fbpx

23 internationale navne du ikke må misse under musikdagene på Roskilde 2018

Foto: Superorganism//Jordan Hughes

Er du klar til at forelske dig i et væld af ny musik på Roskilde Festival? Det er vi…

Nejnejnej hvor vi glæder os til, at de officielle musikdage skydes igang på årets Roskilde Festival! Der er selvfølgelig mastodonter som Eminem, Fleet Foxes, Nick Cave, Gorillaz og David Byrne på programmet, men vi har mindst lige så stor optur over nogle af de lidt mindre, internationale navne, der gæster dyrskuepladsen i år. Bliv bekendt med Londons undergrundsrapkultur med acts som hiphop-kollektivet New Gen, Nines og Stefflon Don, lad dig forføre af New Zealandske Marlon Williams sprøde crooning eller hengiv dig til amerikanske Chelsea Wolfes højlydte og dystopiske rockunivers. Hvad end, du er til, så håber vi, at du kan finde dit kommende, nye yndlingsact herunder.

6LACK (US)

Hvornår: Torsdag kl. 18:00
Hvor: Apollo

Han hedder egentlig Ricardo Valdez Valentine, men du kender ham nok bedre under det musikalske alias 6LACK med udtalelsen “black”. Den 26-årige Atlanta-sanger, der også tager sig ud som rapper og sangskriver, har siden debutten i 2016 med singlen “Bless Me” og det efterfølgende album FREE 6LACK markeret sig som et stort talent, der bevæger sig i krydsningen mellem alternativ R&B, trap og hiphop. Nogle af hans største hits til dato finder vi i numrene “PRBLMS” og “OTW”, hvoraf sidstnævnte er et stærkt og yderst dragende samarbejde med Ty Dolla $ign og den ligeledes Roskilde-aktuelle Khalid.

Albert Hammond Jr. (US)

Hvornår: Lørdag kl. 14:30
Hvor: Arena

The Strokes-guitaristen Albert Hammond Jr. er sindssygt skarp på egen hånd, og det her er koncerten for alle indie-hovederne derude. Den 38-årige musiker har efterhånden mange år på bagen med soloprojektet, som han første gang udgav album under i 2006 med Yours to Keep. Siden da er det blevet til en række flere album, og det seneste, Francis Trouble, landede så sent som i marts i år. Det er af flere blevet udnævnt som det bedste fra hans hånd so far, og det siger altså ikke så lidt, de tidligere plader taget i betragtning. Det er med guitarmagi i højsædet og den stærke sangskrivning som base, at Albert Hammond Jr. sætter en fed streg under, at indierock lever i bedste velgående.

The Blaze (FR)

Hvornår: Onsdag kl. 00:00
Hvor: Apollo

Siden debutten i 2015 har den franske house-producerduo The Blaze udvist et mesterligt talent for at skabe musik og instruere tilhørende musikvideoer af topkvalitet. Det blev senest gjort klart tilbage i februar måned, hvor det musikalske makkerpar delte en medrivende flot musikvideo, der gav (musikalsk) liv til det berømte Manet-maleri, “Déjeuner sur l’Herbe” (“Frokost i Det Grønne”), med singlen “Heaven”. Med Territory-EP’en fra 2017 og et debutalbum, der eftersigende mildest talt skulle være lige på trapperne, står The Blaze på spring for at give deres første Roskilde Festival-koncert på Apollo-scenen denne onsdag.

Cezinando (NO)

Hvornår: Torsdag kl. 13:00
Hvor: Apollo

Bag det i øjefaldende navn Cezinando finder du Kristoffer Cezinando Karlsen, som er godt på vej til at blive en af de helt store stjerner i hjemlandet Norge, men altså også her i landet, hvor han blandt andet også spillede på SPOT Festival tidligere på året. Han har været en del af den norske hiphop-scene i en årrække og udgav sin første EP, Cez 4 Prez, som kun 16 årig. Sidste år var han allerede klar med sit fjerde album Noen Ganger Og Andre, som var endnu et eksempel på hans populære mix af rap, pop og trap. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at en del af hans popularitet herhjemme nok skyldes hans del i soundtracket til hitserien SKAM, hvor han bidrog med nummeret “Vi er perfekt men verden er ikke det” – men shit hvor er det også bare et fedt nummer.

Chelsea Wolfe (US)

Hvornår: Torsdag kl. 18:00
Hvor: Pavilion

Med Chelsea Wolfe bliver det mørkt. Virkelig mørkt. Og også ret højt. Lige indtil det bliver helt tavst for et split sekund, som i nummeret “16 Psyche” fra det seneste album Hiss Spun fra sidste år. Det er lidt lyden af en psykologisk thriller, hvor man aldrig ved, hvad der venter om hjørnet, og det fungerer super godt for den amerikanske kunstner, som også gæstede festivalen i 2015. På albummet undersøger hun verden omkring os, og den er ikke altid fyldt med sukkersødme, enhjørninger og regnbuer, som nok er de sidste billeder, vi forventer at se på coveret af det næste Chelsea Wolfe-udspil.

Haley Heynderickx (US)

Hvornår: Torsdag kl. 12:30
Hvor: Gloria

Amerikanske Haley Heynderickx er en singer-songwriter fra Portland, der, udover at have en fantastisk dejlig vokal at lytte til, også er ret eminent på guitaren. På debutalbummet I Need to Start a Garden fra marts i år forkæles man med simple, smukke folk-numre, og Roskildes beskrivelse; “moving through moments of rainy-day existentialism” er virkelig rammende. Det blot otte numre-lange album råder over helt korte numre som “Oom Sha La La” på under to minutter, og det næste otte minutter lange kulminerende “Worth It”. Der er guld at hente overalt på det ærlige, humoristiske og helt igennem velklingende album, hvor især “The Bug Collector” står ud som en redaktionsfavorit. Vi føler os ret sikre på, at Haley Heynderickx kan levere den helt perfekte start på dagen tidligt torsdag eftermiddag.

John Maus (US)

Hvornår: Torsdag kl. 20.00
Hvor: Pavilion

Synthpop kan tage mange former, og John Maus præsenterer en ret unik en af slagsen, sammenlignet med – tør vi godt sige – det hav af synthpop-acts, der er derude. Lyden er på én gang både futuristisk og tidløst, hvor modstridende det end må lyde. Det er lyden af i morgen, og lyden af det, der var lyden af i morgen for 30 år siden. Den 38-årige kunstner fra Minnesota udgav i 2011 albummet We Must Become the Pitiless censors of Ourselves, som høstede flotte roser, og så sent som i slutningen af maj udkom så hans nu femte album Addendum, som holder fast i det eksperimenterende, elektroniske synthpop-univers, han er så elsket for at operere i. At opleve John Maus live skulle desuden være noget af en oplevelse – han startede i sin tid ene og alene på scenen, men har nu også en bassist, keyboard-spiller og trommeslager med under armen, mens han selv lever sig ind i et intenst og måske til tider intimiderende live-univers. Det lyder ret vildt og rimelig det-må-du-for-guds-skyld-ikke-misse-agtigt!

KAKKMADDAFAKKA (NO)

Hvornår: Onsdag kl. 17:30
Hvor: Avalon

Den norske indierockende gruppe med det yderst bemærkelsesværdige navn, KAKKMADDAFAKKA vil også være at opleve ved dette års Roskilde Festival. Det er langt fra første gang, at den charmerende Bergen-sekstet gæster Danmark – faktisk har gruppen af flere omgange taget sig godt ud på diverse spillesteder og festivalscener herhjemme, heriblandt Pavilion-scenen på Roskilde Festival tilbage i 2016, P3-teltet på Smukfest sidste år,
Store VEGA og sågar årsfesten på Roskilde Universitet sidste år. Siden debutten i 2004 har KAKKMADDAFAKKAs musik fundet vej til de fleste skandinavers øregange, og gruppen har nu udgivet hele fire studiealbums. Det sidste heraf, albummet Hus, udkom sidste år, og i den forbindelse tog vi en snak med gutterne, hvor de blandt andet fortalte om deres stærke tilhørsforhold til Danmark og deres første år som gæster på Roskilde Festival tilbage i 2005. Du kan læse hele interviewet her til tonerne af nummeret “Boy”.

Kali Uchis (CO)

Hvornår: Lørdag kl. 15:00
Hvor: Apollo

Colombiansk-amerikanske Kali Uchis har efterhånden, trods sine blot 24 år, fået etableret sig en imponerende karriere i skæringspunktet mellem R&B, neo-soul, indie og pop. Sangerinden og sangskriveren debuterede tilbage i 2012 med mixtapet Drunken Babble, der blev hyldet for at bryde med genrebegreberne. I 2015 landede EP’en Por Vida, som ligeledes modtog store ordroser fra medierne, og dansen på roser har fortsat lige siden for det unge talent. En dans, som andre artister nu står i kø for at være med til. Derfor har Uchis på debutalbummet Isolation, der udkom i april i år, teamet up med anerkendte kunstnere som blandt andre Tyler, The Creator, Jorja Smith og The Internet-medlemmet Steve Lacy. Med iørefaldende melodier, catchy omkvæd og sprøde vokalpræstationer bevidner Isolation endnu engang om Uchis store potentiale, og derfor glæder vi os helt vildt til at opleve hende på scenen lørdag eftermiddag.

Kelly Lee Owens (UK)

Hvornår: Søndag d. 8. kl. 00:30 (del af lørdagsprogrammet)
Hvor: Gloria

Den drømmende og indadvendte stemning, man kommer i, når man lytter til acts som Beach House og Cocteau Twins kombineres med elementer fra techno, som giver dig lyst til at lade kroppen føre an og trække dig ud af din egen skal og ind på dansegulvet. Det lyder som to uforlignelige tilstande, men det rammer altså rimelig godt ned i de universer, britiske Kelly Lee Owens arbejder i. Musikken bevæger sig konstant mellem det silkebløde og det industrielle og mekaniske, og som kontrastfulde universer ofte gør, så fungerer det rigtig godt. Lee Owens, der bor i London, men oprindelig er fra Wales, udgav sit selvbetitlede og selvproducerede debutalbum sidste år, hvor hun på nummeret “Anxi.” har besøg af Jenny Hval. Vi forstår godt, at den norske kunstner gerne ville lege med Kelly Lee Owens, for hendes talent synes ikke at være til at gå fejl af. Vi glæder os til også at lege med natten mellem lørdag og søndag.

Marlon Williams (NZ)

Hvornår: Fredag kl. 13:00
Hvor: Avalon

Med titler som “Can I Call You”, “Come To Me”, “Love Is A Terrible Thing” og “I’m Lost Without You” er det ikke helt langt ude at antage, at Marlon Williams er en kunstner med ondt i hjertet – eller i hvert fald erfaring med det. Det er selvfølgelig aldrig sjovt for den, det går ud over, men han er altså satans god til at udnytte smerten og omdanne det til smukke sange, der kommer folk omkring ham til gode. Den 27-årige sanger og sangskriver fra New Zealand har udgivet to anmelderroste album, et i 2015 og det seneste, Make Way for Love, i år, og begge byder de på en medrivende mikstur af singer-songwriting, folk, lidt country, lidt pop, lidt alt derimellem, og meget lækker crooning.

Mavi Phoenix (AUT)

Hvornår: Lørdag kl. 13:00
Hvor: Apollo

Den superfede østrigske musiker Mavi Phoenix er endnu et ganske anbefalelsesværdigt navn, du kan opleve på Roskilde. På helt særlig manér kombinerer hun synthpop, hiphop/rap, R&B og andre musikalske stilarter, der lige falder hende ind at lege med. Hun er enormt populær i både hjemlandet og i Tyskland, og bør inden længe også gå fra et ‘mellemstort’ til et ‘stort’ navn herhjemme. Hun er pt. aktuel med sine udgivelser fra i år, både EP’en Young Prophet samt singlerne “Bite” og “Yellow”. Både disse og hendes EP fra 2014, My Fault, fortjener et lyt. Og så anbefaler vi, at du stiller dig forrest ved Apollo-scenen, når Mavi Phoenix spiller lørdag kl. 13. Du kan læse vores store portrætinterview med Mavi Phoenix her.

New Gen (UK)

Hvornår: Fredag kl. 14:00
Hvor: Apollo

UK-rap har kronede dage, og bedst som man har forelsket sig i en britisk rap-artist, falder man over den næste. New Gen giver dig en perfekt smag på, hvorfor de fleste med bankende hiphop-hjerter kigger mod Londons undergrund for tiden. Rapperne Loski, M Huncho, One Acen, Mowgli, Headie One, 23 Unofficial og DJ’en Kenny Allstar står alle klar til at vise, hvad XL Recordings kreative fællesskab New Gen, bestående af både sangskrivere, mixere, rappere og lydingeniører fra London, har at byde på. Der er både drill, trap og lidt smooth-R&B at se frem til, når Apollo forvandles til et svedende postkort fra Londons undergrund.

Nines (UK)

Hvornår: Fredag kl. 16:00
Hvor: Apollo

Vi bliver lige ved UK-rappen, for med så dominerende en rolle, den spiller i hiphoplandskabet generelt lige nu, giver det kun mening, at den også dominere på festivalplakaten. Nines er endu et eksempel på en af Londons undergrundsrappere, og han beretter om den dans på roser, livet i det hårde miljø i London ikke just altid er. Siden 2011 har den 28-årige rapper udgivet fire mixtapes på egen hånd, og efter en signing med det anerkende XL Recordings udgav han sidste år debutalbumet One Foot Out og senest sit andet album Crop Circle fra april. Det hele synes at pege i den rigtige retning for den populære UK-rapper.

Palm (US)

Hvornår: Lørdag kl. 22:30
Hvor: Gloria

Fra Philadelphia kommer den skæve art-rock-gruppe Palm, som udfordrer den “normale” måde at lytte til musik på ved at spille alt andet end “normal” musik. Rytmerne er ikke, som du er vant til, mønstrerne i numrene er anderledes, og det dér med at vide, hvad det næste skridt, musikken tager, er, kan du godt vinke farvel til. Gruppen, som bestemt burde appellere til fans af Animal Collective, består af vennerne Eve Alpert, Kasra Kur, Gerry Livitsanos og hugo Stanley, og de får dig op af stolen og viser, hvilken form, musikalsk legesyge blandt andet kan antage.

Sampha (UK)

Hvornår: Fredag kl. 23:00
Hvor: Avalon

Britiske Sampha Sisay, bedre kendt som blot Sampha, agerer både sanger, sangskriver, keyboardspiller og producer. Igennem sin nu ni år lange karriere har han slået sine musikalske pjalter sammen med store kanoner som XL-owner Richard Russel i projektet Everything Is Recorded, SBTRKT, Jessie Ware, Drake, Kanye West, Solange med flere – en temmelig imponerende række af samarbejdspartnere! Men Sampha har også gjort et absolut udmærket stykke arbejde som soloartist, hvor han har skabt et fuldkomment magisk univers på et sprødt mix af pop, R&B og elektronisk musik. Kombineret med hans gudsbenådede, lyse og luftige vokal, vil han formentlig markere denne fredag aften som en rigtig, rigtig god én af slagsen.

(Sandy) Alex G (US)

Hvornår: Fredag kl. 20:15
Hvor: Pavilion

Det evige teknologiske fremskridt har bragt mange gode ting med sig, og en af dem er den gigantiske pulje af DIY/bedroom-artister, som helt på egen hånd kan skrive, indspille og producere musik helt selv og udgive det på sider som Soundcloud og Bandcamp. (Sandy) Alex G er en af de her kunstnere, og det gik ham faktisk så godt med det dér DIY, at musikken endte hos Frank Ocean, som tilbød ham at bidrage med guitar på hans seneste to album. Det er nu ikke fordi, (Sandy) Alex G ellers har meget musikalsk til fælles med Ocean. Han er singer-songwriter med to store S’er og spiller indie-lo-fi med både folk, country, rock og pop involveret. Han er kun 24 år, men har allerede udgivet otte album, og med de sidste to er hans lyd kommet så meget op til overfladen, at udgivelserne af dem har kunne foregå gennem indie-selskabet Domino (bl.a. Animal Collective, Arctic Monkeys og Hot Chip)

Sigrid (NO)

Hvornår: Lørdag kl. 21:30
Hvor: Avalon

Den norske popsangerinde Sigrid gæster Roskilde med sine synthbaserede popbangers og gennemtrængende vokal – for andet år i træk, hvilket altså ikke tilfalder mange. Sangskriveren udgav allerede som 16-årig sit første nummer “Sun”, og er i dag som 21-årig et etableret navn i musikverdenen. Med 2017-hittene “Strangers” og især “Don’t Kill My Vibe” gjorde hun sig internationalt bemærket. Særligt i UK er hun populær og vandt i starten af året BBC Music’s pris “Sound of 2018”. Efterfølgende har hun hevet titlen som “Newcomer of the Year” hjem ved den norske Grammy-pendant Spellemannprisen (’17). Der er ikke en finger at sætte på Sigrids øre for store hooks og ørehængende toplines. Det går kun én vej for Sigrid for tiden, og det er frem.

Smerz (NO)

Hvornår: Torsdag kl. 16:45
Hvor: Gloria

Som du måske har bemærket, så ligger koncerten med Smerz lige inden og klods op ad Superorganism (som du kan læse mere om lige om lidt), og du kan derfor blive hængende til to koncerter i rap torsdag på Gloria-scenen. Den elektroniske duo har i løbet af 2017 og 2018 udgivet de to EP’er, Okey og Have Fun, hvor de bringer dig et dystert og tungt univers blandet med deres bløde, forførende vokaler. De to sangerinder kommer på udgivelserne ud i alle afkroge af deres interessante univers, og vi forestiller os derfor, at koncerten på Gloria vil byde på dynamiske yderligheder: kraftfulde, elektroniske bangers og melankolske, synthpad-baserede produktioner. Netop derfor er det helt perfekt, at man bagefter kan læne sig helt tilbage til lyden af Superorganisms artpop-chill-tracks. Glæd dig til en sen torsdag eftermiddag foran Gloria!

Stefflon Don (UK)

Hvornår: Fredag kl. 20:00
Hvor: Apollo

Hvis du troede, at Cardi B var din eneste mulighed for at opleve hiphop serveret af en kvinde i år, så tager du grueligt fejl, og hurra for det! Stefflon Don er endnu et håb fra den britiske hiphop-scene, og hypen omkring hende synes at stige stødt. Bag kunstnernavnet finder du Stephanie Allen fra Birmingham. Som fire-årig flyttede familien til Rotterdam i Holland, men som 14 årig kaldte England igen, og hun flyttede til London. Selvom lyden er klart inspireret af tendenserne inden for UK-rap, så kan man nu også let høre de jamaicanske rødder, hun også har, som skinner igennem i det rytmiske dancehall-element og måden, hun rapper på. Der er kvindelighed på programmet, når hun indtager Roskilde, og rygterne siger (ja okay, Roskilde’s hjemmeside siger), at hun engang har hevet hele 50 kvinder fra crowden op på scenen til booty-shaking. Det må hun godt gøre igen.

Superorganism (UK)

Hvornår: Torsdag kl. 18:30
Hvor: Gloria

Det UK-baserede band Superorganism har kun været på banen siden starten af 2017, men har taget os med storm med deres spacy artpop-musikarrangementer. Debutsinglen “Something for Your M.I.N.D” var i første omgang eneste tilgængelige track fra den mystiske gruppe, før den blev efterfulgt af numrene “Nobody Cares” og “It’s All Good”. Alle tre singler er nu inkluderet på deres selvbetitlede debutalbum, som udkom i år, og som spår en lys og interessant fremtid for bandet. Størstedelen af gruppens otte medlemmer (der kommer fra flere forskellige verdensdele) bor sammen i et kollektiv, der også agerer indspilningsstudie for deres særegne DIY-musik, og musikken får en til at længes efter selv at flytte ind. Vi har af flere omgange oplevet Superorganism live, og vi kan varmt, varmt anbefale, at du gør det samme. Farverigt er en mild beskrivelse af, hvad du har i vente.

Tune-Yards (US)

Hvornår: Torsdag kl. 15:00
Hvor: Avalon

Merrill Garbus startede det lo-fi-baserede musikprojekt Tune-Yards (tUnE-yArDs) i 2006, og var selvproducerende på debutalbummet Bird-Brains i 2009. Til opfølgeren W H O K I L L inddrog hun bassisten Nate Brenner, som nu er en fast del af projektet og derfor også har været en del af 2014-udgivelsen Nikki Nack og den seneste produktion fra i år, I can feel you creep into my private life. Der er et helt særligt output i Tune-Yards’ lydbillede, så det kan godt være svært at sætte en genre-mæssig placering på det. I en indie-poppet verdensmusik-stil, så at sige, kombineres en groovy bas, særlige percussion-elementer, saxofon og så en masse lag af Garbus’ rå vokal. Arrangementerne kan til tider godt lyde helt skæve tonemæssigt, og så er der generelt en høj grad af aktivitet. Vi garanterer for, at man ikke kommer til at kede sig, hvis man tager til koncerten med Tune-Yards torsdag kl. 15:00 på Avalon (lige før resten af eftermiddagen skal gå med Smerz og Superorganism). Varm op med vores firestjernede anmeldelse af deres seneste DK-visit her.

Young Fathers (UK)

Hvornår: Fredag kl. 22:30
Hvor: Pavilion

Trioen Young Fathers, som også gæstede Roskilde i 2015, byder på eksperimenterende rap og hiphop, som ikke rigtigt lyder som noget andet lige nu. Det er hiphop og grime, R&B og Spoken Word, og det trækker på stilarter og instrumenter, du ikke rigtigt finder andre steder med samme effekt, som Young Fathers skaber. Trioen fra Edinburgh har tidligere vundet den prestigefulde, britiske musikpris Mercury Prize, som hvert år går til det bedste album, der for året er udgivet af et britisk act, og det var med intet ringere end debutalbummet Dead. Gutterne har efterhånden skabt sig et solidt repertoire at tage med på landevejen, og det blev senest endnu større med albummet Cocoa Sugar fra i år. Modtagelsen var lige så god som ved tidligere udgivelser, så der er ingen grund til at tro, at Young Fathers ikke er i topform, når de gæster Roskilde. Det satser vi på!

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com