fbpx

Ugens Upcoming: Paul Judex

Foto: Sebastian Bjerregaard

Hans musikalske rejse startede med en billigt købt guitar på en rejse i Østen. Siden da har han fået bygget sig sit helt eget hjemmestudie, hvorfra de spæde musikalske tanker ser dagens lys. 1. juni landede debutalbummet Side Street Show, og nu er der også en splinterny musikvideo på banen, som vi har æren af at præmiere. Tag godt imod Ugens Upcoming, Paul Judex!

Bag det musikalske alias Paul Judex finder vi danske Paulo Andruszkow. Selv beskriver han sin musikalske færden som en eksotisk dans på tværs af forskellige genre – og det er i den grad en meget rammende beskrivelse. Paul Judex’ soniske univers udspringer fra Andruszkows indre univers, og er inspireret af kunstnere som David Bowie og Japan, og stilarter som alternativ pop og psych rock med hints af funky grooves. Målet er at skabe en vedvarende lyd, der er helt sin egen.

Den musikalske rejse begyndte på en tur til Østen, hvor det spirende talent anskaffede sig en billig guitar – og før han havde set sig om, havde han stort set skrevet alle numrene til det netop udkomne debutalbum. Efter at være vendt hjem til Danmark igen, blev idéen og konceptet om Paul Judex til virkelighed. I dag kan vi med glæde præsentere det unge talent som denne Ugens Upcoming, og herunder kan du lære ham bedre at kende.

Hvem er Paul Judex?

Paul Judex er et nyt dansk soloprojekt af Paulo Andruszkow

Hvordan vil du beskrive din lyd?

Primært har jeg forsøgt at blande forskellige genrer og ikke gøre min lyd så fastlåst. Det har været vigtigt for mig at give lytteren en oplevelse af, hvordan genrene interagerer på en ny måde og hvordan de kan understøtte hinanden. Det har været meget udfordrende for mig som sangskriver, men også utroligt spændende at lege med idéen om, at et track ikke behøver at følge ét udtryk hele vejen igennem nummeret.

Udover musikalsk påvirkning fra 70’erne og 80’erne afspejler mit univers inspiration fra ekspressionismen og surrealismen — både hos kunstmalere og filminstruktører — for at udtrykke fremmedgørelse og det absurde i tilværelsen. Alternativ pop, psych rock, ambience og ind i mellem funky grooves skal (for)føre lytteren gennem et autentisk lydtapet, der er skabt udfra en indre rejse såvel som en ydre. Min opdigtede karakter, Paul Judex, gennemgår forskellige faser, der fører til erkendelser omkring dét at være menneske i et moderne samfund.

Hvordan startede du?

Det startede med at jeg var på en rejse i det fjerne Østen. Her købte jeg en billig guitar på en ø og skrev herefter stort set alle sangene til Side Street Show på denne guitar og via små memoer, som jeg optog på min mobil, da jeg ikke havde andre instrumenter med på rejsen. Da jeg kom hjem, overførte jeg disse optagelser og idéer til små recording-sessions og udarbejdede et koncept.

Kan du fortælle lidt om den proces, der foregår, når du skriver din musik?

For det meste komponerer jeg musikken i mit hjemmestudie, hvor jeg også udarbejder de fleste tekster — for at danne rammerne og skelettet til hver sang; men det kan også foregå andre steder. Det vigtigste er, at jeg kan vende tilbage til mit hjemmestudie og indspille de nye idéer dér. Herefter engagerer jeg kompetente musikere, som giver deres bidrag til at skabe et fælles udtryk. Målet er herefter at indspille et moderne og alsidigt minialbum i et mere professionelt studie, hvor mine kompositioner bliver optimeret til et bedre og større lydbillede.

Hvilke musikere har haft størst indflydelse på din lyd?

Japan, Magazine, Bowie og Eno etc.

Hvad er på din pladespiller lige nu?

Lige nu er min pladespiller i stykker, men når jeg får den lavet, ligger der nok LP’en Tin Drum med Japan fra 1981. Ellers en god jazz-plade med Miles Davis, måske Bitches Brew fra 1970?

Hvad er du i gang med lige nu?

Jeg udgav mit debutalbum Side Street Show den 1/6 2018; albummet ligger på alle digitale platforme. Derudover har vi lige spillet en release-koncert i Absalon Kirke og forventer andre jobs henover sommeren. Til efteråret har vi planer om at gå i studiet igen, for at indspille en ny single.

Hvad er drømmen?

Det er jo altid det store spørgsmål. Det vigtigste for mig er at lave musik, som jeg kan stå ved. Det handler ikke om at ramme et bestemt publikum eller tilpasse min musik en genre som er populær, men derimod om at finde et musikalsk udtryk, som varer ved; noget som jeg tror på kan leve videre og have sit eget univers. Jeg komponerer musikken for at afspejle mit indre univers og det spejler derfor min person, men det er selvfølgelig fantastisk hvis andre også kan genkende disse idéer og følelser, og på den måde dele mine oplevelser gennem musikken. Ellers ville en tour være super fedt for både mig og bandet. Det må være fantastisk at turnere med sin musik og samtidig opleve nye mennesker og situationer; ja, måske endda fremmede kulturer i andre lande?

Indspilning, øvelokalet eller koncert- hvad foretrækker du?

Jeg fortrækker egentligt alle tre dele. Jeg synes, at hver proces er interessant. Når jeg indspiller kan der pludselig opstå en fejl, der fører til noget uventet og som bare kan ét eller andet. Samtidigt kan en god øver med drengene være fantastisk og super givende, da vi både arbejder seriøst men også hygger os socialt. Selvfølgelig er det på koncerterne, vi oplever det magiske — den helt specielle kontakt med publikum giver én en fantastisk følelse som performer. I det hele taget elsker jeg processen, fra at have komponeret en sang helt alene, til at vi som band performer på en scene med 6 mand og her optræder med det selv samme nummer, som undervejs har udviklet sig til noget større.

Hvis du kun måtte vælge én af dine sange, folk skulle lytte til, hvilken var det så?

Jeg synes at alle skulle lytte hele albummet igennem. Det er et meget sammensat album, med en rød tråd og sangene har derfor en stor indbyrdes betydning for hinanden. Men hvis jeg skal vælge, så vil jeg pege på sangen “Aviophobia/Lost In the Alley”. Det nummer giver et godt billede af, hvordan vi arbejder med genreskift og blander to udtryk sammen.

I kølvandet på sin første albumudgivelse er Paul Judex nu også klar med en splinterny og dragende musikvideo til nummeret “Give Us a Chance/The Last Act”, som vi har glæden af at kunne præmiere herunder:

Instruktør: Josefine Bonde
Fotograf & Klipper: Sebastian Bjerregaard

Debutalbummet fra det Paul Judex, Side Street Show, landede den 1. juni, og kan høres her.

Pernille Vingaard
pernillevingaard@bandsoftomorrow.com