fbpx

Ugens Upcoming: Ydegirl

Foto: Josefine Seifert

Vores første Ugens Upcoming i 2020 er den spirende kunstner Ydegirl skriver musik ud fra karakterer og er indspireret af alt fra 070 Shake til Igor Stranvinskij og Disney. Lær det lovende talent bedre at kende her:

Bag aliasset Ydegirl finder man den Københavnerbaserede kunstner Andrea Novel. Den eksperimenterende sangerinde, sangskriver og producer, der er signet på det grænsesøgende pladeselskab Escho, udgav i oktober måned EP’en notes19 – en kompromisløs, rå udgivelse, der viser kunstnerens alsidige lydunivers. Under Ydegirls nervefyldte vokal, skiftes der mellem smukke strygersekvenser, hårdslående synthbas-lag og knitrende trommesamples – en slags moderne version af nordisk barok.

Hvem er Ydegirl?

– Hun var en 16-årig pige, som blev fundet i en mose. 

Hvordan vil du beskrive din lyd?

– ‘girly’, ‘breezy’ og følelsesmæssigt imellem århundreder.

Hvordan startede du?

– Min eks crackede logic x Pro på min computer og slog op. Jeg havde et klaver ude i skuret og havde en del søvnparalyse i den periode. Det var ret uhyggeligt. Og så begyndte jeg at besøge en mose udenfor København og læse meget om moseofringer og limbotilstande.

Kan du fortælle lidt om den proces, der foregår, når du skriver musik?

– Jeg skriver musik til karakterer – historiske kvinder eller fiktive – de er forbundet til hinanden i en fantasi. “Top Girls” – egentligt, som musik. 

En karakter kommer altid fra en energi eller tilbagevendende følelse hos mig. Hver karakter har sin egen stemme og klangfarve og foretrækker bestemte lyde. 

Nogle gange bliver karaktererne venner eller forelskede. De kan tale i telefon i flere timer, chatte, eller bytte krop og stemme med hinanden i en sang. Andre gange, når de aldrig videre end et deep like. 
Når jeg skriver til karakterne prøver jeg egentlig bare at lytte til deres klange, tanker og følelser. 

Hvilke musikere har haft størst indflydelse på din lyd?

– Min mor

Destiny’s Child

Igor Stranvinskij

070 Shake

Juana Inéz de la Cruz

Disney 

Hvad er der på pladespilleren lige nu?

– “Under the Moon” – 070 Shake. “Planet Caravan” – Black Sabbath. “Todo Lo Que Querias Saber” – Mabe Fratti. “A Song for You” – Donny Hathaway. 

Og et mixtape jeg lavede fornylig med Xenia Xamanek under vores fælles alias X & Yde på den Københavnske radiostation MMHRADIO – her kan man hører en masse dejlige lokale navne.  

Hvad er du i gang med lige nu? (på musikfronten)

– Jeg arbejder på at færdiggøre mit første fuldlængdes album. Jeg troede det var færdigt for snart et år siden, men det mangler stadig en slags brise synes jeg. 

Hvad er drømmen?

– At give en følelse af at være i mellem noget – som en splittelse – men at splittelsen er god og den giver noget andet. En slags perfekt limbotilstand. 

Derudover at lave 5 albums, som jeg elsker selv, og derfra stadig have lyst til at lave musik. Turnere i hele verden – særligt Central- og Sydamerika – og på et tidspunkt, indspille et live album med et symfoniorkester. Min familie er allerede stolt.

Hvis du kun måtte vælge én af dine sange, folk skulle lytte til, hvilken var det så?

– Jeg synes folk skal lytte til dem alle sammen.

Hvis din musik var en drink, hvilken ville den så være?

– Dr. Pepper Cherry

Ida Hummelgaard
idahummelgaard@bandsoftomorrow.com