animal Collective og Beach House er de klassiske popmelodier, der gemmer sig bag de store lydflader og alt hurlumhejet, og det var samme tilfredsstillelse, jeg fik af New Kids.” – Nikoline Skaarup

SAVEUS – fredag den 11. maj i Musikhuset, Store Sal

“Jeg har hele vejen været ret meget oppe at køre over Martin Hedegaards musikalske projekt, SAVEUS – særligt efter kvartetten sidste år udkom med nummeret “Himalaya”. Det er så vandvittig fedt et nummer, at jeg slet ikke kan forstå, hvad det er, jeg hører, for ikke at tale om, at det er fuldstændig umuligt for mig at stå stille til det. Jeg havde dog ikke set bandet live, før jeg tog til SPOT, så denne koncert havde høj prioritet for mig. Og jeg er, om muligt, kun blevet endnu mere fan-girl efterfølgende. SAVEUS indtog Musikhuset med en fuldstændig fejlfri og ekstremt festlig koncert, og der er ingen tvivl om, at de fire talentfulde gutter gav den max gas. De vandt publikums hjerter helt fra start med deres karismatiske udstråling, overvældende lysshow og selvfølgelig deres unikke, energiske og storlydende musik.” – Pernille Vingaard Andersen

Ravi Kumar – lørdag den 12. maj på Radar

“Det er ikke så lang tid siden, jeg fik øjnene op for denne dynamiske duo og deres hårdtslående og sarkastiske elektroniske hiphop-univers. Derfor skulle jeg selvfølgelig høre Ravi Kumar lørdag eftermiddag i forbindelse med KarriereKanonens arrangement på Radar. Rapper Sharon Sharon Jeanelle Kumaraswamy tryllebandt hurtigt alle blandt publikum med sin udprægede karisma, rå attitude og glimt i øjet, og introducerede hvert enkelt nummer med en lille, humoristisk speak, der indfangede den forestående sangteksts tema. Således indledtes nummeret “Staring At My Dick” eksempelvis med: “Why are you starring at me?/Where are you staring?/Are you staring up here?/Or maybe somewhere down here”, mens Kumaraswamy kiggede intenst rundt på publikum. Duoen fik uden tvivl skudt dagens KarriereKanonen-arrangement i gang med et brag.” – Pernille Vingaard Andersen

Dusin – lørdag den 12. maj på Radar

“De friske gutter i Dusin var også blandt lørdagens KarriereKanonen-artister, og spillede op til dans med deres groovy og catchy elektropop og indtagende personligheder. De leverede en ekstremt velskåret, velfungerende og underholdende koncert med en perfekt setliste og charmerende og humoristiske introduktioner til deres numre. Der er ingen tvivl om, at Dusin kan udvikle sig til at blive et kanondygtigt liveband. De er i hvert fald allerede rigtig godt på vej.” – Pernille Vingaard Andersen

Motorique – lørdag den 12. maj på Aarhus Volume

“I lørdagens aftensol gik Motorique på scenen og gav den alt, hvad de havde i sig. Det resulterede i et farverigt festfyrværkeri af et show, der indgød til groovy dansemooves blandt alle i publikum, stærkt inspireret af forsanger Lennart Dybdals livlige bevægelser på scenen. Deres musikalske talent og drive var ikke til at tage fejl af, og de fængende melodier og pulserende beats blev hængende i øregangende længe efter, bandet var gået af scenen. Motorique leverede helt klart indbegrebet af en veludført koncert.” – Pernille Vingaard Andersen

Lunar – lørdag den 12. maj på Katapult/Godsbanen

Jeg havde en helt kanon oplevelse med Lunar lørdag aften. Vi kunne tidligere på ugen holde premiere på deres nye singleudspil, og det var især efter at have hørt dét, at forventningerne steg til tops. Spørgsmålet var selvfølgelig så, om de kunne indløses, og det er nok ikke nogen hemmelighed (at dømme ud fra titlen på den her artikel), at det gik uden problem. Drengene giver mig noget, jeg ikke rigtigt synes, jeg får andre steder i det danske musiklandskab lige nu. Til gengæld fik jeg faktisk associationer til album-aktuelle Arctic Monkeys, men det er jo bestemt heller ikke værst! En af de ord, der flere gange kom frem i tankerne var “intelligent”. Jeg synes virkelig, at det var intelligent sangskrivning og kompositioner, gutterne præsenterede, og at udførelsen var så passioneret og veleksekveret bekræftede mig bare i, at det her er et ambitiøst og gennemtænkt projekt, der (håber jeg da) er kommet for at blive. Det er gode melodier og en høj grad af “quirkyness”, som når scenen nogle gange udviklede sig til en karnevalesk legeplads for de koncentrerede musikere, der pludselig slog over i noget, der næsten kunne lyde som en tidlig demo-version af “Being For the Benefit of Mr. Kite!”.” – Nikoline Skaarup

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com