fbpx

Dagens Roskilde-portræt: Jada fortalt med fem sange

Foto: Petra Kleis

Roskilde Festival gæstes af mange kunstnere i alle former og størrelser, og fredag eftermiddag er det Jadas tur til at kaste stjernestøv af sig. Vi sætter fokus på i alt syv Roskilde Festival-aktuelle artister, så du ved lidt om den person, du kigger på, græder til, danser til, krammer til, eller hvad du nu kommer til at gøre under koncerterne.

Selvom Jada kun har været en del af den danske musikscene i knap to år, så er hendes navn allerede blevet et veletableret og anerkendt ét af slagsen. Og det er der en grund til. Jada, som går under det borgerlige navn Emilie Molsted, er nemlig en ung, dansk artist, som ikke er bange for at have følelserne uden på tøjet – også der, hvor det gør virkelig ondt og endda nogle gange kan føles pinligt. At komme dertil har heller ikke været let, og sangerinden har tidligt fået nogle knubs med på vejen til toppen. Derfor valgte hun i efteråret at tage nogle måneders pause til at genfinde sig selv, og give sin lyd lov til at udvikle sig i det rette tempo.

Jada har en stemme, der er lige så stor som hendes store blødende hjerte, og det er tydeligt på hendes sange, at hun har så meget kærlighed i sig, at det flyder over og hælder ned over hendes publikum og fans. En skare, der allerede er talrig, og som ikke har skulle vente længe på ny musik. Jada smed nemlig i fredags sit debutalbum I Cry A Lot på gaden, som allerede nu har høstet masser af roser blandt kritikere og blev en stor forløsning af forventningsglæde blandt de mange fans. Her er fem sange, der kan give dig et lidt bedre indblik i sangerindens foreløbige karriere.

“Sure” (2017)

Selvom Jadas officielle førstesingle er “Keep Cool”, så lå “Sure” faktisk tilgængelig på Youtube helt tilbage i marts 2017, før Jada var blevet signet. Det, der er unikt ved Jada er, at hun tager lyden, som vi kender den fra 00’ernes R&B og pop, og pakker den ind i nyskabende og elektroniske rammer. På “Sure” putter Jada en storladen ballade ind i velproducerede og hippe rammer, hvor hendes stærke vokal er i selskab med et smukt kor, sprøde R&B-arrangementer og lækre claves.

“Keep Cool” (2018)

Jadas officielle debutsingle, “Keep Cool”, udkom i januar 2018, og med den udgivelse tog den danske sangfugls karriere raketfart. Knap en måned senere blev der annonceret en Danmarksturné, og hypen omkring den danske sangerinde med den bløde, smukke og naturlige æstetik voksede. Snart havde flere den klassiske og velkendte Jada-vifte, som efterhånden er et must som merchandise til hendes koncerter. På det her nummer kæler Jadas vokal virkelig for lytteren, og vi bliver langsomt og listigt lokket ind i et glitrende og varmt univers, hvor man har lyst til at blive. “Keep Cool” er også den første (og indtil videre eneste) single, som Jada har lavet en, hvis du spørger mig, skelsættende musikvideo til. Med en æstetik, der både hylder den naturlige kvindekrop, falske negle og hamambade, har Jada lavet en ekstremt dampende musikvideo, som i den grad cementerer, at man kan være røvsexet, også selvom man ikke bruger en størrelse 36. Ironisk nok er videoen på Youtube markeret med “Explicit”, og det er tragisk nok en god indikator af, hvorfor Jadas kunst er så vigtig i dag. Der er absolut intet farligt over den.

“Lonely” (2019)

Efter udgivelserne af “Keep Cool” og “Sure” havde Jadas karriere ekstremt meget fart på – men desværre også så meget, at sangerinden ikke selv kunne følge med, og den tid, som hun havde regnet med skulle være fyldt med stjernestunder, blev istedet fyldt med alt for lange dage i studiet og et alt for stort pres, der i sidste ende udløste en sygemelding med stress i oktober 2018. Den planlagte Danmarksturné blev udsat, og Jada skrev et hjerteskærende opslag på Facebook om, at hun ville tage en pause for resten af 2018. Selvom det her lyder som en mørk og dyster tid, så er det i sidste ende nok en oplevelse som er kommet Jada til gode. For månederne, Jada brugte til at rehabilitere, brugte hun også til at genfinde sig selv og sin lyd. Den 3. januar udgav Jada singlen “Lonely”, som var en vaskeægte magtpræsentation af, at hun var tilbage og stærkere end nogensinde. Musikken har fået en lidt mere bittersød vibe, som giver Jadas lyd en større dybde end de mere dansable og sensuelle tidlige singler. I det hele taget var det dejligt endelig at se et ungt forbillede, som ikke blot fulgte strømmen i musikbranchens opslidende tendenser, men som faktisk valgte at lytte til sine egne behov og give plads til mørket frem for at drukne det.

“Clean Love” (2019)

“Lonely” vidnede tydeligt om, at Jada var på benene igen, og det var som om, at den hype, der var blevet skabt omkring hende i 2018, kun blev stærkere af ventetiden. Den udsolgte Danmarksturné fandt sted i foråret 2019, og derudover høstede den unge sangerinde masser af anerkendelse og priser som blandt andet P3 Gulds talentpris, to Steppeulven og Carl Prisen som ‘Årets Talent’.
Kalenderen er pakket med festivaloptrædener over sommeren, og det har indtil videre lykkedes hende at levere det ene stjernespækkede show efter det andet. Selv slog hun benene væk under undertegnede på Heartland Festival, hvor hun i den grad imponerede og inviterede publikum ind til en både overvældende og intim oplevelse. Som en forløber til sit debutalbum udgav Jada singlen “Clean Love”, som både har lidt glimtende synthesizers, lækker guitar og en fandenivoldsk inderlighed. Her synger Jada om, hvordan det et at være pisseforelsket i en, som du burde holde dig væk fra, mens man hungrer efter ægte kærlighed. Du kan høre den nedenunder, men det kan også anbefales at høre den i sammenhæng med debutalbummets Interlude, der smooth går over i “Clean Love” som introduktionsnummeret.

“1111” (2019)

Jada overraskede de fleste, da hun den 28. juni allerede udgav sit debutalbum I Cry A Lot –  en stor sammensværgelse af fløjsbløde produktioner, fuglekvider og endda også et kvinderåb, som tilsyneladende tilhører hendes mor. Hvis et album skal skrige ung og kvindelig empowerment, så tror jeg ikke, man kunne have ramt mere plet end her. Jada har omsider fundet sin plads i den hektiske musikverden, og man kan høre på hver enkel produktion, at hun har haft hjertet med sig hele vejen. Jada kunne meget vel være et bud på en ny æra inden for dansk R&B og pop, fordi hun både er følelsesladet, jordnær, usikker og pisse sexet. Hun giver os lov til at se alle de facetter, vi alle har som mennesker, og det har på mange måder været hendes force siden hendes bragende comeback i starten af 2019. Det har været virkelig svært kun at få lov til at vælge ét nummer mere til at beskrive den danske sangskat, men der er et eller andet oldschool og ekstremt følsomt og ømt over nummeret “1111”. Her introduceres vi med fuglekvidder og bløde melodier, som skaber et helt unikt og organisk lydbillede.

Jada spiller fredag klokken 13.00 på Avalon.

Johanne Nedergaard
johannenedergaard@bandsoftomorrow.com