fbpx

Talib Kweli – Lille VEGA

Foto: Klara Løkke
Venue: Lille VEGA
Dato: Fredag den 9. november 2018

Det høje talent hos den legendariske consciousness rapper var meget let at spore i de sange, der blev spillet i løbet af koncerten. Men for korte sange og manglen på en rød tråd mellem sangenes rækkefølge var med til at sænke niveauet. Festen sørgede Talib Kweli dog for at bringe til hip-hop entusiasterne, der sammen bidrog til en fantastisk stemning.

Talib Kweli – Lille VEGA
3 / 5 Reviewer
Rating3

De fleste hip-hop fans af den gamle skole kender navnet Talib Kweli, der også nyder stor respekt hos sine hip-hop kollegaer. Det ser man tydeligt på den liste af samarbejdspartnere og medsammensvorne, som den amerikanske rapper har haft igennem karrieren: Common, Mos Def, Kanye West, Anderson .Paak, J Dilla er blot nogle af de mange navne, han har arbejdet sammen med. Så det var en legenderisk rap-skikkelse med en lang historie og rødder, der stikker dybt ned i hip-hoppens guldalder, der denne fredag indtog Lille VEGA.
Jeg slog ørerne ud og lyttede til nogle af dem, der skulle se Talib Kweli, og kunne forstå at flere havde startet med at gå ind i Store VEGA, hvor AV AV AV skulle spille. Og jeg forstår godt misforståelsen. En rapper med Talib Kwelis historie kunne man tro ville spille i Store VEGA. Men det var måske til koncertens fordel, at den ikke blev spillet i 1. Maj salen. Den mindre sal, som Lille VEGA udgør, sydede og svedte til de stærke boom-bap beats, der lagde fundamentet for Talib Kwelis socio-politiske tekster.
Talib Kweli har tidligere på året optrådt med et live-band, men denne aften på Lille VEGAs scene stod det i et old-school hiphoppens stjernetegn med en DJ-pult bag den erfarne rapper. Og man mærkede ingen svaghedstegn hos Kweli. Han rappede overlegent, og hans tekster skinnede klart igennem. Han formåede at skifte mellem forskellige hastigheder og flows. Særligt fungerede sangen ”Get By” helt formidabelt, og dem fik også alle til at kaste hænderne op og danse euforisk til hvad der måske kan beskrives som hans største hit.
Desværre led koncerten af en meget skizofren blanding af for mange forskellige sange, der ikke var hans egne. Og jeg mener ikke sange, som han har rappet med på som featuring kunstner. Men sange, som lå langt væk fra hans egen lyd. Det virkede som om, at sangene var sat i sættet for at gøre koncerten tilpas lang, da hans egne sange ofte var forkortet ned til halv længde eller til kun at have ét vers med.
For eksempel involverede ”Traveling Light” fra hans nyeste album Radio Silence, med Anderson .Paak der synger omkvædet/hooket, kun et enkelt vers, før koncerten skulle videre til den næste sang. Det var hamrende ærgerligt, at man ikke kunne få en helstøbt oplevelse, men at sættet konstant skulle videre i et meget hurtigt tempo. Sangene ledte til gengæld fint over til hinanden, på grund af DJ’ens sublime arbejde. Således kom der aldrig pauser mellem sangene, og koncerten fik en mere naturligt flow.
Derudover blev vi dog også spist en smule af med sange fra kunstnere som YG, The Jackson 5, Wu-tang Clan, Bob Marley og Ziggy Marley. Sangene blev spillet, mens Kweli dansede lidt rundt. Det var sikkert ment som en hyldest til disse kunstnere, men personligt ville jeg hellere have hørt flere af de sange, han selv har været med på. Der blev i hvert fald sagt ”Do you know [indsæt kunstnernavn]…” mange gange under koncerten.
Det er en smule svært at skulle argumentere for, at det var en udelukkende dårlig ting, at han spillede disse beats eller sange. For publikummet virkede til at elske at synge med på flere af disse store kunstneres sange. Helt igennem fantastisk engageret var publikummet også, da Talib Kweli under den sidste del af koncerten, holdt en brændende tale mod White Supremacy, racisme og sexisme. Det var motiverende, og man kunne virkelig mærke den ild, der brænder under alt Talib Kwelis musik.
Der er sikkert mange, der vil være uenige med min bedømmelse. For en stor gruppe af de fremmødte har koncerten helt sikkert være en solid omgang hiphop-fest, som de kunne give den hele armen til. Men jeg synes, det var ærgerligt ikke at få flere af hans egne sange at høre, og gerne nogle der var længere end dem vi fik.
Alle billeder: Klara Løkke

Tags:
Kaare Schou Nygård
kaareschounygard@bandsoftomorrow.com