fbpx

ScHoolboy Q – Store VEGA

Alle fotos: Klara Løkke
Venue: Store VEGA
Dato: Lørdag den 15. februar 2020

ScHoolboy Q viste sine bedste moves og fik fuldvoksne mænd i falset, da han med CrasH Tour ramte København i går aftes. Der blev både plads til gøgleri, hård rap og flammende følelser, til gengæld krævede West Coast rapperens koncert et tålmodigt publikum.

ScHoolboy Q – Store VEGA
2.5 / 5 Reviewer
Rating2.5

Det var ægte hiphopfans, der stod i køen til Store VEGA, da halvdelen af Top Dawg Entertainment-slænget stod på programmet lørdag aften. Supergruppen Black Hippy, der består af Ab-Soul, Kendrick Lamar, og aftenens navne Jay Rock og ScHoolboy Q har været bandbrydende på 10’ernes hiphopscene med deres tilbagebringelse af West Coast rappen. Og selvom ScHoolboy Q stod på som hovednavn, var folk ligeså begejstrede for tilstedeværelsen af Jay Rocks, der som første signing på TDE var starten på det hele og står bag nogle af de største West coast hymnes.

Jay Rock lagde ud. Han rappede afsted, mens DJ’en dansede oven på pulten og Lamars stemme buldrede i baggrunden til “Money Trees” – et af sidste årtis bedste hiphopudgivelser, hvis du spørger mig. At dømme ud fra publikums bidrag til nummeret, er jeg vidst ikke alene om den mening. Rock spurgte ud i lokalet, hvor mange der fyrede op for røgen. Et tema, der blev bragt op flere gange under koncerten. Han kaldte på crowdets Redemption-fans [hans album fra 2018 red.] Og de var fuldt tilstede, hvilket blevt bevist under numrene “Osom” feat J. Cole og “WIN”.

Inden hovedpersonen gik på, rendte DJ’en i sin tåge rundt på scenen og spillede en masse bangers, der blev taget respektfuldt imod, indtil: »I må ikke grine af det her, for jeg elsker den,« blev der sagt fra scenen, og 2007-hittet “Crank That (Soulja Boy)” blev blæst ud – modigt valg, når man står overfor hiphop fans, og det blev da heller ikke taget ligesåvel imod som Kendrick Lamars “m.A.A.d city”.

Pludselig blev stemningen mindre behagelig. Folk med masker var at se blandt publikum og på scenen. Der var gys og weed i luften, da ScHoolboy Q (Quincy Matthew Hanley) køligt gik ind på scenen. “Gang Gang” huserede Store VEGA, og det var så sidste gang. man så ham stå stille. Q fik nemlig vist sine moves, og hans Old Skool Vans kom virkelig på arbejde. Især under “5200” og “CHopstix” feat Travis Scott.

Et ‘Rest in Peace’ til Kobe Bryan førte os naturligt videre til “THat Part” feat Kanye West. Nummeret blev dedikeret til den fornyligt afdøde basketball-stjerne, hvilket blev tydeliggjort af Q’s gestik under nummeret, hvor Kanye West rapper »Walking living legend, man I feel like Kobe.«
Derudover har sangen det øjeblik, hvor Kanyes lidt fjollede udbrud af “wooh”s og “Ih”s løfter nummeret. Dette fik selv de største og stærkeste hiphopdrenge i crowdet i fuld falset. Hvis man rev sig løs fra stemningen og kiggede på det udefra, var dette virkelig et særligt syn.

Fire mænd var på scenen under hele showet: ScHoolboy Q, DJ’en og to mænd med brune poser over hovedet – malet med gruopvækkende ansigter. På et tidspunkt satte Q sig mellem dem. Publikum brølede efter ham, indtil han rejste sig og gav endnu en underholdende dans. Efterfølgende stillede Q sig ud på kanten af scenen, tømte en hel flaske vand, mens scenen blev beklædt af blå lys, og “Water” flød ud over crowdet. På Kendrick Lamars “X” viste ScHoolboy Q sin rap, og på “Dangerous” feat Kid Cudi sine føleser. Han gjorde i øvrigt opmærksom på, at han dropper et album senere i 2020, og at han allerede er begyndt at arbejde på det, hvilket fik crowdet til at gå helt amok.

Mellem hvad, der føles som hvert nummer, blev salen mørklagt, og Q stod stille på scenen, og ventede på at folk skulle råbe, klappe, og kalde på mere. Det gjorde de også, men det blev efterhånden lidt for meget, at publikum skulle give noget for at få noget. Det gjorde, at hele seancen efterhånden trak lidt ud, og jeg kunne ikke lade være at tænke, at posemændende måtte være ved at blive trætte. Under en af disse ventetider sagde Q til en fan: »I love you too but shut the fuck up right now,« inden han begyndte på “Numb Numb Juice” i a capella – kun akkompagneret af publikum. Et øjeblik, der på finere vis demonstrerede publikums respekt.

“Man Of The Year” og “Hell Of A Night” skabte heftige club-vibes, og efter et par numre til ‘the real fans’ forlod ScHoolboy Q scenen.

DJ’en, der under hele showet havde sørget for en fed sky af røg, trådte frem og sagde følgende ord: »Be sure not to drinks and drive when you can smoke and fly,« og med det råd blev lokalet tømt.

For mig skete højdepunktet umiddelbart tidligt – nemlig under “THat Part”. Her fik rapperen vist sin respekt overfor en helt som Kobe Bryant – men samtidig svinget med hofterne på den mest swag manér, jeg længe har set. Herefter var der en masse godter at hente i showet, der til gengæld blev trukket ud af hans iver efter publikums anerkendelse. Men generelt viste ScHoolboy Q en bevidsthed om sin egen musik, holdt en hiphopfest og fik vist sit værd som en af nutidens mest indflydelsesrige hiphopartister.

Tags:
,
Therese Mayland Bagger
Theresemayland@bandsoftomorrow.com