fbpx

Det fremadstormende band Ganger: »Tilgangen var at lave nogle mega underlige ting, og så eksploderede kreativiteten bare«

Foto: Petra Kleis

Man kan vist roligt sige, at det spirende band Ganger har haft god medvind, siden deres debutsingle “Kometen” udkom i starten af 2019. Siden har de udgivet et album og flere singler, som er blevet taget imod med kyshånd fra fans.

Danmark ser ud til at være vilde med Gangers helt unikke pop-lyd. Ganger vandt oven i købet tre Steppeulve for Årets Håb, Årets Sang og Årets Producer. Siden udgivelsen af debutalbummet Mørk har Ganger udviklet deres live-univers og prøvet at finde frem til deres helt eget udtryk. På trods af at de ikke har eksisteret ret længe, har bandet allerede samlet en utrolig stor mængde streams, og deres autentiske udtryk har for alvor sat sit præg på den danske musikscene. For et par uger siden var de klar med en splinterny single “Stu Ywn”, som er deres første udspil siden debutalbummet.

Til sommer skulle Ganger have spillet på begivenheder som SPOT Festival, Roskilde Festival, GrimFest og Badesøen Festival. Grundet COVID-19 bliver dette ikke aktuelt, men vi er glade for, at vi nåede at opleve dem til VEGAs Udvalgte tilbage i januar måned og senere på by:Larm Festival i februar, hvor jeg mødte det spirende gruppe til en snak om deres karriere som band. 

På en café i Oslo møder jeg et imødekommende og veloplagt band, som er klar til at tage en snak om stort og småt. Det er tydeligt, at kemien imellem dem er god, og den er nem at falde ind i. Deres skønne dynamik er ikke helt tilfældig, for de har nemlig kendt hinanden længe. Om deres opståen fortæller Mille: 

– Vi har haft et venskabeligt forhold til hinanden længe, så på den måde er vi ligesom bare blevet dannet med det grundlag.

Andreas nikker og tilføjer:

– Thomas har jo arbejdet på sangene længe, og han kontaktede mig så for noget tid siden og sagde, at han havde det her musik, og om jeg ikke ville mødes, så vi kunne lytte lidt til det, da han gerne ville vide, hvad jeg tænkte. Det er nok den korte version. 

»Hvis man skal gøre alting selv, så er man nødt til at være gode venner«

Noget, som også er bemærkelsesværdigt ved Ganger (udover deres musik selvfølgelig), er, at de har deres helt eget pladeselskab kaldet Yachtvej. Skabelsen af det har været præget af stærke venskaber, tilsat en smule tilfældighed og store drømme. Om pladeselskabets opståen fortæller Thomas: 

– Jeg har længe haft en drøm  om at etablere noget, der var lidt en anden type pladeselskab end det, der allerede fandtes. Vi prøvede at have en anden indgang til det med nogle andre værdier. Det kan ses mere som en kunstnerisk base eller platform, for at vi kan udvikle os og lære. Det var også en måde at komme med et friskt indspark til den danske musikscene. 

Andreas fortsætter

– Vi har jo alle spillet musik i cirka 10 år, så vi har også erfaring med følelsen af at skulle jagte en pladekontrakt og bare få en masse afslag. Så det var også lidt en, ‘okay så gør vi det bare selv’, og så tog vi den bare derfra. 

De to projekter, Ganger og Yachtvej, er også grundlaget for hinanden. Det ene kan ikke eksistere uden det andet. Der skulle være plads til, at gruppen kunne udfolde  og etablere sig som de kunstnere, de er i dag. Thomas fortsætter: 

– Vi ville prøve at lave noget, der ikke eksisterede i Danmark. Det skulle lyde som noget helt andet. Det var virkelig et succeskriterie. Pladen ‘Mørk’ var faktisk først færdig to uger før, vi udgav den. Det siger også noget om, at vi selv er så meget inde over produktionen, og at der er elementer af kaos i det. Jeg vidste, at det ville tvinge folk til at tage stilling til musikken. Det hele har været nøje planlagt, og vi har virkelig taget det seriøst fra dag et. 

Ganger har formået at skabe en lyd, som man aldrig har hørt før i Danmark, og med den platform, de sammen har skabt for musikken, har der også været plads til medlemmerne i bandet, som bestemt ikke er i tvivl om, at de bliver hørt og taget alvorligt. Mille fortæller:

– Det er vigtigt, at vi har hver vores styrke, fordi det også er det, der var med til, at det er startet, som det er. Vi har alle vores holdninger til tingene. 

Thomas fortsætter:

– For mig er det også meget relationelt. Vi knytter nogle virkelig stærke bånd, og det betyder jo også, at det gør lidt ondt en gang imellem, da der er virkelig mange følelser i spil. Men med os fire er det bare virkelig nemt, og vi er virkelig på samme linje. Hvis man skal gøre alting selv, så er man nødt til at være gode venner. 

Det relationelle lader til at gå igen hos dem alle. De understreger, hvordan der også har mange følelser i spil i den kreative proces. Om dét fortæller Ninna: 

Vores projekt er ret grænseløst og giver god plads til stærke individuelle mennesker. Der er virkelig plads til, at vi alle kan farve det.  

Mille følger op: 

Når man har så stærke følelser med, finder man jo også ud af, hvor meget plads man skal give hinanden, og det er her, det fede opstår. Vi er åbne overfor hinandens kreativitet.

I efteråret 2019 udgav Ganger deres første album Mørk, som er en del af en albumtrilogi kaldet Mørktropisk. Det har været en længere proces at skabe albummet og en rutsjebanetur for frontmanden Thomas, som har har lagt al sin kærlighed i musikken. Selv fortæller han om sin personlige proces:  

– Jeg var et lidt svært sted i mit liv – et mørkt sted, hvilket også er derfor, albummet har det navn. Jeg begyndte at lave de forskellige demoer, hvor jeg selv producerede. Tilgangen var virkelig at lave nogle mega underlige ting, så kreativiteten eksploderede bare. Så begyndte ting lidt at ske, min far blev terminalsyg med kræft, og jeg havde ikke rigtig et særlig godt forhold til ham, så jeg valgte at tage hjem til Thy, hvor jeg kommer fra, og passe ham i fem måneder, indtil at han døde, og hvor vi også fik etableret vores forhold igen. Jeg havde en stor personlig smerte og krise, og hvis man blander den krise, og det faktum, at jeg gerne ville lave musik, der var anderledes, så var det ligesom det, der kom ud af det. 

»Den måde, jeg skrev albummet Mørk på, har jeg ikke lyst til at gentage. Det var simpelthen for hårdt« 

Den personlige proces har fyldt enormt meget for Thomas. Men selve den musikalske proces begyndte at gå op i en højere enhed, da Thomas mødte en helt særlig person. Siden da er det kun gået fremad.

– Man kan ikke rigtig sige, hvordan processen har været, for den kom ud af en treårige proces med alle mulige faser. Den blev lidt mere struktureret, da jeg mødte vores producer Anders Boll, og han hørte sangen “Mørktropisk”, som også er navnet på trilogien. Han kunne se noget i det. Så begyndte det lige så stille at gå fremad i løbet af nogle år. Processen var meget kaotisk, og mange af sangene fra det næste album, ‘Tro’, er også blevet skrevet sideløbende i den tid. Den måde, jeg skrev albummet ‘Mørk’ på, har jeg ikke lyst til at gentage. Det var simpelthen for hårdt. Så derfor havde jeg brug for, at andet album blev omgivet af mere lys. 

Den ganske unikke historie har gjort, at der er kommet utroligt meget musik ud af den tid, og Ganger har heller ikke i sinde at tøve med musikken. i: Jeg spørger ind til grundlaget bag den planlagte trilogi, og Thomas fortæller: 

Der er to ting i det for mig. Det ene er, at jeg vidste, at jeg havde alle de her sange, der ikke kunne koges ned til et album. Det andet er, at jeg havde lavet sangen “Mørktropisk”, som i øvrigt er et ord, jeg opfandt for lang tid siden, som jeg synes lød vildt fedt, og som så blev til navnet på hele trilogien. Mørk handler meget om min far, Tro handler om troen på kvinden og et nyt kvindeideal, men også at jeg skal fikse relationen til min mor, og Pisk kommer til at være en undersøgelse af forholdet mellem min mor og far. Det er på en måde mit skelet. Teksterne kan forstås på mange forskellige måder, men for mig er der en intern forståelse, som betyder enormt meget, og det er det vigtigste.

Med en masse musik i bagagen og en stor mængde arbejde bag sig, har Ganger altså formået at skabe en helt særlig lyd, som de bringer til den danske popscene. Og de er heller ikke i tvivl om, hvad der er vigtigt for dem. Om dét fortæller Thomas: 

– Det hele bærer præg af, at vi er meget forberedte, og vi ved helt præcis, hvordan vi vil gøre – og det hele er originalt. Forberedelse er alt, og vi har enormt meget opmærksomhed på detaljen. Med den indstilling, vi har haft, har vi oplevet en stor villighed til, at folk gerne vil arbejde sammen med os. Vi har sammen skabt et perfektionistisk miljø, hvor der er plads til at komme med konstruktiv kritik. På den måde kan vi leve op til det univers, der er på albummet – også når vi spiller live. 

Ganger formår at balancere galskaben med det perfektionistiske, som er tydeligt i det kontrollerede kaos, der opstår, når gruppen går på scenen. Derfor er de også et band, som vi mener, man bør holde et vågent øje med.

Arense Elvira Riis Warny
Arensewarny@bandsoftomorrow.com