fbpx

24 bud på de sidste navne til Roskildes opvarmningsprogram

Foto: K-phax//Navid Shaterabadi

Vi skal ikke vente meget længere, før det endelige program til årets Roskilde Festival ligger klar, for med en officiel udmelding, der hedder “sidst i marts”, må det være lige om hjørnet. Her er vores bud på, hvem der sagtens kunne være at finde i årets vækstlagsprogram.

Programmet for opvarmningsdagene på Roskilde Festival, som traditionen tro finder sted på scenerne Countdown og Rising, byder allerede på spændende upcoming-navne som Søn, Ea Kaya, ELBA og Hjalte Ross. Men der burde gerne været mange flere af den slags, når den færdige plakat ryger i trykken, og herunder finder du vores bud på, hvilke danske og skandinaviske navne, der kunne være iblandt.

AMWIN (SE)

Den svenske sangerinde AMWIN beviste til årets by:Larm festival i Oslo, at hun kan give et brag af en popkoncert. På hendes første single “Uber” demonstrerede hun sin unikke lyd, typisk med et tema om datinglivets kvaler. Hun har senere slået benene væk under os med bangeren “DeLorean”, som er en stor fuckfinger til nutidens kedelige tendenser. Nok ligner AMWIN coveret til et svensk Vogue, men hendes attitude skriger på brud med alle sådan nogle fordomme. Tjek videoen til “DeLorean” ud, og du ved, hvad vi taler om. Til foråret udgiver hun en EP, og vi håber, at hun vil tage et smut forbi Roskilde og vise sine nye kreationer.

Bette (DK)

Sidste år stod Emil Kruse på Countdown, og i år ville det være superfedt at se hans samarbejdspartner Bette samme sted. Bette har med sin dansksprogede R&B og overlegne vokal charmeret sig ind på livet af en masse popglade danskere, og branchen har også kastet kærlighed efter det poetiske talent – blandt andet med bookinger til VEGA’s Udvalgte og SPOT Festival. Vi kan næsten ikke forestille os noget rarere end en solbeskinnet eftermiddag i selskab med Bette og sommersingler som “Darling” og “Væk”.

Boundaries (DK)

Roskilde plejer også at være garant for noget fed rockmusik, og her er Boundaries et oplagt match. Vi fik glæden af at se dem til VEGAs Udvalgte i år, og det var en kæmpe fornøjelse at stifte bekendtskab med deres mørke, dystopiske og melankolske postpunk, som man blandt andet kan høre på sidste års selvbetitlede debut-EP – og forhåbentligt live på dyrskuepladsen.

Collider (DK)

Hvis vi bliver i samme lejr som ovenstående, er Collider endnu et bud på en solid rockbooking, som oven i købet er aktuelle med deres første fuldlængde album med den kringlede titel -><-. Gruppen er mestrer ud i drømmende guitarfigurer med nøk til både shoegaze og 90’ernes slackerrock. De tør eksperimentere og overraske, og på den måde passer de jo perfekt ind i the Orange Feeling.

Elias Boussnina (DK)

R&B-poppen har kronede dage i Danmark, og derfor finder du også en del af den på listen her. Det er derfor også meget muligt, at den kommer til at dominere på årets vækstlagsprogram. Her er Elias Boussnina et godt bud på en “rising star”, der kunne sætte gang i lidt sprød, silkeblød R&B med numre flere måske allerede vil kunne synge med på. Det kan i hvert fald ikke have gået mange musikinteresseredes næser forbi, at han i sidste måned udgav sit flotte første EP-udspil Shameboy med numre som “Candy” og “13th Floor”, hvor han har besøg af norske Lil Halima. Mere om hende senere.

Fieh (NO)

Okay, det kunne være fedt at se Erykah Badu på Roskilde, det kunne være fedt at se D’Angelo på Roskilde, og det kunne egentligt også være ret svedigt at have Thundercat på programmet. Det er nok drømmetænkning – og så alligevel – for norske Fieh giver dig det hele i én dejlig omgang, når det store orkester blander jazz, R&B, funk og soul i et norsk neo-soul-univers, der er fuldstændig umuligt at stå for. Det beviste deres seneste single “25” blandt andet. Fieh er det perfekte bud på et nordisk upcoming-navn, som meget snart kan blive for stort til Countdown/Rising-programmet. Now’s the time, Roskilde!

FLEXLIKEKEV (DK/UK)

Intet opvarmningsprogram uden hiphop – og især intet opvarmningsprogram anno 2019 uden hiphop. Indtil videre er NATKAT faktisk det eneste hiphop-navn, så der vil med garanti gemme sig en rapper eller to i den endelige annoncering. Vores bud er, at FLEXLIKEKEV er iblandt. Rapperen, som har hentet meget af sin inspiration fra tiden som bosat i London, har bygget en imponerende hype op omkring sig med koncerter til blandt andet Red Bulls hiphop-fest på KPH Volume sidste år og Journey Fest i år. Det ville næste føles som at være til en udenlandsk rapkoncert, hvis han gik på, men det er jo også forfriskende med lidt engelsksproget hiphop i det overvejende dansk-dominerede hiphoplandskab herhjemme.

girl in red (NO)

girl in red er måske ikke et navn, man kender til herhjemme, men det burde man, og Roskilde er det perfekte første møde. Den norske singersongwriter Marie Ulven er en ny stemme både for queer-bevægelsen og for den norske musikscene. Til by:Larm festival i Oslo spillede hun med sit band en koncert på hjemmebane, som gik rent ind og efterlod os glade og overraskede. girl in red skildrer, hvordan det er at skille sig ud i teenage-årene, hvor hun blandt andet synger om at finde piger mere interessante end drenge og at være deprimeret om sommeren, mens alle andre render rundt i solskinnet og har det fedt. Vi håber, at hun vil tackle sin sommerdepression med et smut til Roskilde Festival og give endnu et brag af en koncert.

IVYxM (DK)

Som nævnt er det meget realistisk, at R&B-pop kommer til at fylde en del på programmet, da det er en af de mest fremadstormende og populære genrer herhjemme lige nu. Dansk/zambiske IVYxM er en del af den udvikling. Hun har indtil videre udgivet tre singler, der spænder over både dansabel uptempo-pop i nummeret ”Slippin’ On Trouble” og sengekants-R&B inspireret af forbilleder som SZA, H.E.R. og Kehlani på den seneste ”Lights Off”. At dømme ud fra de foreløbige udgivelser, vi har fået fra IVYxM, er der et kæmpe talent gemt i hende, og Countdown/Rising er det bedste udstillingsvindue for sådan et.

Josephin Bovién (DK)

Josephin Bovién er som en futuristisk rejse tilbage i tiden til 90’erne. Og hvordan så det? Jo, 90’er R&B og soul er den umiddelbare referenceramme i mødet med den jyske musiker Josephin Bovién, men det er også nutidigt og som skræddersyet til tidens tendenser. Flere er begyndt at få øjnene op for den spændende artist, som udgav sit debutalbum Caramel Babe i oktober sidste år, og hun har allerede en SPOT-koncert i kalenderen og et support slot for Chicago-rapperen Saba i hukommelsen. Måske Roskilde bliver næste milepæl.

KOPS (DK)

KOPS ville være et af de lidt mere velkendte navne på opvarmningsprogrammet, men dem er der også plads til, og hvis nogle kan skabe en perfekt popdansefest, så er det KOPS og hans velspillende band. Den får ikke for lidt på vocoder-effekten, og det understøtter hans personlige stil på uhyggeligt catchy numre som “Takes 1 2 Know 1” og det seneste hit “Salvation” – det kan vi vel godt kalde det med tre en halv millioner streams på Spotify alene, ikke? Desuden florerer Kops’ borgerlige navn – Oskar Kops Kronback – lige nu på credit-listen på Hans Philips solodebut. Ikke at det kan nå at gøre noget ved en potentiel Roskilde-booking, men det gør i hvert fald noget ved hypen.

K-phax (DK)

Endnu et oplagt bud på et navn, der kunne skyde gang i hiphopfesten er K-phax. Det er umuligt ikke at tale “soundcloud-rap” og “mumble-rap” i årene 2018/2019, og K-phax er en af eksponenterne for den herhjemme. Keith Birongo, som er manden bag, vandt i en alder af blot 17 år DR’s KarriereKanonen og har siden sat sig på tronen af dansk soundcloud-rap (med engelske tekster vel at mærke!). Han udgiver den 22. marts sin debut-EP Thunderstrm, så hvis nu ikke er det rette tidspunkt, så ved vi ikke helt, hvornår det er. Et skud i tågen er, at det snart stikker endnu mere af for K-phax, end det allerede har.

Lil Halima (NO)

Det er virkelig begyndt at tage fart for norske Lil Halima, som i sin tid blev signet af Universal i Norge på baggrund af små klip, hun lagde op på sin Instagram. Hun er indbegrebet af en usleben diamant, som dog i løbet af det seneste år er begyndt at stråle mere og mere. Hun udgav sit debutalbum love songs for bad lovers sidste år, og er nu aktuel med første del af EP-konceptet For the dark days/for the bright days, hvorfra den skrøbelige, smukke single “Hold Me” har taget os med storm. Det er soulet, R&B’et, poppet, urban, lidt elektronisk og virkelig lækkert.

Linn Koch-Emmery (SE)

Tidligere på året placerede vi indierock-artisten Linn Koch-Emmery på vores liste over svenske artister, man skal holde øje med i 2019 – og vi er stadig lige så begejstret for den dygtige sangerinde. For kort tid siden spillede hun på by:Larm Festival i Oslo, og om ikke så længe går hun på scenen på SPOT Festival i Aarhus. Vi kunne sagtens forestille os, at hun træder festival-steppet op og optræder på Roskilde Festival til sommer. Man har i hvert fald lov til at håbe på det, for svenskeren ville gøre sig umådeligt godt på Rising-scenen.

Lleoh (DK)

Selvom urban-pop/R&B artisten Lloeh endnu ikke har udgivet noget musik, har hun med diverse optrædener – heriblandt under VEGAs udvalgte og som opvarmning for Phlake og senest Kimbra – vist, at hun har masser af lækker musik at byde på. Hendes lækre, overlegne fraseringer og catchy melodier leder tankerne hen på 90’erne og 00’erne, og et gensyn med poppens guldalder er jo kun glædeligt.

Mekdes (DK)

Mekdes er danmarks helt nye soul/R&B håb, og selvom kunstneren indtil videre kun har udgivet tre singler, er vi næsten 100 procent sikre på, at hun som en del af opvarmningsprogrammet ville kunne skabe en soulet sommerfest uden lige. Hendes seneste single “On My Mind” lyder ikke som noget andet, vi har i Danmark lige pt, og det gør hende kun dét mere interessant. Vi håber, at den spirende sangerinde finder plads på programmet, for vi kan nærmest allerede nu smage den lunkne dåseøl og høre de gospel-lignende korsvar for vores indre øre.

M. Rexen (DK)

Hvis der er noget, Roskilde kan, så er det at finde unikke kunstnere, der giver den max gas på scenen. M. Rexen kan næsten ikke beskrives på andre måder, og vi har nu skrevet så meget om ham, at det er blevet svært at finde nye måder at fortælle, at han nok er en af de mest farverige karakterer på den danske scene lige nu. Rexen har netop udgivet anden del af dobbeltalbummet The United Kingdoms, og er i gang med at afslutte en mini-turné denne uge. Hans fede energi og originale person anbefaler vi helt klart at se live – og det vil formentlig kun blive forstærket sammen med den energi, Roskildes publikum bringer. Vi krydser fingre for, at det bliver en realitet!

Off the Meds (SE)

Svenske Off the Meds kunne være den perefkte 2019-pendent til norske Sassy 009’s electronica-fest på Countdown sidste år. Vi havde glæden af at opleve producer-trioen, bestående af Adrian Lux, Måns Glaeser og Carlo Löf, sammen med den karismatiske frontmand Kamohelo Khoaripe på dette års by:Larm, hvor vi var langt fra de eneste, der fik fejet benene væk af det fremadstormende nye navn på den skandinaviske elektroniske scene. Til en underlægning af hårdtpumpende beats rapper og taler Khoaripe på skiftevist Johannesburg-slang og engelsk, og på by:Larm gjorde han det iført en vild gasmaske-lignende hovedbeklædning. Det er energisk som bare pokker, det er noget andet, det er fængslende at se på, og det er opskriften på den perfekte sene nattefest.

Okay Kaya (NO)

Det norske multitalent Okay Kaya aka Kaya Wilkins har med stor succes karriere som både model, skuespiller og musiker. Den Brooklyn-baserede kunstner gæstede Veras hit “Falling” tilbage i 2017 og udgav sidste år debutalbummet Both (gennem eget pladeselskab), med de tilbagelænede dream-pop numre “Habitual Love” og “Dance Like U”. Den mangefacetterede Wilkins gæster det intime Ideal Bar den 20. april, og man kunne jo håbe, at når hun alligevel havde taget den lange vej over Atlanten, at hun også ville blive sommeren over?

Ravi Kuma (DK)

Hvis du har fulgt bare lidt med på den danske upcoming-scene den seneste tid, har det været næsten umuligt ikke at støde på navnet Ravi Kuma. Det er en elektronisk hiphop-duo, der under mantraet “fest i protest” leverer uimodståelige dancebeats toppet med rapper Sharon Kumaraswamy’s smittende attitude og knivskarpe, ironiske opråb til samfundet. Hvis du har været til en af deres højenergiske koncerter, må du være mere end enig med os i, at de er det perfekte match til en aftenfest på Countdown.

Selma Judith (DK)

Den kun 23-årige Selma Judith har endnu kun officielt udgivet de to singler “Kind of Lonely” og “Inner Thigh”, men det har i den grad været rigeligt for at sparke harpenistens sanger-karriere i gang. Hun er allerede et utroligt hypet navn, som vi har skrevet om af flere omgange i forbindelse med den kommende sommer, hvor hun er er på plakaten til adskillige festivalprogrammer. Det ville på ingen måde komme bag på os, hvis det spændende nye talent vandt festival-bingo og også gæstede Roskilde.

TACO BITCH COLLECTIVE (NO)

Det her norske kunstnerkollektiv skulle eftersigende havde givet en altoverskyggende performance på by:Larm Festivalen i år, som hos mange medier efterfølgende stak ud som det absolutte højdepunkt. Vi lægger vægt på ordet “performance”, for TACO BITCH COLLECTIVE er meget mere end “bare” elektronisk musik. Det er vilde koreografier, vild udklædning og dansere i spagat. Køen var for lang til, at vi selv nåede ind til en af deres koncerter, men vi håber inderligt, at en Roskilde-booker fandt vej ind i crowden og har luftet idéen om en Roskilde-fest for dem.

ViVii (SE)

Svenske ViVii spillede for nylig på by:Larm festival i Oslo, hvor det virkelig kom til udtryk, hvilket fedt live-band de er. På trods af et ellers lille spillested, fik dreampop-trioen »rummet til at føles uendeligt med den mest rumklangs-indsovsende guitar,« vi nogensinde havde hørt. Udover at bandet laver mega fed musik, er oplevelsen med dem på by:Larm bare endnu en god grund til, at vi inderligt håber, de bliver en del af Roskilde-programmet og bringer den fede festivalstemning fra by:Larm med sig. Bandet har i øvrigt netop udgivet deres debutalbum, hvilket rummer så mange fede atmosfæriske popnumre, som i vores optik virkelig har Roskilde Festival-potentiale.

WIINSTON (DK)

Den danske urban R&B-popduo WIINSTON kunne godt løfte opgaven at skabe en hed R&B-fest på Countdown, som FOOL stod for sidste år. De befinder sig nogenlunde samme sted i karrieren, som FOOL gjorde sidste år – hvor singler som “Canada”, “Angelina” og “Rosa” har rundet en million streams og er eller har været i rotation på P3. WIINSTON har dog meget mere materiale i baghånden i form af debutalbummet MIDNIGHT ROCKET. Det har været sparsomt med koncerterne, så vi har indtil videre kun nydt godt af deres lækre toner på indspilning. De er dog netop blevet annonceret til SPOT, og er forhåbentligt klar til at tage deres musik med ud til mange flere scener i løbet af sommeren. Vi krydser fingre for, at Countdown bliver en af dem.


Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com