fbpx

Dagens Roskilde-portræt: BROCKHAMPTON fortalt med fem sange

Foto: Ashlan Grey

Roskilde Festival gæstes af mange kunstnere i alle former og størrelser, og torsdag aften er det BROCKHAMPTONS tur til at kaste stjernestøv af sig. Vi sætter fokus på en artist fra hver dag af Roskilde Festival, så du ved lidt om den person, du kigger på, græder til, danser til, krammer til, eller hvad du nu kommer til at gøre under koncerterne.

BROCKHAMPTON med Kevin Abstract i spidsen er et af de mest interessante acts at holde øje med lige nu, ikke kun på grund af deres solide udgivelser, men også fordi de tilsyneladende er ude på at vende hiphop-miljøet på hovedet. Gruppen er født og opvokset på internettet; I 2010 spurgte Abstract ud på forummet KanyeToThe, om der var nogen. der ville starte et band, og efter et første forsøg, en rebranding og lidt flere medlemstilføjelser, står de i dag som en 13 mand stor gruppe, der udover seks dygtige vokalister inkluderer flere producere, grafiske designere, en fotograf og deres manager. Abstract har altid talt højt og åbent om svære emner i hans liv som homofobi og racisme, og det satte hurtigt tonen for gruppen, der går all-in på at være inkluderende i deres medlemmers forskelligheder.

De bliver ofte betegnet som et rap-kollektiv, men de har flere gange udtalt, at de hellere vil betegnes som et boyband. Det overrasker mange (ikke mindst fordi der i nutidens musikmiljø er få, der ser det som en positiv betegnelse), men i realiteten er det nok et mere passende ord at bruge om den selvsammensatte familie; de er drenge, de er et band, og selvom de ofte producerer svedige rap-tracks, så lader de ikke genren definere den musik, de laver.

Her er BROCKHAMPTON fortalt med fem sange.

“COTTON HOLLOW” (2015)

De første tracks, der så dagens lys fra den nye og forbedrede gruppe BROCKHAMPTON var henholdsvis debutsinglen “Bet I” og efterfølgeren “HERO” fra 2015. Selvom begge udgivelser nu er taget ned fra streamingtjenester (de kan stadig findes på Youtube), banede de vejen for gruppens debut-mixtape ALL-AMERICAN TRASH. Projektet selv var lidt af en rodebunke, der aldrig rigtig imponerede hitlisterne, men det viste meget af den alsidighed og genrebrydende mentalitet, der senere ville gå hen og blive lidt af et pejlemærke for gruppen. Et af de bedste eksempler herpå er “COTTON HOLLOW”, der hopper frem og tilbage mellem rap og R&B, og flere gange under sangen skifter lyden og produktionen også. Budskabet er klart: BROCKHAMPTON skal ikke sættes i sættes i bås.

“GOLD” (2017)

I 2017 fik gruppen styr på al den kreativitet, talent og energi der var lagt i det første mixtape, og det kulminerede nok først og fremmest i singlen “GOLD” fra maj samme år. På den mere rene og velproducerede tredjesingle til debutalbummet SATURATION komplimenterer de forskellige artisters stile hinanden uden at miste deres individualitet. Herpå ser vi en meget mere sikker identitet hos drengene – og det spredte sig til resten af udgivelsens trackliste. Albummet landede på end andenplads på Clash Magazines Top 50 bedste album fra 2017, hvilket i den grad kickstartede gruppens færd ud på verdenskortet.

“BOOGIE” (2017)

Det overrasker nok ikke nogen, at “BOOGIE” endte på denne her liste. Førstesinglen fra SATURATION III (ja, det blev til en triologi!) udkom i december 2017, og det er én stor sammensmeltning af energi, adrenalin og festglæde. Med et dunkende beat og skrattende saxofon er det en sang, man bliver hovedløst stiv til, når alle gruppens rappere på tur blæser dig bagover med kompromisløse hårde vers. Hvor fan-favourite “BLEACH” fra samme album måske i sin radiovenlighed er det mest hørte BROCKHAMPTON-nummer, er “BOOGIE” en af, hvis ikke dén mest karakteristiske udgivelse fra gruppen.

“1999 WILDFIRE” (2018)

I 2018 gik en af gruppens mest prominente rappere, Ameer Vann, og resten af holdet hver til sit, og det tvang de tilbageblivende medlemmer til at genoverveje, hvordan deres musikalske projekter skulle hænge sammen. Det beviste de dog med stor troværdighed, da de i 2018 udgav det catchy R&B-vibede track “1999 WILDFIRE”, hvor gruppen med finesse samler sig over den plads, Vann efterlod. Med et hook leveret af Kevin Abstract man ikke kan lade være med at synge med på, nominerer vi i hvert fald “1999 WILDFIRE” som den BROCKHAMPTON-sang, du har størst sandsynlighed for at få på hjernen.

“NEW ORLEANS” (2018)

“New Orleans” er på trods af navnet sammen med resten af BROCKHAMPTONS seneste album iridescent dedikeret til London. Efter at have været i de verdenskendte Abbey Road Studios skulle gruppen eftersigende have produceret og optaget hele albummet på ti dage, men der er intet forhastet over det solide åbningstrack. Med et konsekvent beat som grundlag disker gruppen op med en lind strøm af hårdslående rap-barer og en underspillet tiltrædelse fra Jaden Smith på andet vers.
Hvis du stadig ikke ved, hvad du kan forvente til boybandets koncert på Roskilde, så kan du med fordel også se musikvideoen herunder, der som næsten alle deres musikvideoer er instrueret af Kevin Abstract, og hvis eneste formål er at få al energien fra et live-show koncentreret ind i en enkelt video.

BROCKHAMPTON spiller torsdag aften kl. 23.45 på Arena.

Charlie Jagd
charliejagd@bandsoftomorrow.com