fbpx

Ugens Upcoming: Yör & U

Foto: PR

Synth/pop-gruppen Yör & U består af fire venner med baggrund fra forskellige kunstneriske uddannelser, som nu har fundet sammen og skaber sød musik.

Kvartetten Yör & U skriver danskesproget synth-pop og består af Marie Kildebæk på en klar og slagkraftig vokal, Viktor Dahl på drømmende synthesizers, Janus Bagh på en solid bas og Lasse Jacobsen med et overlegent trommespil. Gruppen har for nylig offentliggjort sangen “Badekar”, hvor de ved Kildebæks rene vokal, catchy synths og vilde trommer, finder den perfekt balance mellem kosmos og kaos (som du kan se med tilhørende musikvideo nederst i artiklen). Vi har fået lov til at stille dem 10 spørgsmål, som du kan læse her:

Hvem er Yör & U?

– Yör & U var et band i en drøm Marie havde tilbage i 2016, en nat i november. I dag er Yör & U en symbiose af fire gode venners musikalske personligheder. Vi hedder Marie, Viktor, Janus og Lasse, og vi har kendt hinanden på kryds og tværs i snart 10 år.

Hvordan vil I beskrive jeres lyd?

– Vores lyd lever et nuanceret følelsesliv; det ene øjeblik er det fint og intimt, det næste øjeblik kan det gå amok og eksplodere ud i kosmos. Centralt for vores lyd er vores ærlige, dansksprogede tekstunivers, som både synths og beats kredser om at formidle. Vi er ikke fikserede på en bestemt genre eller nogle definerede rammer for vores lyd, men vi er alle optagede af lydlige rum og nulrum, plads og kompleksitet, nærvær og transcendens. Modsætninger og kontraster virker i hvert fald til, at karakterisere vores arbejde og den råde tråd gennem vores musik.

Hvordan startede I?

– Det hele startede med rødvin på Sankt Annæ 8 på Christianshavn og en Q-chord. Og en snak om drømme og ønsker. Og en god gåtur. Som de fleste gode ting.

Kan I fortælle lidt om den proces, der foregår, når I skriver musik?

– Nogle af vores sange er startet som færdige numre, som Marie har produceret. Når vi tager dem ind i øvelokalet, skiller vi dem ad og bygger dem op som band. Det er vigtigt for os at musik ikke er noget vi afvikler, men noget vi spiller sammen, og som har et liv. Marie er gruppens tekstforfatter, og de fleste numre starter med et stykke tekst og en melodi, som vokser sig større i øvelokalet. Viktor og Marie kan godt lide at mødes og lege med denne proces, før vi bearbejder det som band: De opstiller dogmer og gør det til en leg at arbejde videre med udgangspunktet, og undersøger hvordan tekst og musik kan inspirerer hinanden og udfordre normale opbygninger og sangformater.

Hvilke musikere har haft størst indflydelse på jeres lyd?

– Af udenlandske kunstnere er Little Dragon især en stor inspirationskilde, fordi vi elsker deres melodier og deres energi. En anden fællesnævner er Sonnymoon. På mange måder føler vi, at de er soundtracket til vores venskab, fordi vi hørte dem konstant, da vi begyndte at hænge ud sammen.

Hvad er der på pladespilleren lige nu?

– Vi synes der kommer så meget nævneværdigt dansk musik ud for tiden. Vi er f.eks. vilde med Jada, CHINAH, CTM, Lowly, August Rosenbaum, The Minds of 99 og IRAH. Udover det der rør sig herhjemme, lytter vi også en del til Tirzah, The Knife, Robyn og Niki & the Dove for tiden.

Hvad er I igang med lige nu? (på musikfronten)

– Vi er igang med at planlægge en sommerhustur i sommerferien, hvor vi skal indspille og bade i søer. Vi ser frem mod at spille en del koncerter i foråret og hen over sommeren, og et sted inde mellem dem, vil vi gerne producere vores debut. Og så nyder vi hvor godt vores musikvideo er blevet modtaget og glæder os til at dele en masse af de ting, vi arbejder på lige nu.

Hvad er drømmen?

– Drømmen går egentlig i opfyldelse hele tiden. Hver gang vi møder de mennesker der hører vores musik, hver gang vi spiller sammen, og hver gang vi skriver noget nyt. Det føles som om vi hele tiden kommer tættere på og dybere ned i den drøm Marie havde i 2016, og hver gang vi kommer tættere på, vokser den sig større. Og i virkeligheden handler den drøm egentlig om kærlighed, lykke og fællesskab i og omkring den musik, der vokser ud af vores lille fællesskab.

Hvis I ikke skulle lave musik, hvad skulle I så lave?

– Vi har alle sammen (haft) drømme inden for E-sport, hestehviskeri og bjergbestigning. Men man kan jo ikke forfølge alt på en gang, så de planer er lagt på hylden indtil videre.

Hvis jeres musik var en drink, hvilken en ville det så være?

– Præcis det modsatte af den drink man får, hvis man hælder alle sine festsjatter op i en spand næste morgen.

Tags:
Johanne Nedergaard
johannenedergaard@bandsoftomorrow.com