fbpx

18 nye navne til Roskilde Festival: Her er fem favoritter

Foto: Flemming Bo Jensen

Der er stjernestøv og upcoming-spirer blandt de 18 nye navne, der netop er føjet til Roskilde Festival 2019-programmet. Vi har optur over navne som Christine and the Queens, Octavian og Flohio.
Det tegner allerede lovende for næste års udgave af Roskilde Festival, efter navne som legendariske The Cure, den svenske popdronning Robyn, og den fremadstormende rapper Travis Scott er annonceret. I dag blev det hele lige lidt bedre. I toppen ligger de britiske “Everybody Want’s To Rule the World”-legender Tears for Fears, men også stærke navne som Jungle, Brockhampton, Christine and the Queens, Jon Hopkins, Neneh Cherry og Denzel Curry er blandt dagens nye navne. Og så er der guf for de mange mennesker, der bruger Roskilde Festival som portal til en verden af ny musik, hvor blandt andet briterne (og rapperne) Flohio og Octavian og elektroniske Ross from Friends stikker ud som særligt interessante. Mere om det senere.
Om dagens offentliggørelse udtaler programchef Anders Wahrén:
Christine and the Queens og Brockhampton er på hver deres måde nogle af de mest interessante og stilskabende navne i øjeblikket. De er fantastiske performere på en scene, og sammen afspejler de også den kunstneriske diversitet og uforudsigelighed, som vi gerne vil vise med programmet, og som dagens 18 nye navne afspejler. At vi samtidig kan præsentere Tears For Fears’ første danske koncert i årtier gør bestemt ikke vores egne forventninger til en fantastisk årgang 2019 mindre.

De 18 nye navne og fem favoritter


Brockhampton (US)
Christine and the Queens (FR)
Jon Hopkins (UK)
Jungle (UK)
Spiritualized (UK)
Tears For Fears (UK)
Converge (US)
Denzel Curry (US)
Flohio (UK)
Joey Purp (US)
Karkhana (EG)
Konstrukt (TR)
The Maurice Louca Elephantine Band (EG)
Neneh Cherry (SE)
Octavian (UK)
Power Trip (US)
Ross from Friends (UK)
brenn. (NO)

Christine and the Queens


Hende her har vi krydset fingre for at se på dansk grund, siden singler som “Girlfriend (feat. Dâm-Funk)” og “5 dollars” tegnede et uhyre lovende billede for franskmandens andet album Chris, der landede i slutningen af september. Det var ganske rigtigt en sindssygt veleksekveret opfølger til 2014’s Chaleur Humaine, franske Christine and the Queens kom med, hvor et nummer som “Goya Soda” blandt andet stikker ud som et smukt take på (electro)popmusik anno 2018. Albummet byder på en genrebrydende blanding af funket pop ala Prince og et melodisk udtryk, der sender tankerne mod en trio om Haim, men også navne som Michael Jackson og Madonna dukker op i beskrivelser af lyduniverset. Hermed ikke sagt, at Christine and the Queens lyder som alt muligt andet – overhovedet – for Chris cementerer et af de mest unikke popudspil, der er kommet hele året. Hendes sceneshow lader til at følge samme originale udtryk, når hun inddrager både video og koreografi i sin performance.

Octavian


Nummeret “Party Here” blev “gennembruddet” for den innovative britiske rapper Octavian. Vi skriver “gennembrud” i gåseøjne, for hans navn ringer nok stadig kun en klokke for de særligt hiphop-interesserede, der er stødt på ham i forbindelse med diverse “hold øje med”-lister og upcoming festival-lineups, som eksempelvis den nye festival for upcoming musik Journey Fest. Ligesom så mange andre spændende britiske navne kommer Octavian fra den sydlige del af London, og mens han holder live i den blomstrende grime-scene, indblander han også et hav af andre stilarter som både house og amerikansk trap. Det kan man høre på det 14-numre-lange mixtape Spaceman, som udkom tidligere i år. Drake er fan, vi er fans, mange er fans, og stadigt rigtig mange har til gode at lære ham at kende. På Roskilde for eksempel.

Jungle


Der er større chance for, at du allerede har lagt øre til gruppen Jungle, som efterhånden har markeret sig som en af de større navne på den britiske popscene. Ligesom Christine and the Queens er der masser af funk – virkelig dansabelt funk – at hente i London-gruppens repertoire bestående af to album, henholdsvis den selvbetitlede debut fra 2014 og 2018-albummet For Ever. Duoen, som består af Josh Lloyd-Watson og Tom McFarland (men tæller langt flere medlemmer live), har allerede spillet Roskilde Festival i 2015, da gennembrudshittet “Busy Earnin'” stadig var spritnyt. Nu er det singler som “Heavy, California” og den opmuntrende “Beat 54 (All Good Now)”, der sætter gang i danselysten, og vi regner med en regulær fest, når de gæster Roskilde med deres solbeskinnede funkpop til sommer.

Flohio


Flohio’s navn har floreret i upcoming-miljøet den seneste tid. Hun er annonceret til showcase- og branchefestivalerne Eurosonic (ESNS) og by:Larm i Oslo, og havde egentligt også i kalenderen at skulle spille som et nyt spirende act til den danske hiphop-festival Hafnia Zoo, som desværre blev aflyst. Den 25-årige rapper har attituden og flowet i orden på sin hårdtslående clubinficerede grime, som man blandt andet kan høre på singler som “Wild Yout” og “10 More Rounds”. Udover at musikken bare er sindssygt fed, så rykker Flohio også på noget i den kulturelle debat som et soleklart bevis på, at kvinder sagtens kan skubbe lidt på kønsfordelingen på den stadig meget mandsdominerede hiphopscene. Modellen Naomi Campbell har tidligere på året også udvalgt hende som en ud af “10 women changing our future” for Vogue.  Det er da en rimelig fin titel at bære rundt på.

Ross from Friends


Udover at Ross From Friends har et lige dele sjovt, iøjefaldende og forvirrende kunstnernavn, så står han for en omgang virkelig sprød lo-fi house. Da vi i oktober sidste år sendte 10 hurtige spørgsmål efter Little Dragon, nævnte de Ross from Friends som deres yndlingsact for tiden, og det er der nok mange fans af elektronisk musik, der gør. Hypen omkring ham er i hvert fald stødt stigende. I 2017 udgav han EP’en The Outsiders, og i år fulgte så debutalbummet Family Portrait, som er udgivet via Flying Lotus’ label Brainfeeder. Ross from Friends skriger på en sen nattekoncert i et svedigt telt, hvor man kommer for at sumpe helt ud eller danse til ens fødder gør ondt (god undskyldning for at dase i en klapstol hele dagen efter). Hans live show byder ikke bare på en ensom Ross, men hele holdet af venner, når han tager sit band med bestående af både saxofon, keys, guitar og selvfølgelig en god portion samples. Han har desuden også lavet et officielt remix af Octavians “Lightning”, hvis nu de lige skulle teame op live.

Nikoline Skaarup
nikolineskaarup@bandsoftomorrow.com