fbpx

Roskilde Festival 2018: CTM, KhalilH2OP og Yangze blandt navnene på årets KlubRÅ-program

Foto: KhalilH2OP//PR

Der er elektronisk musik i vente, når KlubRÅ for anden gang sætter forskellige kunstarter på årets Roskilde-program.

Det officielle musikprogram har været ude i et stykke tid nu, og det er faldet i så god jord, at Roskilde Festival (også i et stykke tid nu) har kunne melde udsolgt for dette års partout-billetter. Det betyder imidlertid ikke, at der ikke er flere overraskelser i ærmet, og KlubRÅ-programmet, som netop er offentliggjort, føjes til listen over stærke kunstoplevelser, man kan glæde sig til i år.

Til dig, der endnu ikke er bekendt med KlubRÅ-konceptet, er det et kunstinitiativ, Roskilde sidste år satte i søen i samarbejde med Tuborg. Og ja, navnet “RÅ” refererer til den økologiske øl, som Tuborg for fire år siden udviklede specielt til Roskilde Festival, men det lægger sig i lige så høj grad også til ambitionen om at præsentere råt og grænseoverskridende kunst i form af både musik, video, kunstinstallationer og performances, der især søger at udfordre de konventionelle opfattelser af identitet, køn, teknologi og seksualitet. Konceptet, som altså fandt sted for første gang sidste år, blev så populært, at hele 38.000 gæster søgte mod klubområdet, og det betyder, at KlubRÅ i år spreder sig på et dobbelt så stort areal som sidst.

Om KlubRÅ siger Roskildes hovedkurator, Mette Woller:

Årets KlubRÅ handler især om at udfordre og udforske de teknologiske og kropslige grænser, og så er det et sted på Roskilde Festival, hvor kunstnere og publikum kommer meget tæt på hinanden. Den nærkontakt vil klart skabe en anderledes imtim og overrumplende stemning, hvilket de vilde performances med navne som Justin Shoulder, Alexandra Pirici og Faka nok skal understrege.

Vi har (ikke overraskende) ret stor optur over de musikalske indslag, årets program byder på, fra nogle af de mest interessante navne på den elektroniske scene i Danmark lige nu, og her er vores favoritter.

Du er måske begyndt at se navnet Astrid Sonne flere og flere steder. Hun var på programmet til årets SPOT Festival og spiller senere i dag på Distortion sammen med en håndfuld andre Escho-artister (københavnsk kollektiv og label, som blandt andet også huser Thulebasen, Yangze, Smerz og Iceage). Sonne, som har en baggrund i klassisk musik, disker nu op med eksperimenterende, elektroniske kompositioner, som blandt andet kunne høres på det anmelderroste debutalbum Human Lines fra tidligere i år.

Label-mate Yangze er også at finde på programmet. 23-årige Jakob Littauer, som gemmer sig bag, begejstrede os tidligere på året, da vi så ham på showcase-festivalen by:Larm i Oslo og efterfølgende inkluderede koncerten på vores højdepunkter fra dagen. Pakket ind i et svævende elektronisk univers, gemmer Littauer på bundsolide popmelodier, der gør det let at forstå, at han har arbejdet tæt sammen med popartister som både Soleima, Liss og Goss. Littauer har haft musikken helt inde på livet og startede allerede som 12-årige projektet Electrojuice – ikke overraskende, at det synes som så en uhyre professionel kunstner, der går på scenen, når man tager ind og hører Yangze.

Fra Færøerne kommer DJ’en Brynjolfur, som i 2013 debuterede med singlen “I Love You” og samme år fik et spot på Countdown-scenen. Siden da har han skabt sig en del hype på den danske DJ- scene, blandt andet med remixes af kunstnere som Vinnie Who og Diplo (feat. MØ) og med sin mørke, disco- og acid-inficerede house.

Som et techno-indspark kommer DJ-actet M€RCY, der består af Esben Valløe og Tim Panduro. Vi prøvede at fange dem på SPOT for et par år siden, men køen foran spillestedet var for lang til, at vi kunne komme ind, og det siger måske lidt om, hvilket navn, de techno-glade kunstnere har skabt sig hos det techno-glade danske publikum. Det er dog ikke kun herhjemme, at folk har fået øjnene op for deres mørke univers, og gruppen har blandt andet også spillet på den store tyske elektroniske festival Melt! Seneste udspil fra duoen var dobbletsinglen “Black/Rain” fra i år, som fulgte efter sidste års Tunnel-EP.

CTM har efterhånden også skabt sig lidt af et navn på den danske scenen, og vi har (med begejstring) fulgt hendes udvikling henover tiden. Cæcilie Trier står bag projektet, hvor hun bringer klassisk musik og eksperimenterende popkompositioner sammen til et drømmende univers, hun som cellist, sanger og komponist selv udforsker. Første udspil kom allerede i 2013 i form af EP’en Variations, men den blev først fulgt op i år af Suite for a Young Girl. Det er dog ikke fordi, Trier ikke har været aktiv i disse år. Tvært imod har hun lavet musik i en række forskellige projekter som Choir of Young Believers, Marching Church, Valby Vokalgruppe og Chimes & Bells.

En anden markant kvinde på den danske elektroniske scene er Lydmor, som tidligere på måneden udsendte singlen “三 Killing Time”, som udover at være endnu et stærkt singleudspil også er en forsmag på sangerindens kommende album I Told You I’d Tell Them Our Story. Til kunstneres performance på KlubRÅ udforsker hun menneskekroppen med sit teknologiske neon-univers, hvor hun ikke blot inkluderer sig selv, men også en gruppe af performere og dig som publikum.

De sidste to acts, vi her vil komme ind på er KhalilH2OP, som består af Nikolaj Vonsild, Simon Formann og Villads Klint. Projektet baserer sig blandt andet på en autotunet Vonsild (hvis karakteristiske vokal, du nok allerede kender fra When Saints Go Machine og Cancer) og svævende synthflader, som du blandt andet kan høre på debutalbumet The Water We Drink.

Lost Girls er ligeledes en spændende booking, som vi blandt andet anbefalede at fange på årets by:Larm Festival. Duoen består af de uhyre musikalske kunstnere Håvard Volden og avant-garde artisten Jenny Hval, som du måske allerede kender. De to har været makkere i mange musikalske henseender, og udover at de har spillet sammen som Jenny Hval, har de også indspillet musik under både navnet Nude og Sand. Under aliaset Lost Girls har de to nu haft EP’en Feeling ude siden marts i år, som de selv beskriver som “the sound of someone changing their mind”.

Du kan se alle de offentliggjorte navne her:

ADDA KALEH AKA ALEXANDRA PIRICI W/ ANDREI DINU, ION
COTENESCU, JARED MARKS, MARIA
MORA (RO/US)
BRYNJOLFUR (FO)
CTM (DK)
ENA COSOVIC (DK)
ASTRID SONNE (DK)
FAKA (ZA)
FLEX DANCE MUSIC (US)
GOD GOES DEEP (DK)
GROUP A W/ DEAD SLOW AHEAD (INT)
JULIANA HUXTABLE (US)
JUSTIN SHOULDER & CORIN (AU/PH)
KHALILH2OP (DK)
LOST GIRLS (JENNY HVAL & HÅVARD VOLDEN) (NO)
LYDMOR (DK)
M€RCY (DK)
SANDRA MUJINGA (NO)
SEVERIN (DK)
TROELS HASS (DK)
XENIA XAMANEK (DK)
YANGZE (DK)
LOTIC & RODERICK GEORGE (US)
WILL BENEDICT & STEFFEN JØRGENSEN FEAT. WOLF EYES (DK/US)

Nikoline Skaarup
nikolineskaarup@bandsoftomorrow.com