fbpx

INTERVIEW: IDER fortæller om at være et spirende act i det livlige London, og om vigtigheden af at skabe ærlige tekster

Foto:  Ade Udoma & Michelle Janssen

Hvem eller hvad er IDER? Er det en person, et ord – eller noget helt tredje? Lily Somerville og Megan Markwick er IDER, og de forklarer her forvirringen omkring navnet, målet med deres musik og deler spøjse fan-oplevelser.     

Jeg møder IDER i et hyggeligt lokale efter at have vandret rundt i VEGAs indre labyrint.  Idet jeg træder ind i rummet kommer en af VEGAs afviklere ind og spørger IDER, om der er noget særligt musik, de gerne vil have til at spille inden koncertstart.  De svarer BROCKHAMPTON, og allerede dér kan jeg mærke, at det nok skal blive godt. De krammer mig, tilbyder snacks og så er vi ellers i gang med snakken:    

Vi har spillet her før for nogle år siden – til Frost Festival, Fortæller Lily og fortsætter: Vi var i det her lokale, så det er fantastisk at vende tilbage med vores eget show. Vi elsker København.

De fortæller, at de ved sidste visit var ude og drikke drinks i kødbyen, og at Megan senere har vendt tilbage til København for at holde ferie. Jeg spørger ind til forventningerne til det danske publikum, nu hvor de har lidt erfaring. Lily kigger betænkeligt på Megan, der sidder overfor, og spørger: »Hvad lærte vi sidste, vi var her?«

– Vi lærte et virkelig sjovt udtryk… det var noget med en kartoffel? Noget alla: du er en skør kartoffel. 

Det går op for mig hvad de mener… »lucky potato?«     

– Lucky potato! råber de i kor. Hvordan siger man det? Vi skal have det med i showet.

De forsøger sig lidt med det danske ordsprog, og Lily lykkes ret godt. Hun skriver det ned, mens hun tænker videre over mit spørgsmål om forventningerne til det danske publikum.  

– Jeg husker det som om, at vi sidst opdagede, at det er et meget opmærksomt og nærværende publikum, hvilket kan skille sig ud fra det britiske, fortæller Lily   

– Det er vores første eget show her, fortsætter Megan, Hvorimod i UK har vi haft flere headliner-shows, så vi har en større fanbase derovre. Så vi er nok ved at lære vores fans at kende på den her tour. Vi er ikke helt sikre på, hvad vi kan forvente. Forhåbentlig varmer vi dem op.

Fra emo-country til bedroom-pop og Big Thief    

Efter at have hørt dem nævne BROCKHAMPTON, er jeg spændt på at høre mere om, hvad de selv lytter til, eftersom det amerikanske hiphop-kollektiv ligger ret langt fra IDERs egen genre. Det skal vise sig, at de har flere overraskelser i ærmet.   

– Jeg har lige lyttet til Rex Orange Countys nye album, hvilket jeg synes er ret fantastisk, siger Lily, og nævner efterfølgende både Willow og Kanye Wests nye albums.      

Megan siger, at hun for nylig er blevet optaget af Big Thief:

Af en eller anden grund sker det ofte, at folk foreslår mig noget musik i troen om, at jeg vil kunne lide det. Så giver jeg det en chance, tænker ‘nej’, og senere bliver jeg pludselig fanget. Det er som om, at jeg skal opdage dem på mine egne præmisser. Det er så sjovt, at det er sådan en personlig ting. Lige nu kan jeg ikke stoppe med at høre Big Thief, og vores trommeslager Mike sagde i tourbussen i går: ’Er du nu langt om længe begyndt at høre Big Thief?’   

Derudover nævner de artister som Clairo, Moona, Sharon Van Etten, girl in red og emo-country bandet Pinegrove. Vi kommer altså vidt omkring genrerne, hvilket gør mig nysgerrig på deres egen musik. De to bor sammen i London, og det er ifølge dem selv en stor fordel i processen af at skabe musikken. Men med det kæmpe kartotek af musik idoler, og den særlige lyd de har, er det uundgåeligt ikke at spørge ind til inspirationen. Megan forklarer:

– Vi er mest inspireret af ting, vi oplever og samtaler, vi har med hinanden. Vi er meget åbne overfor hinanden, og jeg tror, at dét, at vi bor sammen, tillader samtaler at ske når som helst, hvilket så tillader musikken at blive til når som helst. Så jeg tror helt bestemt, at det gør en forskel for os. Jeg tror, at hvis vi boede hver for sig og havde en mere struktureret måde at skrive på, så tror jeg måske ikke, at vi ville kunne gå så dybt, som vi ønsker.         

»Jo mere personligt, jo mere universelt« 

Dét, at de bor sammen, er selvsagt en del af grundstenen for den ærlige og rå lyrik, duoen  er kendt for. I år udgav de debutalbummet Emotional Education, og her er der virkelig fokus på de dybe emner. Det er vigtigt for IDER at dele ud af deres følelser og at skabe et rum, som lytterne kan relatere til. Derfor føler de sig nødsaget til at være ærlige igennem deres tekster.   

– Jo mere personligt, jo mere universelt, siger Lily og fortsætter:

– Det er dét, vi har prøvet med det her album. At gøre det så personligt som muligt. For ved at være rå, tillader vi  andre at være det samme og giver dem lov til at relatere, være ærlige og føle de samme ting. Gennem forskellige numre og formater berører vi mental sundhed på vores album, og vi giver dermed folk en følelse af sammenhold, og lader dem  vide, at andre går gennem de samme ting. Dét er vigtigt for os, og det er derfor, vi skubber os selv til at være så åbne og ærlige.

Duoen fortæller, at de drømmer om at optræde i Australien og Japan, men indtil videre er USA og Canada på programmet, hvilket også ligger højt på bucketlisten. De er generelt rimelig ydmyge, når jeg spørger ind til, hvad de har af drømme og mål med musikken:  

– Det første, jeg kan komme på, er vores sangskrivning og produktion på næste album, og det næste og det næste… Siger Lily, og fortsætter:    

– For os er det et mål at blive ved med at udvikle os og gå på opdagelse i produktionen, og hvordan denne har indflydelse på vores sange. Jeg er sikker på, at det er sådan for mange artister. Man laver et album, og så tager man på turné med det. Og bare det at spille med en rigtig trommeslager har for eksempel haft virkelig stor indflydelse på os. Vi føler virkelig, at det kommer til at påvirke os i studiet. Og så er det et mål at tage på kæmpe turnéer og at nå ud til flere mennesker med det, vi laver. Megan tilføjer:

– Og at skabe nogle virkelig cool videoer.Vi har lavet et par musikvideoer, og vi er virkelig stolte af dem. Jeg tror dog bestemt, at vi kan skubbe barren endnu højere op.   

London-livet i en spirende tid   

Megan og Lily er i midt-tyverne, og udover deres musikkarriere arbejder de som bartendere på forskellige pubs i Londons livlige distrikt Camden. De kan altså stadig have et normalt liv og arbejde i Londons gader i fred. For det meste.    

Megan fortæller, at de begge er blevet genkendt flere gange, mens de har været på arbejde som bartender:

Folk kommer op og siger “Oh my God, er du i IDER?”, og det er virkelig akavet, fordi man så bagefter skal servere dem et glas vin.  

Men især én oplevelse har sat sig fast.

Lige efter vi havde udgivet vores album i sommer, kom en kvinde gående ned ad gaden, mens hun lyttede til albummet.  Hun gik ind på baren med sine høretelefoner i, fik øje på mig og sagde Wow, jeg hørte dig lige inde i mit hoved. Det var det mest besynderlige – jeg følte virkelig med hende, for hun var så spooked out, fortæller Megan med store øjne.  

Hvem er IDER? 

Med et særligt bandnavn følger det evige spørgsmål: Hvad betyder det? Jeg ved, at IDER før er blevet refereret til som et ‘tredje medlem af bandet’, der opstår, når de to sangerindes stemmer kolliderer. Da jeg har en idé om, at de er trætte af generelle spørgsmål om navnet, spørger jeg i stedet ind til denne ‘person’.  

De griner begge og Lily fortæller:

– Vi lavede en joke om det engang, og nu er det en ting, der har fulgt os overalt. Men IDER er et ord, som vi har fundet på, og pointen er, at det ikke eksisterer og ikke tilhører nogen andre end os og vores identitet. Og vores identitet er to kvinder, der synger sammen og skriver sammen, er bedste venner og støtter hinanden. Og vores stemmer, der smelter sammen, er et stykke af vores identitet. Så ja – dét er hvad IDER er.   

Megan tager over og forklarer: »Det er som en ny person, det er dét det kommer af. Vi er nødt til at omfavne det noget mere, for det er en ting der er stukket helt af.«  

Til koncerten gav Lily Somerville og Megan Markwick den berygtede frase »heldig kartoffel« et forsøg, hvilket faldt lidt til jorden. Det samme kunne man dog ikke sige om deres harmoniske stemmer og musikalske fremførelse. Hvis IDER er en person der kan opstå, var den i hvert fald tilstede på Ideal Bar den aften – og det er en smuk person.

Tags:
Therese Mayland Bagger
Theresemayland@bandsoftomorrow.com