fbpx

#NS19: Mark Ronson fortalt med fem sange

Foto: Collier Schorr

Danmark gæstes af mange store kunstnere under NorthSide, og fredag aften er det Mark Ronsons tur til at kaste stjernestøv af sig. Vi sætter fokus på en artist fra hver dag af NorthSide, så du ved lidt om den person, du kigger på, græder til, danser til, krammer til, eller hvad du nu kommer til at gøre under koncerterne.

Det er stadig forholdsvist begrænset, hvor mange producere, man rent faktisk kender. Max Martin, Pharrell, Calvin Harris, Diplo, Timberland og ja – DJ Khaled er efterhånden velkendte navne. Og så Mark Ronson, som allerede på sin første plade Here Comes the Fuzz fra 2003 fik sneget sit navn ind i rapteksterne og på den måde lagde kimen til en karriere som succesfuld og anerkendt producer (foruden også at være sangskriver og musiker selvfølgelig).

Ronson har vundet syv Grammys – blandt andet for sit arbejde som producer på Amy Winehouse’ Back to Black – og senest har han modtaget både en Oscar og Golden Globe for hans co-sangskriver-credits på den allestedsnærværende “Shallow” fra A Start is Born.

Mark Ronson er født i London, men opvokset i New York med sin stedfar Mick Jones (guitarist i Foreigner), som har været med til at fylde Ronsons barndom med musik. Han har læst på New York University, hvor han fik titlen som hiphop-DJ, hvilket man også tydeligt hører på debutalbummet Here Comes the Fuzz. Mens det gik lidt sløvt til at få folk til at lytte til debutpladen fra 2003, tog ting fart, da han i 2006 producerede album for blandt andre Lily Allen og Amy Winehouse, og det er egentligt bare gået stærkt siden.

Mark Ronson udgiver sin musik via Sony Music, men startede i 2018 også sit eget label Zelig Records (som er en del af Sonys datterselskab Columbia Records), og her har han blandt andet signet den spirende popsangerinde King Princess ved siden af også at udgive musik sammen med Diplo under aliaset Silk City.

Herunder følger fem numre, der på hver deres måde har været med til at forme og definere Mark Ronson og hans foreløbige karriere.

“On the Run” feat. Mos Def & M.O.P (2003)

“On the Run” stammer fra Ronsons debutalbum Here Comes the Fuzz fra 2003. Ronson var tydeligvis en fan af hiphop, da han skrev og producerede albummet her, som mest af alt er en indføring i dansabel, old school og sindssygt funket hiphop. Allerede dengang havde Mark Ronson fat i nogle af de helt store artister – for eksempel Mos Def og M.O.P. (dem med “Cold as Ice”), som er featured på “On the Run”. Lead singlen “Ooh Wee” gæstes blandt andet af Ghostface Killah og Nate Dogg, mens også Sean Paul og Q-Tip er med på albummet. “On the Run” er hårdtpumpende old school rap med et moderne touch ala det, producer-duoen N.A.S.A. senere også har gjort sig i. Det er et energisk track med et lige så aggressivt rapvers fra M.O.P., som de leverer på deres egne numre.

“Valerie” feat. Amy Winehouse (2007)

I 2007 var Ronson endnu engang på banen med et album, og modsat Here Comes the Fuzz, som ikke solgte særligt godt, gik Version rent ind. Det skyldes blandt andet samarbejdet med den dengang spritnye og stadig ret ukendte sangerinde Amy Winehouse. Albummet var en samling cover numre med artister så forskellige som Lily Allen, Ol’ Dirty Bastard, Santigold, Robbie Williams og Kasabian. “Valerie”, som er et originalt track af The Zutons, har været umulig at komme uden om, siden det landede i 2007, og gik nummer to på den britiske hitliste umiddelbart efter. Det var et radikalt skift fra den hiphoppede debut, og viste den alsidighed, Ronson besad – og fortsat besidder. Det var også et klokkeklart bevis på Ronsons evne til at føre nye, spændende artister ind i rampelyset. Samarbejdet har på mange måder været med til at definere Mark Ronsons karriere, og flere af de efterfølgende udgivelser er dedikeret til hans nu afdøde veninde og samarbejdspartner.

“Bang Bang Bang” feat. Q-Tip & MNDR (2010)

Mens “Valerie” var et soulet, tilbagelænet track, er “Bang Bang Bang” – første nummer fra 2010’s Record Collection – et hektisk nummer, med den retro coolness, der har præget en lang række af Ronsons udgivelser. “Bang Bang Bang” var første single fra albummet, som Ronson udgav under aliaset Mark Ronson & The Business Intl., og har den amerikanske rapper Q-Tip og sangerinde, sangskriver og producer Amanda Lucille Warner aka MNDR på vokal. Nummeret er et festfyrværkeri, der perfekt balancerer den gyldne blanding af rap og sang, som mange af numrene på pladen er garanter for, og det efterlader én med en voldsom lyst til at danse og ikke mindst en voldsom lyst til mere.

“Uptown Funk” feat. Bruno Mars (2014)

Okay, hvis du var i tvivl om Mark Ronsons succes inden 2015, så blev al tvivl vist gjort til skamme, da “Uptown Funk” lagde samtlige hitlister ned, da den blev udgivet som single i november 2014. I 2015 fulgte så albummet Uptown Special, som blev Mark Ronsons første nummer 1-plade (med “Uptown Funk” som hans første nummer 1-single). “Uptown Funk” blev altså en skelsættende udgivelse i den forstand, at det trods mange nummer 2-placeringer endelig sikrede Mark Ronson status som den #1-producer, han havde bygget sig op til at blive. Albummet indeholder – udover Bruno Mars – features fra legendariske Stevie Wonder og hele to numre med Tame Impalas Kevin Parker.

“Nothing Breaks Like a Heart” feat. Miley Cyrus (2019)

Okay, så i 2014/2015 blev Mark Ronsons status som superstjerneproducer altså slået fast med syv søm. Og mon ikke det fortsætter på det kommende album Late Night Feelings, som han selv har udtalt er en samling “sad bangers”, som titlen jo også peger i retning af. Miley Cyrus-samarbejdet “Nothing Breaks Like a Heart” er også et stryger-fyldt hjerte/smerte-hit med både country-stemning og house beats. Ligesom de andre plader tyder Late Night Feelings på at blive en alsidig samling med utroligt diverse features – udover Miley Cyrus tæller gæstelisten blandt andet Lykke Li, Camila Cabello, Alicia Keys og Angel Olsen. Og ligesom han tidligere har vist støtte til helt nye, spirende artister (som Amy Winehouse) har han også tidligere nævnte King Princess og soulsangerinden YEBBA med.

Mark Ronson spiller på Green Stage fredag aften klokken 23.15.

Nikoline Skaarup
nikolineskaarup@bandsoftomorrow.com