fbpx

5 talks du ikke må misse på Heartland Festival

Foto: Peter Kirkegaard

Heartland Festival er på mange måder enestående i det danske festivallandskab – de præsenterer nemlig hvert år oplevelser både indenfor mad, kunst, musik og dertil spændende debatter. Heartland Talks skabes i et samarbejde mellem Gyldendal, Lindhardt & Ringhof, Gad, People’s Press og Informations Forlag, og vi har her guidet til fem talks, du ikke må misse på årets festival.

Ruben Östlund & David Shrigley

Hvornår: Torsdag kl. 16.30
Emne: What is the meaning of artistic censorship?

Kunstnerisk censur og selvcensur har altid været et omdiskuteret emne – hvem er det der sætter rammerne for kunsten?
I et offentligt rum, hvor anmeldelsen og kritikken er blevet allemandseje gennem digitale platforme og de sociale medier, bliver kunstnere i højere grad kigget over skuldrene. Derfor er censur, og hvad man som kunstner bør belyse af socio-politiske emner, en diskussion der er i konstant udvikling. Den diskussion vil den svenske filminstruktør og manusforfatter Ruben Öslund og multikunstner David Shrigley forsøge at tage del i sammen med moderator Barbara Læssøe Stephensen.

David Erritzøe & Rasmus Poulsen

Hvornår: Lørdag kl. 12
Emne: Løsning eller skråplan – er stoffer vejen ud af depression?

Depression, stress og angst er efterhånden blevet folkesygdomme og et emne, der på nuværende tidspunkt har fået stor fokus i musikbranchen. Vigtigheden i at passe på sig selv både mentalt og fysisk, vil psykiater og hjerneforsker David Erritzøe og musiker Rasmus Poulsen (også kendt under kunstnernavnet Raske Penge) diskutere med udgangspunkt i psykedeliske stoffer som en eventuel kur.
Talken vil modereres af journalist og radiovært Maja Hald og er en del af det overordnede tema ‘Future Talks’. I en tid, hvor stoffer især i musikbranchen bliver omtalt i forbindelse med tragiske hændelser – senest Avicii’s dødsfald – er det interessant at få et potentiel positivt perspektiv på rusmidlers effekt.

Vivienne Westwood

Hvornår: Lørdag kl. 12
Emne: How to save the world from self-destruction

Det verdensberømte stilikon og britiske designer Vivienne Westwood vil i år gæste Heartland Festivalen. Med snart 50 år i modebranchen har hun oplevet lidt og hvert, og i nyere tid er hun blevet en af de mest markante aktivister inden for bæredygtighed. Klimaet er samtidens største diskussionsemne og med overskriften ‘7 billion don’t know we are an endangered species’ vil Westwood blandt andet kritisere ureflekterede forbrugere og modedesignere, der glemmer den omfattende klimakrise. Den 78-årige designer vil indtage scenen på Heartland uden moderator, og derfor er man som publikum inviteret med i samtalen om klima og bæredygtighed.

Judith Butler

Hvornår: Lørdag kl. 14:45
Emne: What is the future of gender politics?

Endnu et verdensberømt ikon er den amerikanske kønsforsker og filosof Judith Butler, der med bøger som Gender Trouble og Bodies That Matter har revolutioneret tanken omkring køn og seksualitet. Butlers hovedpointer er blandt andet, at køn og seksualitet er performative praksisser og derfor ikke noget, der er forudbestemt, som noget vi ‘er’ men er noget, vi ‘gør’. Butler, der til dagligt er professor ved Berkley, University of California, lægger vejen en tur forbi Heartland Festival, og grundet den store interesse er denne Talk flyttet til festivalens store telt. Butler vil diskutere fremtidens kønspolitik i samtale med journalist og moderator Lotte Folke Kaarsholm. Hvis du vil udforske kønsdebatten endnu mere, kan du fredag kl. 12 lægge vejen forbi talken ‘Are our brains gendered?’, hvor professor Gina Rippon og lektor Mikkel Wallentin, der begge er eksperter inden for kognitiv neurovidenskab, vil diskutere, hvad vores hjerner afslører om vores køn.

Dan Reed & Margo Jefferson

Hvornår: Lørdag kl. 17:15
Emne: Can We Still Dance To Michael Jackson?

Der er ingen tvivl om at dokumentaren Leaving Neverland, hvor Wade Robson og James Safechuck anklager popikonet Michael Jackson for misbrug af dem som børn, har skabt verdensopspændende diskussioner. Den britiske instruktør af dokumentaren Dan Reed vil i samtale med kritiker, journalist og forfatter Margo Jefferson dykke ned i de følge spørgsmål, dokumentaren og anklagerne har skabt. Kan man skille kunstneres privatliv fra deres kunst og i så vel, kan man helt ubekymret og ukritisk stadig danse til Michael Jacksons musik efter at have set Leaving Neverland?

Tjek hele Heartland Festivals program her.

Ida Hummelgaard
idahummelgaard@bandsoftomorrow.com