fbpx

Ugens Upcoming: To Absent Friends

Foto: William Dinesen

Denne uges upcoming er kvinteten To Absent Friends, der i fredags udkom med deres anden single fra det kommende album SMOKE & MIRRORS.

Det er ved at være et godt stykke tid siden at bandet To Absent Friends udgav deres debut single “If Tomorrow Dies”, men i fredags kunne de løfte sløret for deres anden single “Take It or Leave It”. Sangen er en del af deres kommende album, som udkommer i to dele. Første del SMOKE er klar til sommer og den anden del MIRRORS rammer gaden til efteråret. Kort før udgivelsen af deres nye single, var vi så heldige at opleve dem på Blossom Festival 2020, hvor de med gennemførte melodistykker, velskrevne tekster, nervefyldt guitarspil og et akustisk indslag, bestemt beviste deres værd på den danske musikscene.

Lær det blomstrende band To Absent Friends bedre at kende lige her:

Hvem er To Absent Friends?

– To Absent Friends er
søgende,
nerve,
åbenhed,
rørt,
hyldest,
stedfæstet,
inderlighed,
annerkendende,
ord,
skrøbelig,
nostalgi,
menneskelig,
universalitet,
nærværende,
anekdoter,
længselsfuld,
naivitet,
brusende,
sorgfuldhed,
lykkerus,
for evigt,
drømme,
rock.

Hvordan vil I beskrive jeres lyd?

– Som en mexicansk standoff mellem Ennio Morricone, David Bowie og Liam Gallagher.

Hvordan startede I?

– Tirsdag d. 4. januar 2017.
Mathias og jeg mødtes på den lokale for at ”skyde skidtet”, så at sige.
Et par øller inde i samtalen fortæller Mathias mig, at han på det seneste har bemærket denne her fugl synge ude foran hans vindue. Hver, eller hver anden aften, sidder den i et træ, som de har stående ude i baghaven, og kvidrer løs.
Den har to rytmer som den indimellem varierer en anelse. Den ene rytme er en form for kald, som den gentager og gentager indtil en anden fugl i et andet træ, langt om længe svarer tilbage. Derpå bliver fuglen i Mathias baghave mere og mere ivrig, og den ændrer rytmen til det Mathias fortolker som et svar. Og sådan bliver den ved. Aften efter aften.
Det gik op for mig, at vi var i gang med at skrive en sang og det blev starten på To Absent Friends. Siden er vi gået fra duo til kvintet, men det er en endnu længere historie, der både involverer en heftig brandert, blod, gaffatape, Kristian Koch og en Nybolig på Vesterbro.

Kan I fortælle lidt om den proces, der foregår, når I skriver musik?

– Det tekstlige aspekt er klart en af grundpillerne i vores musik. For os er en sangs lyrik linen mellem musikken og nummerets betydning, og det er i høj grad ud fra dette mantra, at vi har arbejdet med numrene på det kommende album.
Vi har forsøgt at skrue albummet sammen som en samlet historie, og vores nye single ”Take it or leave it” er på mange måder det indledende kapitel, der sætter albummets fortælling i gang.

Hvilke musikere har haft størst indflydelse på jer?

– Inspirationskilderne bag musikken er mange og vidt forskellige, men både Mathias og jeg har sjovt nok altid været optaget af mange britiske musikere. Jeg husker tydeligt, hvordan Mathias og jeg bondede over en Ben Howard sang, den første gang vi stødte ind i hinanden, for over otte år siden nu.
Personligt har David Bowie haft en kæmpe indflydelse på, hvordan jeg opfatter og lytter til musik. På samme måde ved jeg, hvordan netop Ben Howard har haft stor indflydelse på Mathias, samt på den måde han både spiller, skriver og synger på.
I vores optik, besidder de begge evnen til både at skabe og formidle en speciel stemning i musikken, og jeg tror det er noget af det, der fanger os mest. Stemninger.

Hvad er der på jeres pladespiller lige nu?

– Lige for tiden kører en skør blanding af ”For My Ladies” af Yussef Dayes, ”(Don’t Let The Dragon) Draag On” af King Krule, ”The Archer” af Alexandra Savior og ”The Boys Are Back In Town” af Thin Lizzy.

Hvad er I i gang med lige nu? (på musikfronten)

– Vi udgiver snarligt den første del af vores debutalbum ”Smoke & Mirrors”, og lige nu bruger vi en masse tid på arbejdet i kulisserne. Vi har netop skudt en fuldstændig vild musikvideo til en af sangene fra den første del.
Derudover knokler vi på at få den anden del af albummet, ”Mirrors”, helt færdig. Det meste er allerede indspillet, men djævelen er i detaljen, så det tager sin tid. Man kan forvente det første udspil fra ”MIRRORS”-delen i slutningen af efteråret.  
2020 byder også på en del koncerter, blandt andet på årets SPOT-festival, hvor vi igen er en del af Pipeline Collective-line-uppet. Det glæder vi os sindssygt meget til.

Hvad er drømmen?

– Da Mathias og jeg startede To Absent Friends, befandt vi os i ”sabbatårenes” underlige tomrum – og desværre befandt vi os i en alt for tidlig eksistentiel krise. Det føltes som at være indelukket i et vakuum, velvidende om, at man er nødsaget til at bryde ud af dette så hurtigt som muligt, men uden at vide, hvordan. Der manglede ligesom et nøglehul i døren. Og gennem vinduet kunne vi se alle ”de andre”, der havde fundet vej ud og nu startede på den ene højt profilerede uddannelse efter den anden, mens vi bare sad derinde og kiggede på hinanden. Det affødte en enorm stress og en frustration. De følelser blev til vores første single ”If Tomorrow Dies”, der på en måde kan ses som et slags råb om hjælp inde fra det her vakuum.
Både drømmen og forhåbningerne var, at vi kunne nå ud til andre i vakuummet, og at de ville kunne relatere til musikken og se sig selv i det scenarie vi så os i. Det var drømmen om, at etablere og opleve en forbindelse til andre mennesker gennem musikken; vores musik.
Drømmen gik heldigvis i opfyldelse lidt tid efter vi udgav det første nummer.
En aften, da vi var ude, kom en komplet fremmed hen til os og fortalte, at hun havde hørt vores musik og at det havde ”ramt” hende. Det var meget stærkt, næsten magisk. Vi følte os virkeligt hørt, forståede og sammen.
Vi har lige spillet en koncert i Pumpehuset, og efter koncerten var der en, der kontaktede os via Instagram og skrev, at musikken havde ramt hende – og det ramte OS! Det er helt vildt rørende at opleve og det giver en vild energi. Man bliver helt høj.
Drømmen er nu at kunne blive ved med lave musik, der ”rammer” folk. Musik, der giver folk stof til eftertanke, musik, der får folk til at synes, mærke, grine, tænke, savne og tale. Det var, er og bliver drømmen og ambitionen.

Hvis I kun måtte vælge én af jeres sange, folk skulle lytte til, hvilken var det så?

– Vores nye single ”Take it or leave it”.

Hvis jeres musik var en drink, hvilken ville den så være?

– Selve bandnavnet ”To Absent Friends” kommer sig faktisk af en engelsk skål man udbringer for dem, som er forhindret i at være tilstede, hvor end man nu skåler. Om det er til bryllup, eller nede på den lokale, er underordnet. Det er blot en ret fin gestus, synes vi, og derfor vil vi selv definere musikken som en skål frem for en drink.

Arense Elvira Riis Warny
Arensewarny@bandsoftomorrow.com