fbpx

Stormzy – Smukfest 2019

Foto: Daniel Nissen Lauritsen
Scene: Bøgescenerne
Tidspunkt: Torsdag den 8. august kl. 23.45

Stormzy leverede en magtdemonstration af en koncert for det hiphop-hungrende publikum på Smukfest.

Stormzy – Smukfest 2019
4.5 / 5 Reviewer
Rating4.5

Der er ingen tvivl om, at Kendrick Lamar, som sidste år gæstede bøgeskoven som det absolutte hiphop-hovednavn, på papiret er større end Stormzy. Men sidstnævnte viste torsdag aften, at størrelsen på bookingen ikke har noget at sige om kvaliteten af showet, for mens Kendrick desværre underpræsterede sidste år, gav Stormzy en flot lektion i, hvordan et live rapshow skal leveres.

Det er så også den eneste sammenligning, jeg vil lave mellem de to, for hvis du har fulgt bare en smule med i hiphoptimen, ved du også, at de to arbejder inden for ret forskellige grene af genren. Stormzy er kendt som en af kongerne af grime, og denne aften viste han med veludførte udgaver af publikumsfavoritter fra både nye og ældre udgivelser (vi rejste hele vejen fra åbningsnummeret “Know Me From” fra 2015 over “Big For Your Boots” fra 2017-debutalbummet Gang Signs & Prayer til den eksplosive “Vossi Bop” fra april i år), hvordan et grime-hit kan lyde. 

Rapperen fra Sydlondon kunne godt lyde en anelse stakåndet hist og her, men det var kun, fordi energiniveauet var så højt, og det vil jeg til enhver tid foretrække over en sløj omgang “jeg-rapper-lige-hvert-fjerde-ord-når-jeg-føler-for-det”. Stormzy mestrer lyrikkens kunst, han mener og har overvejet hvert et ord og sætter derfor en ære i at levere dem med så stort engagement som muligt. Det var i hvert fald det indtryk, man fik som publikum under bøgetræerne. 

En anden faktor, der lod til at spille ind i Stormzys indlevelse, var den taknemmelighed, han tydeligvis føler over for de danske fans’ modtagelse af ham gennem tiden. Det kan lyde klichéfuldt at proklamere fra scenen, at man elsker et bestemt publikum (det medgav han også selv), men man var ikke et sekund i tvivl om, at han mente det. Det havde man nok været, hvis koncerten havde været en lunken én af slagsen.

Udover ovenfor nævnte hits fik vi numre som det oprindelige Ruff Sqwad-track “Functions on the Low”, som i Stormzys kyndige hænder hedder “Shut Up”, “Mr Skeng” fra debutalbummet og det hårdtslående Lethal Bizzle-samarbejde “Dude”. Publikum var med hele vejen igennem og viste endnu engang den enorme kærlighed, han så mange gange ytrede sin ydmyghed og taknemmelighed over for. Under “Return of the Rucksack” gav publikummet sig endda yderligere til kende, da et romerlys blev tændt et sted i midten af den hoppende crowd.

Selvom jeg godt kunne have undværet remixet af Ed Sheerans “Shape of You”, gav Stormzy mig alt, jeg havde håbet på og flere gange mere til. Stormzy – vi er lige så taknemmelige for dig, som du er for os. 

Nikoline Skaarup
nikolineskaarup@bandsoftomorrow.com