fbpx

Roskilde Festival 2018: 18 koncerter du skal se i opvarmningsdagene

Foto: Alcabean // Line Westerbroe

Roskilde Festival nærmer sig med hastige skridt, og planlægningen af, hvilke koncerter du skal se, er sikkert allerede i fuld gang. Vi vil gerne hjælpe lidt til, så her guider vi til et udpluk af koncerterne i opvarmningsdagene på scenerne Countdown og Rising.

Fra den 30. juni til den. 7. juli løber nordens største festival af stablen på dyrskuepladsen på Darupvej i Matador-mogulen Lise Nørgaards baghave; Roskilde.

Fra søndag den 1. juli til tirsdag d. 3 juli skydes festivalen så småt i gang med de famøse opvarmningsdage, hvor 43 spirende artister lægger vejen forbi de to ‘opvarmningsscener’ Rising og Countdown.
Der er tale om tre fantastiske dage i vækstlagsmusikkens tegn, hvor favoritter som Jada, Emil Kruse, Iris Gold og Ellis May blandt andet spiller. Vi har efterhånden guidet en del til disse navne, så at de ikke florerer på nedenstående liste er altså ikke fordi, du ikke skal fange dem, men fordi vi regner med, at du har noteret dig tid og sted allerede. Nedenfor er 18 navne – både danske og udenlandske – som du heller ikke må misse.

Søndag d. 1. juli

EERA (NO) – Rising kl. 15.30

Anna Lena Bruland aka EERA er oprindeligt fra Norge, men flyttede til London for at forfølge den musikerdrøm, der længe har ulmet i hende. Med inspiration fra kunstnere som Deerhoof, Jeff Buckley og Portishead laver hun mørk og rå alternativ indierock, som man blandt andet kan høre det på den selvbetitlede EP fra 2016 og sidste års fuldlængder Reflection of Youth. Hun er blevet sammenlignet med artister som Cat Power og PJ Harvey, og der kan vi godt stemme i. Men det allerfedeste ved EERA er nu den originalitet, vi også hører – blandt andet på et nummer som den mystiske og nedtonede “Christine”

Miriam Bryant (SE) – Countdown kl. 17.00

Den svenske popartist Miriam Bryant udgav albummet Bye Bye Blue sidste år, hvor nummeret ”Black Car” høstede internationale roser hos den Göteborgske sangerinde. Foruden at være højaktuel i hendes hjemland, var den internationale bevågenheden stor, da Miriam agerede feature på den Grammy-vindende DJ og producer, Zedds, EDM-plade, Clarity, fra 2014 på numre som ”Push Play” og bangeren ”Find You”, som var en del af soundtracket til filmsuccessen Divergent. Her deler den svenske sangerinde featurelisten med kunstnere som blandt andet tæller Ellie Goulding, Tïesto og Hayley Williams. Hvis navnet syner af en uigennemskuelig genkendelighed kan det tilføjes, at Miriam Bryant optrådte til DR’s Store Juleshow sidste år, hvor landsmanden og long time Bands of Tomorrow favorit Albin Lee Meldau, også optrådte. Musikalsk minder Miriam Bryant om et skandinavisk take på Lana Del Ray.

Alcabean (DK) – Rising kl. 20:00

I midten af marts udsendte de fire københavnske rockgutter i Alcabean deres debutalbum Head Down via We Are Suburban. I forlængelse af udgivelsen tog vi, på redaktionen, en snak med forsanger og guitarist, Victor Schack, og leadguitarist, Joachim Holmgaard, om sangskrivningsprocessen, musikalske milepæle og den nærtstående fremtid, hvor Victor knyttede følgende kommentar: ”Vi skal ud og spille en masse, så vi kan promovere den nye musik! Forhåbentlig rammer vi nogle festivaler i løbet af sommeren. Og så er vi allerede gået i gang med at skrive nye ting, så vi forhåbentlig kan indspille noget nyt til efteråret.” En forhåbning, der heldigvis blev indfriet med en bookingen til Nordens største festival. Alcabean har tidligere overbevist os om deres stålsatte vilje og talent for at udbrede deres kompromisløse støjrock, en overbevisning som cementerede sig i en plads som Ugens Upcoming.

Sassy 009 (NO) – Countdown kl. 21:30

Den norske trekløver med det kryptiske navn Sassy 009 har indtil videre ikke bedrevet andet end at overraske og glæde os her på redaktionen. Trioen har længe haft mediespotlyset rettet mod sig fra vores side – og med god grund. I starten af februar inkluderede vi electronica-gruppen på listen over 18 skandinaviske navne, som du skal holde øje med. Redaktionens spådom blev efterprøvet i forlængelse af trioens live-set på dette års by:Larm, der til trods for trioens reduktion i medlemmer grundet sygdom, resulterede i en begejstret chefredaktør, der efter alt at vurdere var mere en tilfreds med ’duoens’ optræden – du kan læse hele redaktørens guide her.

Sista Bossen (SE) – Rising kl. 21.30

Hvis du ikke er til elektronisk musik overhovedet, så er Sista Bossen et godt bud på, hvem du skal tjekke ud, når Sassy 009 indtager Countdown. De tidligere ‘Ugens Upcoming’ fra Sverige spiller kaotisk og højenergisk rockmusik, eller som de selv kalder det; “birthday party-grunge”. Kvartetten fra Malmø, som så sent som den 8. juni udgav albummet Tio låtar om privilegierat lidande, bringer humor, uforudsigelighed og kaos til Rising-scenen – som de højst sandsynligt vil ende med at have berørt hver en centimeter af, på den ene eller den anden måde.

Mandag d. 2. juli

FRAADS (DK) – Countdown kl. 15:00

Producer, David Engelbrecht, og rapper, Frederik Espersen, udgør den dynamiske duo FRAADS, der spiller dansksproget, loungebaseret hiphop tilsat trappede beats og bløde synthflader i en stærkt jazzet atmosfærisk mikstur. FRAADS debuterede med EP’en 1000 knive tilbage i 2016. Drengene har planer om en opfølgende EP, hvor førstesinglen, ”Heroppe”, udkom den 4. maj via Sony Music, som gruppen for nyligt har signet med. FRAADS tilhører det spirende musikkollektiv Citadel, som også huser Blikfang, Hingst og Krystalsøn.

Albin Lee Meldau (SE) – Rising kl. 15:30

Den jordnære, svenske singer-songwriter Albin Lee Meldau har tidligere været på visit i Danmark med optrædener på SPOT Festival, i DR’s Studie 3, i Lille VEGA og til førnævnte DR juleshow, og hver gang har han imponeret med sin inderlige og ærlige soul. Han har allerede vundet flere priser og været nomineret til en svensk Grammis, og med udgivelsen af debut-EP, Lovers, fra 2016 stemte vi på redaktionen i og tildelte ham en Bands of Tomorrow Music Awards i kategorien ’Årets Internationale Navn’. Albin Lee Meldaus storslåede vokal og produktionsmæssige retroinfuserede coolness gør ham i den grad til et fortsat oplagt og anbefalelsesværdigt navn, som du skal opleve på dette års Roskilde Festival. Det bedste af det hele er, at det bliver første gang på dansk grund med debutalbumet About You i bagagen.

Kippenberger (DK) – Rising kl. 17:00

Den tidligere The Floor Is Made Of Lava-forsanger Tobias Kippenberger, aka Kippenberger havde med sit soloprojekt kun udgivet de to singler, “Op Og Ned i Showbizz” og “Mit Liv Er En Fest”, før nyheden om Roskilde-bookingen lød. Det var to sprudlende udspil, der omfavner det danske sprogs lyriske muligheder, og de blev den 8. juni efterfulgt af EP’en Uden Hænder, hvor Kippenberger igen fanger med gribende og lærerige fortællinger om hverdagslige problemstillinger. Vi har tidligere på året taget en snak med Kippenberger – blandt andet om forberedelserne til Roskilde-koncerten, så det kan du jo passende læse lidt om her.

Goss (DK) – Countdown kl. 18:00

Den danske kunstner Goss har det seneste år gjort sig bemærket som et spændende nyt navn på den danske musikscene sammen med musikalske legekammerater som Vera, School of X og Soleima. Musikerens univers består af en original og nytænkende kombination af elektronisk magi og poppede finurligheder, der med garanti fyrer op for den gode stemning på dyrskuepladsen. Goss debuterede tilbage i 2017 med det yderst hypnotiserende og knivskarpe nummer “Time”, der emmede af personlig stil og kvalitetsbevidsthed. De samme kvaliteter udtrykkes igen tydeligt på Goss’ nyeste singleudspil, der bærer titlen “These Days. I Don’t Know”, der udkom i maj som de første nye toner fra den talentfulde artist siden EP’en Healthcare fra 2017. Goss formår at skabe behagelige og medrivende party toner, og derfor er han et absolut must-see på årets Roskilde Festival.

Luster (DK) – Rising kl. 20

Danske Luster, der tidligere har været vores Ugens Upcoming og på vores liste over 18 skandinaviske navne, du skal holde øje med i 2018, udsendte tilbage i marts måned sit selvbetitlede debutalbum, som bød på flertallige ørehængere, såsom singlerne “New Pleasures” og “Fall & Forget”. Luster, som til dagligt bærer det borgerlige navn Jacob Haubjerg, har under sit musikalske alias fået opmærksomhed for sine unikke musikalske evner, der gør ham i stand til at mikse catchy og energifyldt indiepop med karismatisk post-punk, der tilsammen skaber et velfungerende og farverigt resultat. Selv er Luster blevet citeret for at kalde sin musikalske stil for “raw-pop”, og vi er sikre på, at netop denne “raw-pop” vil gøre allesammens Roskilde Festival meget bedre.

Ecstasy In Order (DK) – Countdown kl. 21:30

De tre barndomsvenner Peter Bidstrup, Rasmus Hastrup og Oskar Dinesen fra det genrefusionerende band Ecstasy In Order udspringer af det uafhængige musikkollektiv, Vellness Plader (bl.a. Hong Kong, Sjæl i Flammer, Franske Piger), der blev etableret i 2015 – samme år som bandets sammensætning. Ecstasy In Order slår sig op på at kunne levere de genkendelige hårrejsende tidspunkter, der dominerer det sene natteliv, når hudens muskelfibre trækker sig sammen ved begejstringen og forventningsglæde. Gåsehuden og spændingen der slår til og overvælder den euforiske festabe. Ecstasy In Order opererer med en bred referenceramme, hvor inspirationskilderne varierer fra 90’ernes buldrende og dystre intensitet fra house-scenen kombineret med 80’ernes dystopiske post-punkede fornemmelser.

Pale Honey (SE) – Rising kl. 23:00

I starten af året inkluderede redaktionen dem på listen over 16 internationale navne, som skulle opleves på dette års Eurosonic, og i 2017 var vi forud, da vi ønskede Pale Honey og deres flabede, laissez-faire garagerock til Roskilde Festival 2017. De Göteborg- baserede rocktøser, Nelly Daltrey og Tuve Lodmark, har markeret sig internationalt med deres alternative tilgang til garagerockens ellers højlydte og meget riff-baserede tendenser. Pale Honey har med deres karakteristiske lyd udbasuneret, at tilgangen er øjlsblød, men prominent med elektroniske markeringer, hvorfor gruppen udvider til en trio i livesammenhænge, hvor Ander Lagerfors kan indtage rollen som synth-maestro. Pale Honey har netop hevet en Manifestgalan Award hjem, som tildeles indieartister, for bedste komponist.

Tirsdag d. 3. juli

Konni Kass (FO) – Rising kl. 14:00

Den færøske sangerinde Konni Kass har på kort tid markeret sig som en af nordens mest interessante, nye sangerinder. Den nu Københavnbaserede musiker udsendte i 2016 debutalbummet Haphe, der rummede ti fængende og velpolerede numre, hvoraf især udspil som “Make Me Forget” og “Surrender” hurtigt gjorde hende til en bemærket artist på både Færøerne, i Danmark og i det store udland. Konni Kass besidder en sjælfuld og dragende vokal, der formår at krydre de lige så fænomenale instrumenteringer, som trækker på musikalske genrer som soulet R&B, rytmisk jazz og overdådig pop. Derfor glæder vi os til at opleve det færøske sangtalent på årets Roskilde Festival.

Holm (DK) – Rising kl. 15:30

Danske Mikkel Holm Silkjær er en særdeles fremadstormende herre, som i disse dage gør sig meget bemærket i de musikalske kredse både som soloartist under kunstnernavnet Holm og som forsanger i punkgruppen Yung. I maj udsendte Holm sin debut-EP Dappled, der igennem fire smukke numre afspejler den unge musikers store talent og særprægede stil. Holm har på kort tid formået at skabe et helstøbt, musikalsk udtryk, der inkorporerer både det minimalistiske og det melodiøse igennem drømmende guitarakkorder og beroligende vokalpræstatoner. Vi glæder os til at se Holm folde sig ud inden for de bedste live-omgivelser på Roskilde Festival.

Jakob Ogawa (NO) – Rising kl. 18:30

Det norske, musikalske talent Jakob Ogawa er også en af de artister, vi er allermest spændte på at opleve på Roskilde. Den Oslobaserede artist har siden udgivelsen af debut-EP’en Bedroom Tapes fra 2017 været på manges læber – og med god grund. Den fremadstormende nordmand har et nærmest guddommeligt talent for at producere vaskeægte “bedroom pop”, der rent musikalsk flyder over med bløde synhts og kærtegnende beats. På Roskilde glæder vi os til at blive omfavnet af Jakob Ogawas forførende vokal, som også er et af de bærende elementer i hans behagelige lydbillede.

Lød (DK) – Rising kl. 20:00

Den 30. juni 2017 udgav Københavnske Lød deres debut-EP Folder, der med sine lige knap 30 minutter giver et indblik i en eksperimenterende omgang i krautrockens tegn, men med dansksproget lyriske krøller. Det gennemgribende dogme i krautrockes rytmik, motorikken, går igen hos danske Lød. En uptempo fornemmelse, graciøs guitarudfoldelse og vokalens intense og fyrstelige mellemkomst bidragede til, at redaktionen inkluderede de fem gutter på listen over 18 skandinaviske navne, som du skal holde øje med. Nu har vi holdt øje, og tidens tendenser vil vide, at antagelserne givetvis er begyndt at folde sig ud til drengenes fordel. Med en optræden i Roskilde ’prime time’, klokken 20:00 ligeud, indtager Lød Rising og ‘krauter’ Dyrskuepladsen til.

Marshall Cecil (DK) – Rising kl. 21:30

Den danske trio Marshall Cecil, der til dagligt har base i København, er med deres alsidige og specielle musikstil en af de artister, vi ikke kan vente med at opleve. Gruppens opstemte og veludførte lydbillede udgøres af poppede vibes, elektroniske undertoner og tydelige referencer til genrer som R&B og hiphop. Debut-EP’en Heady fra 2017 er fyldt til randen af inderlige tekster, catchy beats og rebelske, lydmæssige sammensmeltninger, som du ikke vidste, du kunne blive så begejstret over. Marshall Cecil er i hvert fald et navn, som du bør skrive dig bag øret – både under årets Roskilde Festival og i den kommende tid i det hele taget.

Simon Littauer (DK) – Countdown kl. 21.30

Der er kronede dage for Littauer-brødrene for tiden. Mens Rasmus Littauer rejser jorden rundt bag trommerne for MØ og høster roser efter roser for soloprojektet School of X, spirer Jakob Littauer så småt frem med det elektroniske popprojekt Yangze. Og så er der Simon Littauer, ikke mindst, som allerede har spillet på Roskilde af flere omgange som både en del af duoen Broke, som del af Reptile Youth, med Asteroids Galaxy Tour og sidste år med førnævnte School of X. Det vi prøver at sige er egentligt bare, at det er en uhyre erfaren musiker, du finder i Simon Littauer. Hans take på den elektroniske genrer er helt anderledes fra det computer- og præprogrammerede, man ofte støder på. Med sine bare næver, så at sige, omfavner han det improvisatoriske live på en modular synthesizer, hvor han, uden keys og uden computere, skaber sine egne synth-lyde og uomgåeligt sit helt eget musikalske univers.

Herunder har vi samlet de lækre, nævnte numre fra de mange spændende artister i en playliste, som du kan lytte til, imens du glæder dig til de mange koncerter på årets festival.

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com