fbpx

Emelie Hollow fortæller om store følelser gennem grandios popmusik: »Jeg vil gerne dele egne erfaringer fra mit liv, og jeg håber, at det vil kunne hjælpe andre«

Foto: Jonathan Vivaas Kise

Emelie Hollow er blevet taget imod med kyshånd fra det norske publikum, hvilket blandt andet har resulteret i et utal af streams på Spotify. Vi har taget en snak med hende om den spirende karriere, tilgangen til musikken og debut-EP’en ‘Hear It Our Loud’.

Den fremadstormende, norske sangerinde og sangskriver Emelie Hollow har på alle måder taget undertegnede med storm med sit kraftfulde popmusik. Hun udgav sin debut-EP Hear It Out Loud i 2019, hvor hun for alvor fik sat sit præg på den norske musikscene med sine personlige tekster og smukke vokalklang. Hun er derfor også på vores liste over 20 nordiske navne, vi mener, man bør holde et vågent øje med i 2020 – og den er med god grund. Vi oplevede hende nemlig spille en hæsblæsende koncert på dette års by:Larm Festival, hvor hun slog benene væk under os med sine skrøbelige tekster og helt igennem fejlfrie vokal. 

I forbindelse med by:Larm Festival møder jeg Emelie Hollow på en café i det centrale Oslo til en snak om hendes store succes, musik og visioner for fremtiden. Der er store følelser i spil på artistens seneste EP, og musikaliteten og stemmen fejler intet. Om sin musikalske baggrund fortæller Emelie Hollow:  

– Musikken har bare altid været en del af mit liv. Jeg har dyrket musikken, så længe jeg kan huske. Min familie er meget musikalske, så det var ret naturligt at prøve forskellige ting af, og jeg begyndte at skrive mine egne sange da jeg var 10-11 år gammel. Det er det eneste, der virkelig har drevet mig i livet. 

Og musikken har kun drevet Emelie Hollow én vej, og det er fremad. Fra sit første med sangskrivningen som barn og til nu, må man sige, at der er sket et ryk. Succesen tog for alvor fart, efter hun deltog i TV-showet The Stream. Selv fortæller hun om denne oplevelse, der blev startskuddet på musikkarrieren: 

– Det begyndte at gå hurtigt, da jeg deltog i et musikprogram, der hedder ‘The Stream’. Jeg blev derefter signet på Universal, hvor jeg mødte en helt del mennesker, som lærte mig en masse. Der følte jeg, at jeg for alvor var kommet i gang. 

»Det var vigtigt for mig at skabe en musikalsk rejse med sangene på Hear It Out Loud« 

Emelie Hollow skulle nu lære at stå på egne ben og begyndte straks at arbejde mere intensivt på at skabe sin egen lyd, hvorigennem hun kunne få afløb for sin musikalitet. Det mundede sidste år ud i debut-EP’en Hear It Out Loud, som, hun fortæller, var en lang og personlig proces at skabe: 

– Det tog rigtig lang tid at komme fra den første sang til den sidste på EP’en. Jeg begyndte egentlig tidligt at skrive noget for mig selv og tænkte, at det nok ikke var noget særligt. Derefter begyndte jeg at arbejde med min producer Øyvind Mathisen, hvor der så kom der en anden tilgang til processen, idet vi bare sad dag ud og dag ind. Vi brugte lang tid på at snakke om sangene og finpudse alt. 

Emelie fortsætter: 

– Sangen “He” brugte vi især rigtig meget tid på. Vi prøvede mange forskellige versioner af. Det var en vanskelig proces at nå til det færdige resultat. Den er meget udtryksfuld og samtidig meget minimalistisk. Det var vigtigt for mig, at det ikke skulle være en traditionel sang, og så skulle den også have en levende lyd. 

Når man lytter til Emelie Hollows EP vil man opleve en stor indlevelse, kæmpestore følelser og en storslået lyd. Der er en tydelig sammenhæng i sangene på EP’en og en rød tråd, der gør, at lytteoplevelsen bliver helt unik, da man får et indblik i hendes følelsesregister. Og netop den røde tråd var også vigtig for Emelie Hollow, at have med: 

– Albummet er lavet, så man kan lytte til det samlet i kronologisk rækkefølge. Det var vigtigt for mig at skabe en musikalsk rejse med sangene på Hear It Out Loud, så det kunne blive en helhedsoplevelse. Der skulle gerne være en sammenhæng mellem alle sangene – dog ikke tekstmæssigt eller tematisk, men musikalsk. Det, at alle sangene er skrevet af mig, er også på den måde en slags rød tråd. 

Vil hjælpe andre med sin musik

Som lytter bliver man taget i hånden af Emelie Hollow, og der er ingen tvivl om, at hun gennem sine sange lukker op for de inderste følelser. Hendes udtryk er personligt og hudløst ærligt, og det er heller ikke tilfældigt, hvad hun skriver sange om: 

– Jeg bliver faktisk mest inspireret af mig selv – men også af folk omkring mig. Jeg synes egentlig også, at det er sjovt at skrive om andre. Mest af alt kan jeg godt lide at skrive om ægte historier, om rigtige mennesker og om mødet med mennesker. 

Hun er heller ikke et sekund i tvivl om, hvad hun særligt gerne vil med  sin musik: 

Jeg vil gerne dele egne erfaringer fra mit liv, og jeg håber, at det vil kunne hjælpe andre, på samme måde som det hjælper mig at lytte til musik. Når jeg har det skidt, føler jeg, at det hjælper at høre andre synge om, hvordan de har det. Man kan føle sig mindre alene gennem musikken.

Der er ikke nogen tvivl om, at Emelie Hollow rummer masser af autenticitet og ærlighed, og at hun er en artist, der ved at have sine følelser uden på tøjet har gjort stort indtryk på mange. Der er heldigvis meget mere i sigte for den spirende kunstner, der netop har udgivet singlen “Break It Right” i samarbejde med popkometen Ruben, der ligesom hendes tidligere udgivelser får hårene til at rejser sig. 

Arense Elvira Riis Warny
Arensewarny@bandsoftomorrow.com