fbpx

Lauv: Jeg er nødt til at lave en sang om, hvor træt jeg er af at være et meme af mig selv

Foto: Sam Fisher

Du har garanteret hørt den catchy popsang “I Like Me Better” i radioen i løbet af de sidste to år. Ørehængeren gik hurtigt viralt og skød den 24-årige amerikanske popsanger Lauv op blandt de helt store stjerner på meget kort tid. Lige nu er han aktuel med sit samarbejde med verdensstjernen Troye Sivan på den seneste single “i’m so tired…”, og i den forbindelse har vi taget en lille snak med ham om at være et meme af sig selv, samarbejdet med Troye Sivan og at udvikle sig musisk.

I slutningen af januar udgav Ari Staprans Leff sammen med Troye Sivan singlen “i’m so tired…” under sit mere kendte kunstnernavn Lauv. Sangen er et mere bittert syn på kærlighed end hans tidligere udgivelser fra debutalbummet I met you when I was 18., og det ses tydeligt på den tilhørende musikvideo, hvor de to unge kunstnere er usynlige tilskuere til en række romantiske stunder.

Der er otte timers tidsforskel mellem Lauv’s hjem i Los Angeles og min placering i København, så han er stadig i gang med sin morgenrutine, da jeg fanger ham i røret omkring kl. 19. Heldigvis for os er det ikke længere en stor hindring at være på den anden side af kloden, så jeg har mulighed for at spørge ind til toneskiftet fra det romantiske album I met you when I was 18. til ‘i’m so tired…’ .

– Jeg var et bittert sted, da jeg skrev “i’m so tired…”, tror jeg, og det er jeg ikke mere! Det sjove ved det er, at jeg havde skrevet en bunke nye kærlighedssange, og jeg tænkte bare: “jeg burde holde kæft”, griner han. Men ja, jeg lavede hele det projekt (I met you when I was 18., red.) om ét forhold og én pige, og jeg tror, jeg begyndte at føle mig som et meme af mig selv, og så tænkte jeg: ‘okay, jeg er nødt til lave en sang om, hvor træt jeg er af det’. Det er, hvad jeg føler mig som nogle gange: et meme af mig selv. Så tænker man ‘okay, det er vi nødt til at ændre’.

Samarbejdet med Troye Sivan og “i’m so tired…”

Sangen er som nævnt skrevet i samarbejde med popsensationen Troye Sivan, der skød til vejrs i 2016 med debutalbummet Blue Neighbourhood og hitsangen “YOUTH” som kun 20-årig. Jeg spørger ind til, hvordan samarbejdet med Troye foregik.

– Omkvædet kom mere eller mindre ud af ingenting. Så spillede jeg det for Troye og han flippede ud. Et par dage efter jeg skrev omkvædet, havde Troye og jeg en session, hvor vi skrev en sang, der var virkelig dårlig, griner han. Hvilket er ret normalt! Nogle gange sker det, når man skriver med en ny person for første gang, at begge er lidt usikre, så ingen af vores gode idéer kommer frem. Men så spillede jeg omkvædet for ham, og han var sådan: ‘Oh my god, det er fantastisk lad os skrive resten af sangen’, og så gjorde vi det!

Sangen endte med at være resultatet af to meget forskellige skrivestile, der i sidste ende blendede ret godt.

– Han kan godt lide at skimme gennem bøger og blade og finde ord der kan lade ham inspirere, hvilket er meget anderledes end mig. Jeg skriver meget frit… nærmest som freestyle – en slags strøm af tankemylder.

I den tilhørende musikvideo er de to drenge nogle meget påtrængende tredje hjul på to pars romantiske date. Blandt andet sidder Lauv midt på bordet i en diner, mens parret uforstyrret deler en milkshake over ham. Hvad var tankerne bag “fluen-på-væggen”-æstetikken?

– Det sjove ved det er, at der er en masse scener, vi ikke puttede i videoen, hvor parret gik rundt med armene omkring hinanden, og jeg prøvede at genere dem. Det så så akavet ud, og vi sagde bare: ‘Okay, det kan ikke komme med i videoen’. Men ja, det er i bund og grund bare de her par, der er på date og gør deres egen ting, og vi er bare bitre, mens de er uforstyrrede.

»Da Jeg fik opkaldet om at tage med Ed Sheeran på turné, sked jeg nærmest i bukserne«

Musikken viste sig ret tidligt at være den rette vej for Lauv, der fortæller om at tage på små turnéer med sit band som 13-årig, hvor søsteren eller faderen kørte dem rundt til shows. Han er i hvert fald kommet meget langt fra dengang, han tiggede sine venner om at købe billetter, så bandet kunne få det til at løbe rundt. Det behøver han ikke mere.

– Da jeg fik opkaldet om at tage med Ed Sheeran på turné, sked jeg nærmest i bukserne. Ej, jeg laver sjov, men jeg fik opkaldet, mens jeg var ude og løbe, og det var et ret vildt øjeblik for mig. Min første platinplade og mit første udsolgte show… alle de ting var virkelig vilde for mig. Jeg skrev sange som barn ,og spillede shows som min søster kørte os til, og ingen dukkede op. Så at se hvor det er kommet hen… Jeg føler mig virkelig heldig, fordi det ikke er alle, der får muligheden for at leve livet og lave det, de virkelig elsker. Så jeg er virkelig taknemmelig for, at jeg har den mulighed.

Der er mange musikere, som kan berette, hvordan de vidste, at de skulle være musikere fra det sekund, de blev født. Den historie hører vi ikke fra Lauv, for det var faktisk ikke altid den helt store drøm, fortæller han:

– Før jeg lavede musik, ville jeg gerne være pro skateboarder, men så fandt jeg ud af, at jeg ikke havde nosserne til det. Så var jeg sådan: ‘okay, jeg bliver musiker’. Og jeg var altid den yngste dreng af to ældre søstre, så efter jeg begyndte at skrive (sange, red.), tror jeg, at idéen om at få noget opmærksomhed og udtrykke mig selv og mine følelser… Der var ikke en specifik rollemodel, der fik mig til at ville spille musik, men da jeg fandt ud af, at jeg kunne udtrykke mig selv sådan, elskede jeg det.

Den perfekte udvikling

Vi snakker lidt om, hvad der inspirerer musikken, og jeg spørger Lauv ind til, hvilket musik han hører for tiden:

– Jeg lytter rigtig meget til det her band ved navn Babygirl, som jeg er besat af. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal beskrive det. Det er noget i stil med bedroom-pop – bare varm, chill bedroom-pop. Ellers elsker jeg jazz musik, og bare den slags wavy, vibe-y musik man kan køre til eller sove til… eller kysse til. Jeg elsker musik, man kan kysse til.

“i’m so tired…” har en meget anderledes tone omkring kærlighed end den unge kunstners tidligere projekter, og det stiller én tilbage med spørgsmålet om, hvad vi så kan forvente os fra Lauv i fremtidens udgivelser?

– Jeg arbejder på mit næste projekt. Det adskiller sig fra I met you when I was 18. i… næsten alting! Det er bare et meget mere storslået projekt. Jeg skriver sange om meget mere end bare et forhold. Så jeg føler, at det næsten er som en ny begyndelse for mig som kunstner. Og jeg tror, at det er meget naturligt at få det sådan, for når du først har skrevet en sang og så spiller den tusinder af gange, så kommer du ligesom videre og udvikler dig på en måde? Jeg føler, det er den perfekte udvikling… forhåbentligt.

Den næste sang jeg udgiver… Jeg kan ikke sige hvad, eller hvornår det er, men jeg ved, det kommer til at være noget helt andet. Folk kommer til at være sådan: ‘damn, what?’

Og med sådan en teaser kan vi kun være spændte på, hvad fremtiden bringer fra Lauv.

Tags:
Charlie Jagd
charliejagd@bandsoftomorrow.com