fbpx

Spiritualized – VEGA

Foto: PR
Venue: Store VEGA
Dato: Lørdag den 16. marts 2019

Tre guitarer, tre korsangere, el-orgel, bas og trommer. Sådan så det ud på scenen, da Jason Pierce indtog Store VEGA med sit utroligt velspillende band til en aften fyldt med den ‘space rock’-lyd, som hans musik er blevet betegnet som. Spiritualized hedder bandet, og de var kommet for at trække Store VEGA ud på en opløftende emotionel rejse væk fra det depressive regnvejr, der hærger i Danmark for tiden.

Spiritualized – VEGA
4.5 / 5 Reviewer
Rating4.5

I virkeligheden kan man beskrive Spiritualized’s lyd som en, der trækker tråde fra den alternative rockmusik. Det unikke ved Jason Pierces sangskrivning er dog hans fascination af gospel, viser, blues-rock, rockabilly og neo-psykedelika, hvilket han har smeltet sammen i en stor gryde for at få en unik og opløftende rockpalette. Man kan kun konstatere, at denne genresammensmeltning er et fantastisk fundament for en gennemført koncertoplevelse med en massiv lydmur af rockguitarstøj og fantastiske gospelsangarrangementer.

Lyden var under hele koncerten virkelig imponerende, og det var umuligt ikke at blive revet med på gruppens bølge af passion, hvor især gospelsangerne fortjener en stor ros. De var en fantastisk kontrast til Jason Pierces mere dovne vokal. Måske kunne strygerarrangementerne have været lidt højere i lydbilledet, men det dækkede de tre guitarers smukke og stærke sammenspil meget godt ind.

Koncerten var bygget op omkring Spiritualized’s nyeste udgivelse fra 2018, And Nothing Hurt. De spillede hele albummet igennem, efter de havde præsenteret fem af deres stærkeste sange fra bagkataloget. Her fik sangene “Come Together”, “Shine a Light” og “Soul on Fire” et kæmpe bifald fra publikum.

Og der var generelt stor interaktion fra publikum, som virkede meget engageret i langt de fleste sange, hvor det blandt andet blev til en god omgang fællessang til de to første sange fra And Nothing Hurt, den meget følsomme og kære “A Perfect Miracle” (der kunne lyde, som om den var skrevet til en musical med dens følelsesbetonede strygere, blæsere og pauker), og “I’m Your Man” med sit eksplosive omkvæd og stærke guitarsolo.

Begge var stærke højdepunkter, modsat under den sidste halvdel af albummets gennemspilning, hvor engagementet fra publikummet lod til at svækkes, på trods af de meget smukke sange “The Prize” og “Sail on Through”. Det virkede som om, at nogle måtte fnyse og grine lidt af Jason Pierces tekster, når han for eksempel sang sine mere spirituelle tekster, som i det fabelagtige første ekstranummer, “So Long You Pretty Thing”; “Help me, Lord, help me, Jesus, ’cause I’m lonely and tired // Help me, Lord, it ain’t easy ’cause I’m living with the blind // I got no reason to believe in anything”.

Men fra hvad jeg ved af, har Jason Pierce altid været interesseret i det spirituelle. Deraf navnet Spiritualized, så det bør ikke rigtig komme bag på én, at han fik sendt publikum opløftede videre med det førnævnte nummer og et voldsomt imponerende “rumrockudgave” af gospelsangen “Oh Happy Day”. På trods af at Spiritualized altid har undersøgt rummet mellem liv og død, om det så er ved at flyde i rummet eller gennem en forløsning af stoffer, kærlighed eller religion, så var denne aften livsbekræftende. Ja, jeg fristes nærmest til at sige, at det var en religiøs oplevelse.

Kaare Schou Nygård
kaareschounygard@bandsoftomorrow.com