fbpx

Fieh – Ideal Bar

Alle fotos: Majbritt Press
Venue: Ideal Bar
Dato: Lørdag den 12. oktober 2019

Hvordan ved man, at man har leveret varen til en koncert? Hvis taget letter op til flere gange undervejs, temperaturen stiger med, hvad der føles som i hvert fald 20 grader, og ruderne dugger – ja, så er der vist ingen tvivl. Lige nøjagtig dette scenarie udspillede sig i går aftes, da den norske oktet Fieh tog deres raffinerede, danseindgydende neosoul med til Ideal Bar. 

Fieh – Ideal Bar
5 / 5 Reviewer
Rating5

Fieh afsluttede i går aftes deres Skandinavien-tour, som de indledte ovenpå den længeventede debutalbumudgivelse, Cold Water Burning Skin, der så dagens lys den 27. september i år. De indtog scenen på Ideal Bar efter en ganske udmærket opvarmningsseance med danske To Absent Friends, der klargjorde publikum med sprød, indierockende melankoli og lækre vokalharmonier.

På slaget 21.00 strømmede Fieh ind på scenen, iført – hvad der efterhånden må siges at være bandets signaturdresscode – farven orange. En farve, der går godt i spænd med én af de ingredienser, som Fiehs lyd udgøres af: groovende 70’er-soul. Den lille, tætpakkede scene kunne lige nøjagtigt rumme alle otte bandmedlemmer og deres mange instrumenter. 

Lige fra første nummer var det tydeligt, at den enormt velspillende, tjekkede og sprudlende oktet havde publikum i sin hule hånd, og det fortsatte resten af sætlisten igennem, som både bestod af numre fra debutalbummet og numre, der endnu ikke er udgivet. Frontkvinden Sofie Tollefsbøl var også god til at skabe kontakt til hele salen undervejs med sin vilde, nærværende og smilende udstråling og præsentationer af sangene, der selvfølgelig foregik på det charmerende modersmål. Under hele koncerten havde Tollefsbøl og de to korsangere desuden indlagt koreograferet dans, som uden tvivl skulle indbyde publikum til at danse med. Om alle blandt publikum helt fangede denne gestus kan så diskuteres – men godt så det i hvert fald ud oppe på scenen – og dansen tog på ingen måde fokus fra de groovende rytmer leveret af resten af bandet – men komplimenterede dem derimod helt perfekt.

På de måske mest velkendte og ældste numre, “25” og det sidste ekstranummer, “Glu”, dansede og sang alle publikummer dog i hvert fald med, og de kendetegnene klap i “Glu” var hele salen også straks med på. 

Gennem koncerten blev det demonstreret, at Fiehs lyd er sat sammen af mange forskellige komponenter, heriblandt rap, funk, 70’er-soul, neosoul og jazz. En ekstremt lækker kombination, der kræver en ordentlig portion teknisk kunnen. Noget, som alle bandmedlemmer så absolut beviste, at de besidder – og endda så overlegent, at de fik alt, hvad de lavede til at se legende let ud. Alle numre er også så godt skruet sammen, at selvom det nærmest flød med instrumenter på scenen, var der ikke ét eneste instrument, der var overflødigt. Alt havde sin plads og tog sin vigtige del i musikken. 

Alle de 15 numre, som sættet bestod af, tog sig godt ud på hver sin måde. Der var ikke et eneste nummer, der faldt igennem. Men særligt “Samurai/When The Summer Is Through”, “Chop Suey”, “Brain”, “Flower” og “So Fly” – foruden de to førnævnte ældre numre – svingede helt ekstremt fedt, og blev alle modtaget med stor begejstring fra publikum. 

Sofie Tollefsbøl bevidste også flere gange undervejs, at hun er en enormt tjekket, fierce og badass bandleder med et kæmpe overskud og overblik. Hun var hele tiden i hopla og både sang, dansede, spillede tamburin og endda også på et enkelt tidspunkt tværfløjte undervejs. Samtidig udviste hun også stor respekt overfor sine bandmedlemmer, og satte sig ofte på hug under diverse solostykker, for at give al opmærksomhed til den enkelte solist. 

Fieh leverede et ekstremt gennemarbejdet, tjekket og sprudlende show, hvor de fra start til slut viste, hvordan man skaber en fest, som både band og publikum kan være en del af, ligesom det var tydeligt, at de nyder at spille sammen, og at alle otte musikere er lidt af nogle virtuoser. Fieh besidder en enormt gennemført showfaktor, der absolut også ville kunne spille langt større scener op. Så slutteligt vil jeg lige komme med en opfordring til Roskilde Festival, Smukfest, Northside og alle andre festivaler herhjemme: hvis I gerne vil være med på noderne til næste år, så tag da lige og book Fieh, ikke? Deres musikalske rumraket er kun lige lettet, og de har absolut kurs mod stjernerne.

Pernille Vingaard
pernillevingaard@bandsoftomorrow.com