fbpx

Clara – Smukfest 2019

Foto: Nikoline Skaarup
Scene: P3-Teltet
Tidspunkt: Lørdag den 10. august kl. 14.00

Det spirende stjerneskud Clara stjal i den grad folks hjerter i P3-Teltet lørdag eftermiddag.

Clara - Smukfest 2019
5 / 5 Reviewer
Rating0

Danmark har en ny superstjerne, og hun hedder Clara. Den unge sangskriver har allerede haft god medvind på sine popsange, der tit har et mere eksistentielt tvist end så meget andet, der får lov at pryde rotationslisterne. Jeg har altid syntes, at det var meget hyggeligt at lytte med på “Liar” og “Crazy”, når radioen alligevel stod tændt, og jeg har bestemt også haft et godt øje til den aarhusianske pige med den store stemme, hvor temperamentet og hjertet matcher. Men her til eftermiddag blev jeg smaskforelsket.

P3-Teltet var halvfyldt, da værterne præsenterede Clara som definitionen af girlpower og talent. Ja ja, hun har udseendet og et par hits med sig, tænkte jeg. Den fordom blev heldigvis afkræftet fra cirka første minut, for så aldrig at blive genoplivet igen.

Bandet starter ud på scenen, mens de i violet skær spiller stemningsopbyggende, inden Clara til sidst springer ud i et outfit, der giver associationer til Britney Spears’ musikvideo til “Oops I did it again”. Udseendet siger model, attituden siger rockstjerne. Det er skønt at høre de poppede arrangementer i mere dynamik-prægede og hårdtslående live-udgaver. Claras vokal kommer virkelig til orde og lyder som både hæsblæsende, kontrollerede og rå magtråb udover publikummet.

Aarhus-pigen giver et par små vink til, hvad man kan forestille sig er veninder og venner i publikummet, og det bliver også indrømmet ærligt og åbenhjertigt, at hun sgu har været pisse nervøs for at spille. Det havde hun bestemt ingen grund til. På “Unsaid” viser hun, at hun også fungerer fint oppe i det lysere register, og der bliver serveret badass attitude på “Foolish”, som både bliver løftet af instrumentale elementer og sangerindens dansetrin, der typisk imiterer trommeslagerens fills og breaks. Utroligt tjekket og koordineret.

På “Good To You” bryder himlen ud i endnu et skybrud over Skanderborg, og mens vandet vælter ned ad teltsiderne, er vi alle samlet trygt i orkanens øje, hvor Clara agerer selvsikkert og varmt selskab. Man kan især mærke, at der er noget på spil, når musikken går ned i tempo, og teksterne får en tand mere dybde. Skolepige-associationerne er helt væk, og vi står over for en moden og velovervejet kvinde, der har fået hjertet i klemme. Selvom hun er en spirende stemme inden for den danske musikscene, kan det ikke høres på sangteksterne, som forresten er skrevet af hende selv.

Faktisk indrømmer den 18-årige Clara, at det er for første gang, hun overhovedet har været på festival i år, og at hun selv har ligget i camping på KærligHeden… og måske var hun også lige kommet til at kaste op på en parkeringsplads efter en lidt for heftig omgang Smukfest. Det klæder den smukke sangerinde at have en personlighed, der både har sjæl og visdom som 70-årig blandet med humor og temperament, der kunne tilhøre en havnearbejder. Der bliver sendt skud ud til bræk og smilt stort, lige inden den endnu uudgivne sjæler “Way Too Drunk” kommer på. Lydbilledet består kun af guitar og Claras sjælefulde og ærlige historie, og det klæder hende ligeså godt at sidde ned i et intimt rum med publikum, som det gør, når hun springer rundt oppe på scenen.

Gennem hele koncerten bliver det hverken for meget af det ene eller det andet, og Clara med band rammer et perfekt midtpunkt mellem sjæl og styrke. På “Crazy” er folk tårevædede, og selvom det er lige ved at smitte af på den unge sangerinde selv, så bider hun det i sig. Professionaliteten fylder en del, og vi har et show, der skal spilles. Bifaldet kunne godt være et af de største, pigen fra Aarhus har modtaget hidtil, og det er tydeligt, at hjertet er ved at briste af taknemmelighed på nummeret “What They Say”, hvor turen går ud til publikum med sing along og mikrofon-hvin fra højtaleren. Kaotisk, ægte og ærligt.

Clara er ligesom mange andre artister ung, smuk og dygtig. Men hun er også modig, nede på jorden og menneskelig. Det klæder de attitudefyldte pophits, at man får lov til at møde den jyske, glade og skønne personlighed bagved. Hvis Clara holder fast i sig selv og sin sangskrivning, så bliver det her langt fra den sidste fuldstændig hjertegribende oplevelse, hun leverer. 

Johanne Nedergaard
johannenedergaard@bandsoftomorrow.com