fbpx

REPORTAGE: VEGA’s Udvalgte hyldede alt fra hårdtslående rock til smooth R&B, men turde også give mere eksperimenterende bands en chance

Foto: Joyce // Rosa Vendelboe Vestergaard

Publikum fik i går aftes en smagsprøve på seks nye artister, der ifølge VEGA vil præge musikåret i 2020. De udvalgte artister var henholdsvis Bbybites, Late Verlane, Joyce, Ida Laurberg, Ganger og Josephin Bovién – her er, hvad vi oplevede.

Spillestedet VEGA fejrede i år deres tiende omgang af talentprogrammet VEGAs Udvalgte. Arrangementet kan bryste sig ved tidligere at have lagt scene til navne som Lowly, CHINAH, Jada og MØ inden de eksploderede som stjerneskud i det store musikunivers og er blevet veletablerede navne på den danske musikscene. Fredag aften skulle VEGA endnu engang give os en forsmag på morgendagens stjerner, og med det hidtil imponerende ensemble, var vores forventninger høje.

Bbybites

Bbybites åbnede ballet, og satte tonen for en aften fyldt med ambitiøse optrædener. Der er ingen tvivl om at den unge popkunstner, bringer noget helt særligt til den danske musikscene. Med sin genreudforskende musik, der mixer sang og rap, danner hun et spændende urbant udtryk. Hendes mål var, at sætte gang i festen og varme publikum godt og grundigt op, med et indblik i sit vilde, legende og flabede tekstunivers. På trods af et mindre lydkiks i starten af første nummer, formåede hun alligevel at vise utrolig meget attitude og personlighed på scenen. Med de fede hiphop-beats var det meget svært at stå stille, mens hun leverede sine groovy sange. Undervejs oplevede man en overvældet Bbybites, som med sikkerhed følte sig i sit rette element. Og især under de sidste par numre mærkede man, hvor komfortabel hun blev på scenen, hvilket satte sit præg på publikum, som dansede og sang med på hendes nyeste single “Cuffin Season”. Med en sikker vokal, hård bas og stærk attitude, viste kunstneren, hvorfor hun bør have en plads på toppen af den danske musikscene. Vi er vilde med Bbybites og er ikke i tvivl om, at hun kommer til at sætte tonen til mange fester fremover.

Late Verlane

Late Verlane består af svenske Viktor Persson og et yderst velspillende band, som hele vejen igennem stod så skarpt, at intet virkede til at være op til tilfældighederne. Det resulterede i, at mens man stod og hørte de charmerende 70’er-inspirerede lydoverflader, kom til at dvæle en smule hen. Persson stod i hyggebukser og sweater med lukkede øjne det meste af tiden, og åbnede dem for det meste kun op for at kigge på sine bandmedlemmer, hvor spilleglæden virkede stor, men desværre meget intern. Heldigvis fik vi også lov til at komme ind i varmen på nummeret “Teenage Fantasy”, hvor der blev etableret noget kontakt og nærvær til publikum, der så fik lov til at løfte showet til slut. I Late Verlanes synth-univers, må det være svært ikke at stå og blive lidt forelsket og suget ind i de dragende lydbilleder, men som publikum stod man det meste af tiden udenfor romancen – og vi ved alle godt, at det ikke er super fedt at være third wheel.

Joyce

Hvis du tager guitarfigurer fra Sort Sol, lyrikken fra Dan Turell og blander den med dansk ungdoms magtesløshed, så har du en farlig cocktail, der udgør den fremadstormende femmandsgruppe Joyce. Lille VEGAs sal var mildest talt tætpakket, da gutterne fra Roskilde indtog scenen. Der var grund til hypen, for det lykkedes dem at blæse samtlige koncertgængere bagover. På trods af hoppen rundt på scenen, og en overlegen energi, specielt fra forsanger Sebastian Wegener, sad numrene helt skarpt og virkede til at være let som en leg for alle bandmedlemmer – en sjælden form for telepati var i spil, og det virkede. Tager Joyce den samme energi med sig på deres kommende festival-optrædener, blandt andet på Roskilde Festival, så skal de nok komme længere end langt – og give store drenge som The Minds Of 99 kamp til stregen.

Ida Laurberg

Den blot 19-årige Ida Laurberg har allerede bevist sit værd på sine nyeste singler. Med kun meget få koncerter i bagagen, levede hun alligevel op til det billede der er blevet skabt om hende, som den følsomme og ærlige artist. En smuk og sårbar sangerinde trådte ind på scenen, og gik med det samme i gang med første track. Laurberg osede af selvsikkerhed fra første øjeblik, og med sin tilstedeværende og sikre stemme hypnotiserede hun publikum med sine første toner. Efter kun få numre kastede sangerinden sig ud i en spændende a capella version af debutsinglen “Puppy Dog Eyes”. Her hørte vi sangerindens helt rå vokal, som bar os nænsomt igennem den skrøbelige tekst. Et modigt valg fra kunstneren, men som i den grad imponerede salens tilskuere. Efterfølgende fortsatte hun i samme overlegne spor med et smukt og følsomt udtryk, der gjorde os håbefulde på, at den unge artist har en masse interessante ting at byde på fremover. Laurberg har da også sat 2020 godt i gang med sine supportjobs for popdarlingen Jada.

Ganger

Det eksperimenterende band Ganger indtog scenen i Lille VEGA med høj energi og spænding fra allerførste sekund. Med en flot scenografi af lyserøde blomster og en interessant banddynamik, viste Ganger hvordan et perfekt indie-elektropoppet univers skal se ud. Med fire af bandmedlemmer på sang, blev man hurtigt draget af deres fejlfrie harmonier, der blev understøttet af elektroniske elementer. Det var tydeligt fra første øjekast at kemien i bandet var utrolig god. Deres vokaler og synthprægede lyd skabte et helt særligt drømmende og svævende rum, som både var skarpt og professionelt. Der opstod midt i koncerten et teknisk problem, der udfordrede bandet – men under de mange minutters ventetid havde gruppen både en Q&A med publikummet og skabte fællessang om hvor ‘nedern’ teknik nogen gange kan være – et solidt forsøg på at holde publikums opmærksomhed. De vendte stærkt tilbage med den sidste halvdel af koncerten, som bød på mange flere vilde tiltag, både med harmoni-eksperimenter, vocoder og endda også en smule koreografi. Det var bestemt en vild oplevelse, da Ganger indtog scenen i Lille VEGA og de beviste i den grad, hvorfor det er dem man skal opleve live på både by:Larm Festival, Roskilde Festival og SPOT Festival senere på året.

Josephin Bovién

En oplagt kandidat til at lukke aftenen hos VEGA var Josephin Bovién. Med sin promiskuøse, smooth og selvsikre diva-attitude fik hun viklet publikum ind i et spind af groovy og silkebløde lyd, hvor alle dvælende stod og slingrede med. Desværre var publikum blevet så afslappede af den bløde start, at det blev svært for Bovién, og det yderst velspillende og tight band, at få folk op på dupperne igen. En halvhjertet fællessang og noget, der kunne virke som en kollektiv yogaøvelse med fælles dybe vejrtrækninger, på frontkvindens opfordring, virkede desværre ikke til at have den ønskede effekt. Men Bovién kunne bære selv det dvaske vanskelige publikum, og fik lukket VEGAs Udvalgte 2020 med professionalisme og manér. 

Aftenen i VEGA bød på en masse forskellig musik og flotte optrædener. Lige fra en smuk vokalpræsentation fra Ida Laurberg, en elektronisk fest fra Ganger, rockede toner fra både JOYCE og Late Verlane til lækre R&B vibes fra Bbybites og Josephin Bovíen. Alt i alt en stjernespækket aften. Og for tiende år i træk formåede VEGA at udpege de artister, som de mener, kommer til at præge den danske musikscene i de næste år. Vi er spændte på at se, hvad der er i vente for de seks spirende artister og håber på at høre meget mere til dem fremover.

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com