fbpx

Til fans af Deerhoof: tre bud på dit nye musikalske crush

Foto: Mall Girl // Anna Rogneby

I nutidens musikalske jungle kan vi som vanemennesker godt være tilbøjelig til at holde os til de acts, vi allerede kender og har været fan af længe. Men frygt ej! Vi har gjort din opdagelsesrejse lidt mere overskuelig og samlet tre bud på dit nye musikalske crush – om end det er et nostalgisk tilbageblik til barndommens helte, eller om du bare gerne vil høre dit favorit 10’er act i en ny opdateret udgave. 

Det amerikanske band Deerhoof er svært at sætte en finger på. I løbet af deres lange karriere er de blevet beskrevet med genrebetegnelser som “noise pop”, “experimental rock” og alt imellem – men det er som om, at genrebegrebet kommer til kort hos den San Francisco baserede kvartet. Deerhoof besidder nemlig en hel unik utilregnelighed som gør, at man ikke kan lade være med at lytte med, når først de er gået igang. Siden 1996 har kvartetten næsten konsekvent udgivet et album hvert år, hvilket har ført til et kæmpe bagkatalog, der byder på alt fra 2004’s skelsættende album Milk Man, til det mere elektronisk inspirerede Breakup Song fra 2012, og til det kommende album Future Teenage Cave Artists med udgivelsesdato d 29. maj. Fælles for alle udgivelser er bandets legesyge tilgang til musikken og deres eksplosive afbildninger af, hvad rockmusik er i stand til. De tre nedestående bud på dit nye musikalske crush er derfor bands, der på den ene eller anden måde besidder et aftryk af Deerhoofs unikke tilgang til musik – om det så er bevidst eller ubevidst.

Pom Poko

Norske Pom Poko har ligesom Deerhoof, formået at skabe et interessant univers, der blander det bedste fra poppen og rockens verden. Dette kom for alvor til udtryk på bandets debutalbum Birthday, der udkom sidste år. Her kaster Pom Poko lytteren rundt i eksperimenterende guitarriffs og eksplosive trommer på sange som “My Blood” og “Crazy Energy Night”, samtidig med at de hiver en ind i flotte melodier og overdådige vokalpræstationer på sange som “Blue” og “Peachy”. Deres rå og minimalistiske lyd fører dermed ens tanker hen på et band som netop Deerhoof, samtidig med at den formår, at skabe et udtryk der er helt enestående. Netop denne lyd var også med til at skaffe bandet en nominering til dette års Hyundai Nordic Music Prize. Se musikvideoen til “My Blood” herunder:

Mall Girl

Norge har i de sidste par år præsenteret verdenen for det ene spændende rock band efter det andet, og udover det allerede nævnte Pom Poko, er Mall Girl bestemt også værd at bide mærke i. På mange måder er Mall Girl lyden af Deerhoof, hvis de havde været mere poppede og kontrollerede i deres lyd, men tag ikke fejl, Mall Girl kan være lige så ustyrlige som Deerhoof i visse passager. Dette kan man høre på sange som “Slay Queen” og specielt “Don’t Get It”, der med fuzzede guitarriffs og jazzy vibes hiver lytteren ind og ud af stemninger. Men Mall Girl er også i stand til at tage tempoet ned og skrive poppede og varme sange, som man blandt andet kan høre på den nyeste single “Love me”. Du kan give den hæsblæsende single “Don’t Get It” et lyt herunder:

Say Sue Me

Det sidste bud på dit nye musikalske crush befinder sig lidt længere væk end vores to nordiske venner – her skal vi hele vejen til Sydkorea og hilse på rockbandet Say Sue Me. Musikalsk og genremæssigt er de også lidt længere væk fra Deerhoof end de to andre bud, men Say Sue Me besidder dog andre ligheder. For man kan ikke komme udenom, at en stor del af Deerhoofs charme er deres karakteristiske vokalist Satomi Matsuzaki og hendes uskyldige og finurlige lyriske univers såvel som stemme. På samme måde besidder Say Sue Me en lyrisk og melodisk naivitet, der smitter af og som er med til at give bandet deres unikke lyd. På sange som “But I Like You” og “One Question” leverer forsanger Sumi Choi den ene sjove linje efter den anden med en charmerende accent, der puster en hel unik energi ind i bandets lyd – hvilket jo også er tilfældet hos Deerhoof.

Anders Pedholt Toftgaard-Hansen
Anderstoftgaard@bandsoftomorrow.com