fbpx

Ugens Upcoming: Little Winter

Foto: Sebastian Mirz

Little Winter har netop udgivet en debut-EP, og er godt i gang med at varme op til SPOT Festival.

Selvom de har rødder fra både nær og fjern, har kvintetten Little Winter formået at samle sig i Aarhus om deres melodiske – og til tider melankolske – pop. 2019 har været god mod det unge band, der tidligt på året blev signet hos Celebration Records og sendte deres første to singler afsted. Denne uge er de Ugens Upcoming og med deres selvbetitlede debut-EP, der udkom for lidt over en uge siden, og flere koncerter på SPOT Festival i weekenden, kan man i hvert fald sige, at de er på vej op lige nu. Hvis du vil lære dem at kende inden weekendens koncerter, kan du læse lidt om dem her.

Hvem er Little Winter?

– Little Winter er et band fra Aarhus bestående udelukkende af drenge, der ikke kommer fra Aarhus. Bandmedlemmerne har varierende musikalske og nationale ophav; musikalsk er der tråde til både asiatisk klingende elektronisk post-rock, country-blueset folksange og nærmest matematisk jazz-fusion er smeltet sammen og formet til, hvad der i dag er Little Winter. Man kan også beskrive bandet som:

Alexander Mirz på Guitar og kor (50% Vestjylland, 50% Tyskland),
Daniel Clifton på Synth, samples og kor (50% Nordjylland, 50% Australien),
Martin Welling på Bas, percussion og kor (100% Nordjylland. Rygter taler dog om skotsk herkomst)
Nikolai Ryan på Guitar og leadvokal (50% Vestjylland, 50% New Zealand),
Nikolaj Johansen Sodemann på Trommer og kor (100% Nordjylland).

Hvordan vil I beskrive jeres lyd?

– Vi spiller æteriske lo-fi-popsange med et 60’er inspireret twist, som på en eller anden måde formår at være både søvnige og energiske på samme tid – andre gange nærmere dovne og dybfølte.

Hvordan startede I?

– Projektet startede da vores forsanger Nikolai Ryan stod til Pelican Beach-koncert i Aarhus og gerne ville skrue et band sammen. Her rendte han tilfældigvis ind i trommeslager Nikolaj Sodemann (fra bandet Flod) og efter at have givet sin tidligere gymnasiekammerat – og vores nuværende guitarist – Alexander et opkald, var fundamentet lagt. Igennem Nikolaj Sodemanns band Flod kom Daniel ind over projektet på keys og sidenhen deres fælles ven Martin på bas.

Tag en god slat provinsiel underspillethed, vend det på hovedet med et ordentligt skud Club-Mate og nogle kunstneriske ambitioner – Så har man fundamentet på Little Winter.

Kan I fortælle lidt om den proces, der foregår, når I skriver musik?

– Indtil videre har de fleste af sangene taget afsæt i en form for vers-omkvæd-skitse som Nikolai (Ryan) har skrevet på sin guitar i en følsom stund! Derefter starter processen med at finde en spændende lyd på det hele; fuck’e det op, vende det på hovedet og skrive det færdigt i fællesskab. Det er en meget demokratisk proces for tiden, og bandet er midt i en transition fra at være forsanger Ryan plus band til at være full-blown band med flere sangskrivere – det er en super spændende periode for os lige nu, hvor det hele bliver rystet rundt, og der sker helt vildt meget!

Hvilke musikere har haft størst indflydelse på din/jeres lyd?

– Vi kommer fra ret forskellige musikalske baggrunde, så der er virkelig mange forskellige inspirationskilder i spil. Sangene på vores første EP tager udgangspunkt i en meget umiddelbar og garaget lo-fi-lyd, der trækker tråde tilbage til 60’ernes mere “primitive” indspilningsmetoder. Der er elementer af americana – Shaky Graves er for eksempel en stor inspirationskilde for Ryan – men der også elementer af alt fra Beach Boys til Efterklang, Kurt Rosenwinkel og hiphop á la A Tribe Called Quest og Chris Dave. Det skifter virkelig hele tiden, og der er mange andre inspirationer på de nye sange, vi er ved at skrive.

Hvad er der på pladespilleren lige nu?

– Lunar, Kah-lo, Little Dragon, Athletic Progression, Cymbals (det japanske band, ikke det engelske), Tove Lo, Snail Mail, Ravel, Azealia Banks, Amaduo & Mariam, Kyary Pamyu Pamyu, Forth Wanderers, A Tribe Called Quest, Mac DeMarco, Mild High Club, Ry Cooder, Joao Gilberto, and the list goes on. Skud ud til vores norske brødre og søstre som laver fucking meget fedt musik i de her år! Emilie Nicolas, Fieh, Dråpe og Gold Celeste er for eksempel super nice!

Hvad er I i gang med lige nu? (på musikfronten)

– Vi har lige udgivet vores debut-EP igennem vores yndlings-pladeselskab Celebration Records! Det er vores første udspil, og nu skal vi bare ud og spille nogle fede koncerter resten af året og vise folk, at vi altså findes. Vi glæder os til at komme i gang med det hårde benarbejde, og samtidig tonser vi øveren for at blive klar med en ny EP, som vi skal i studiet med engang i den nærmeste fremtid – vi har allerede en lang kø af fede hits, vi bare venter på at få indspillet og færdiggjort!

Hvad er drømmen?

– Det er jo lidt en kliché, men drømmen er at musikken kan tage os ud at se verden og møde en masse mennesker. Musikken er selvfølgelig først og fremmest et mål i sig selv, men vi kommer alle til at spille musik uanset hvad. Hvis musikken samtidig også kan blive et middel til at give os en masse oplevelser, som går ud over selve det at spille musikken, så er det virkelig double-up. Så drømmen er vel, at det at spille musik kan være grundpillen, som vi bygger alt det andet oven på.

Hvis I kun måtte vælge én af jeres sange, folk skulle lytte til, hvilken var det så?

– “A Moment of your Time”! Den blev skrevet på meget kort tid, og er på mange måder den mest umiddelbare sang på hele EP-en. Men på samme tid er den også et godt eksempel på mange forskellige idéer og inspirationskilder, der bliver rystet sammen i ét nummer. Det er nok den mest dynamiske sang på pladen. Og så er det jo en rigtig sommer-banger til stranden!

Hvis jeres musik var en drink, hvilken ville den så være?

– Little Winter-drinken selvfølgelig! Også kaldet Little Winter Gold. Den blev konsumeret i store mængder til vores releasefest for små to uger siden. Opskriften er 1 del vodka, 3 dele Clubmate, 1 del triple-sec, 2 skiver lime – og masser af is – så den bliver chill. Embrace’n’enjoi!!

Charlie Jagd
charliejagd@bandsoftomorrow.com