fbpx

Walthers Upcoming: Hong Kong

Foto: Ivan Boll

Sponsoreret af


Walthers Musikcafé har siden 2012 åbnet dørene for folket i Skanderborg og præsenteret nogle af Danmarks nyeste musiktalenter. I dette efterår tager kunstnere som Barselona, TÅRN og Aksglæde blandt andet vejen forbi spillestedet. Allerede på lørdag byder Walthers på en gratis koncertaften med bandet Hong Kong, som vi har fået lov til at stille 10 spørgsmål.

Den dynamiske duo Hong Kong udgav sidste år deres debutalbum Sundowner, hvor den dansksproget, alternative pop blev udfoldet med rumklangsmættede guitarer, finurlige melodier og skarp lyrik. De to fætre har helt siden 2015 haft gang i deres fællesprojekt og var i sin tid med til at starte det større musikkollektiv Velness Plader (Sjæl i Flammer, Franske Piger), som dog formelt set fik sin ende tidligere i år til en afslutningskoncert på Refshaleøen. Gutterne tager på en lille efterårsturné, og første stop er Walthers Musikcafé – i den forbindelse har vi stillet 10 hurtige spørgsmål til duoen, så du kan nå, at lære dem lidt bedre at kende.

Hvem er Hong Kong?

– Hong Kong er en duo bestående af os – Johan Knutz Haavik og Joachim Lorck-Schierning. Johan er 21 år og er vokset op i Sønder Bjert (uden for Kolding), 7 meter fra sin fars studie, hvilket har medført en hyppig tilflugt dertil siden 10 års alderen – først kom rocken, så kom hip hoppen og soulen, siden kom kombinationen. Joachim er 24 år og er ligeledes vokset op i Sønder Bjert. Udover at være bassist og sangskriver i Hong Kong er han uddannet lyddesigner, og har udviklet en interaktiv tai- chi/meditations-app. Vi har mange ting tilfælles (udover familien): Vi slæber begge rundt på lidt for store pladesamlinger, er lidt konfliktsky og begge har en ting for Bahn Mi på Elmegade. Når vi i september tager ud på vores Fløjlstordentour rundt i Danmark, hiver vi bandet med som, udover os, består af Osvald Rejenholdt (Ozzy) på keys og kor, Alexander Donev (Dunk) på guitar og kor, og Rasmus Meyer (Jazz) på trommer.

Hvordan vil I beskrive jeres lyd?

– Den salte duft af havet, har alle dage været inspiration til en vis friskhed i lyden, men der helt klart også en mere old school side som minder mere om duften af smøger. Det kan måske forkortes til “som en smøg ved stranden”. Det kommer nok blandt andet af vores fastholden i at bruge rigtige instrumenter, og at have en slags ærlighed/gennemskuelighed hvor en spade lyder som en spade. Vi vil dog gerne understrege at det ikke handler om at være retro, men at skabe nye bølger.

Vi har begge to været vidt omkring i musikkens afkroge, og jeg tror vi har et lille stykke med fra det hele. Genremæssigt giver det mening at beskrive vores musik som pop. Pop forstået som stringente former, opdeling af vers/omkvæd, hook, break og gimmick og alt det der jazz.
I en anmeldelse af vores koncert på SPOT Festival sidste år, blev vi sammenlignet med et møde mellem Deerhunter og The Smiths, hvilket vi syntes var meget cool.

Hvordan startede I?

– Projektet startede i efteråret 2015 efter en fest i det legendariske Backhaus, hvor vi så dagen efter, med tømmermænd, satte os i studiet med en kasse øl og en beslutning om at prøve kræfter med popmusikken. Vi havde allerede lavet en del hiphop sammen, men det med at indspille instrumenter og at have Johan på som sanger åbnede op for en ny energi.

Det hele begyndte at rykke da vi udgav “Blomster & Porcelæn” på Vellness’ 420 mixtape og sangen blev samlet op af P6 Beat. Der begyndte at rulle mails ind med booking-forespørgsler og vi besluttede os for at samle et band. Vores første koncert gav vi på Vinduet (den lokale vinbar i Sønder Bjert) i forbindelse med udgivelsen af Blomster & Porcelæn 7’eren. Det første år kørte vi rundt i Joachims bil, med Jan Bittermann bragende på anlægget og spillede en masse koncerter uden at få det store for det, men det handlede også bare om at komme ud og være med.

Kan I fortælle lidt om den proces, der foregår, når I skriver musik?

– Vi er faktisk igang med at genopfinde vores proces. De første sange skrev vi uden større eftertanke. Det er nok sådan en umiddelbar energi, der ligger i at kaste sig ud i noget, man ikke har prøvet før og er nok også grundlaget for den excentriske tilstandspoesi vi ofte havner i. På vores debutalbum Sundowner eksperimenterede vi med at arrangere de forskellige tilstande, der opstod i konteksten af den mytiske Onkel Noon’s rise and fall. Vi arbejde med en meget fin rød tråd, så fin at man næsten ikke kunne se den. Vores proces dengang bar også meget præg af en ret beatmaker-agtig tilgang til produktionen, hvor instrumentalen altid kom først. Til vores næste album prøver vi at vende det om, ved at sætte lyrikken i førersædet og se hvor den kører os hen.

Hvilke musikere har haft størst indflydelse på jeres lyd?

– Nogle af de kunstnere vi har lyttet meget til og har ladet os inspirere af er: The Cure, King Gizzard Wizzard Lizzard, Ariel Pink, Madlib, Jimi Hendrix, Mild High Club, C.V. Jørgensen, Neu, Joni Mitchell m.fl.
Så er der også de kunstnere herhjemme, som vi deler scene med. Den danske undergrund er ikke mega stor, så man finder hurtigt ud af hvem der ellers er i gang, og det lytter vi også til. Herfra kan vi nævne bands som: Pacific Swell, Sjæl i Flammer, Himmelrum, Collider, Animaux Anime, The Entrepreneurs, Papir, Jan Bittermann, Quartztoner, Liss, Clarissa, CTM, Janushoved…

Hvad er der på pladespilleren lige nu?

– Laraaji – Vision Songs, Vol.1.

Hvad er I i gang med lige nu? (på musikfronten)

– På nuværende tidspunkt bruger vi rigtig mange timer i vores studie: Birdhouse, på at eksperimentere med nye udtryksformer, sangskrivning og indspilning af demoer som skal ende med at blive til vores andet album. Derudover har vi også gang i nogle hiphop ting, men det er bare sådan lidt low key livsstils-agtigt. Vi har begge to lavet beats i mange år, så det føles ret naturligt at vende tilbage til.
Johan har også nogle produktioner kørende med blandt andre Dunk and The Astral Rhythms og Adam Peleg fra Pacific Swell. Joachim er på sin clubby ting med nogle house og footwork produktioner. Vi har været ude og spille et par gange med et projekt, som vi kalder Odd Bjertness, som er en mere elektronisk blanding af improvisationer, der blander indflydelser fra spiritual jazz, beat making og footworken. Man kan altid hoppe ind på vores Soundcloud som er henholdsvis: Aopkhesk og Animmac.

Hvad er drømmen?

– Først og fremmest drømmer vi om en verden, hvor man tør være ærlig, sige til og sige fra, og stå ved sine følelser i stedet for at gemme dem bag spidse albuer. En verden der ikke lader sig styre af frygt og fordomme. Et uafhængigt Hong Kong.

Hvis jeres musik var en drink, hvilken ville den så være?

– G&T – Bitter og sødt, og holder malariaen væk.

Hvis I kun måtte vælge én af jeres sange, folk skulle lytte til, hvilken var det så?

– “Fløjlstordensky”, helt klart. Det er vores nye single, som handler om at bryde den stilstand der opstår, når tingene ikke går som man havde håbet på.

Du kan varme op til Hong Kongs koncert i weekenden med deres nyeste single her:

Ida Hummelgaard
idahummelgaard@bandsoftomorrow.com