fbpx

Reykjavíkurdætur – Musik i Lejet 2019

Foto: Majbritt Press
Tidspunk: Fredag den 19. juli kl. 01.30
Scene: Skovscene

Der er ingen tvivl om, at hvis du missede døtrene fra Reykjavik i går nat, er du gået glip af en af festivalens bedste koncerter.

[rwp_box id=”0″]

Ligesom mange af de øvrige koncerter på Musik i Lejet kom folk i sidste øjeblik, og der gik lige et par minutter, før folk opfattede, hvilket festfyrværkeri der nu skulle til at fyres af under teltdugen på Skovscenen. 

Det islandske hiphop-kollektiv Reykjavíkurdætur havde sent gruppens DJ Karítas ind for at opvarme crowded med lidt Nicki Minaj, men hurtigt var døtrene fra Reykjavik klar til at indtage scenen. Kollektivet, der har skiftet medlemmer flere gange, kom talstærkt med 8 ud af deres faste 10 medlemmer. En hårdtslående bas startede i mørket, røgen strømmede ud fra scenekanten og på dramatisk vis kom de én efter én ind og inviterede publikum ind i en form for kult-ritual. 

Da musikken for alvor satte i gang, var der ingen tvivl om, at gruppen, der mest af alt lignede en High School-klikke, man både vil være en del af og bange for at blive uvenner med, ville skrue maks op for energiniveauet. Der var ikke ligefrem lagt op til den store fællessang med publikum, men det betød ingenting for stemningen. I bedste Spice Girls-stil fik døtrene fra Island, med deres svingende hestehaler og en god omgang sassy attitude, sat gang i de trætte festivalgæster med numre som “Kalla Mig Hvað?” og “Bossy (feat. Balcony Boyz)”. 

Men koncerten løftede sig til helt nye højder, når gruppen leverede deres provokerende og rowdy gimmicks. For med 8 piger kan det jo ikke undgås, at der kommer lidt splid, som selvfølgelig blev løst i en stor kollektiv slåskamp på scenen. Men showet stoppede ikke her, for inden hittet “Hæpið”, hev gruppen en mand fra publikum ud bag scenen, som efterfølgende blev placeret på en stol midt på scenen. Nu skulle vi indvies i kultens “ofringsritual”. Manden, som senere viste sig at være pigernes manager Rasmus, var fuldt med på skuespillet, og den lille sekvens fik sat gang i den i forvejen høje energi. 

Imens Salka Vals rappede i dobbeltempo gik Þura Stína ud til publikum med en flaske champagne, og de andre råbte “Thirsty hoes”. Koncerten peakede, da festen på scenen og ude i teltet blev forenet – alle pigerne kom ud i crowdet, dansede på skuldrene af publikum, som endelig fik lov til at blive en del af den hårde kerne. Koncerten blev afsluttet på toppen, med den klub-vibende “Ekkert Drama (feat. Svala)”. Festivalgæsterne havde dog ikke fået nok af de energiske islændinge og fik dem ud på scenen igen med det klassiske ‘lå-lå-lå-anthem’. Kollektivet spillede et sidste nummer og fik sat et endeligt punktum for en koncert, der må blive et af årets bedste. 

Ida Hummelgaard
idahummelgaard@bandsoftomorrow.com