fbpx

Ugens Upcoming: Total Hip Replacement

Foto: Kasper Heden-Andersen

Denne uges upcoming er danske Total Hip Replacement, der netop har udgivet singlen “Lose Control”.

Det aarhusianske orkester Total Hip Replacement har snart udgivet og spillet musik i mange år. Med en blanding af et hav af forskellige lækre genrer spiller det store syvmands-orkester op til dans. Efter to år er de ved at være klar med endnu et album, hvor de i fredags udgav singlen “Lose Control“. Covid-19-krisen har ført mange aflysninger og ukontrollerbare situationer med sig, som bandet prøver at omfavne på den nye single. De er i denne uge vores upcoming-artist og vi har stillet dem nogle spørgsmål, så vi kan lære det danseglade orkester lidt bedre at kende.

Hvem er Total Hip Replacement?

– Total Hip Replacement er et syvmands- + det løse reggae/soul/funk-orkester, bestående af unge musikere fra Aarhus. Vi har ligget og luret i den danske undergrund de sidste syv år og har spillet en helt masse i udlandet, forskellige steder som Grønland og Mali.

Total Hip Replacement handler især om fællesskab, energi og passion, og bandets essens er da derfor også Live-shows, hvor vi altid forsøger at skabe rammerne for en medrivende fest, både for os selv og sammen med publikum.  

Hvordan vil I beskrive jeres lyd?

– Vi vil nok essentielt beskrive vores lyd som groovy og farverig, hvor der er trukket inspiration fra en del forskellige udtryk og stilarter som reggae, dub, afro-beat, funk og soul. Men det er også en lyd der altid har været og stadig er i forandring. Lige nu er vi ret interesserede i en lidt mørkere lyd, hvor vi forsøger at bringe det støvede, maskinelle og elektroniske ind i de håndspillede grooves. 

Hvordan startede I?

– Brødrene, guitarist Carl og forsanger Victor, har altid spillet sammen med deres barndomsven trommeslager Alexander, og på et tidspunkt for syv år siden blev et af de projekter så til Total Hip Replacement. Derfra har vi så lige så stille bygget det op og flere musikere er kommet til. Der har efterhånden været ret så mange med i bandet, hvilket har ført til mange forskellige og fantastiske venskaber og eventyr! I dag er den faste kerne syv personer, hvor vi så har en del gode folk tilknyttet. 

Kan I fortælle lidt om den proces, der foregår, når I skriver musik?

– Oftest sker det i kølvandet på vores årlige sommer-tour, hvor der pludselig i efteråret er tid til refleksion og fordybelse. Sidste år tog vi i sommerhus en del uger i den periode, hvor vi så arbejdede ret intensivt på nye sange. Det er ofte inddelt lidt i grupper, hvor blæserne har gang i et riff et sted, rytmegruppen groover et andet sted og Victor skriver tekst+melodi for sig selv. Så samler vi ideerne og forsøger at sætte det sammen. Nogle gange jammer vi også bare og ser, hvad der kommer ud af det. De sidste par år har vi også brugt computeren en del og arbejdet ret grundigt med at indspille demoer. På den måde kan vi allerede i sangskrivningen, forsøge at skabe et lydunivers omkring numrene, som vi synes er spændende. Men det kan blive en lidt for nørdet proces med computerarbejdet og næste gang har vi snakket om at skrive sange bare med en akustisk guitar. 

Hvilke musikere har haft størst indflydelse på jeres lyd?

– Det klart at man ikke kan komme uden om Bob Marley, når vi taler reggae. Hele måden at tænke kollektivt i musikken er vi meget inspirerede af, og i høj grad også at insistere på at kunne skrive reflekterede og kritiske tekster, selvom vi spiller dansabelt musik. Lydmæssigt er det den moderne New Zealandske reggae-scene vi er mest influerede af, hvor The Black Seeds og Fat Freddy Drop har arbejdet meget med at merge stilarterne og bringe en moderne lyd til scenen. Det har virkelig været en øjenåbner for os og noget vi aspirerer mod. Derudover kan selvfølgelig nævnes Fela Kuti, James Brown, Bill Withers, Burning Spear og en helt masse andre orkestre, som vi er meget inspirerede af i forhold til, hvordan man får et groove til at svinge, og får blæset til virkelig at brænde igennem! I Danmark sker der en masse fede ting lige nu og The Kutimangoes, Faratuben, Lowly og Addisababand er nogle af dem vi ser op til. 

Hvad er der på pladespilleren lige nu?

– Folk hører alt muligt forskelligt fra tung hip-hop til bebop-jazz. Vi plejer at bruge festivalsæsonen til at udforske og finde ny musik, men det er jo ikke helt nemt for tiden. Jeg (Victor) må indrømme at jeg har lyttet en hel del til Bob Marleys live-plader, fordi jeg simpelthen savner live-koncerter så meget og man kan virkelig mærke energien på scenen og blandt publikum på de optagelser.

Hvad er I igang med lige nu? (på musikfronten)

– Lige nu er vi ved at lægge sidste hånd på vores næste album. Den første single ”Lose Control” udkom i fredags og vi arbejder på at få den så langt ud som muligt! Derefter skal vi spille nogle enkelte shows i løbet af sommeren og så går det forhåbentlig løs til efteråret, hvor vi udgiver albummet og tager på release-tour! 

Hvad er drømmen?

– Drømmen er at vi kan blive ved med at udvikle os musikalsk og kan komme rundt i verden sammen med de mennesker og det musik, vi elsker. Vi drømmer selvfølgelig også om at kunne stå på de fedeste scener og festivaler, men vi har god tid og forsøger bare at nyde det at være i gang og være på vej.

Hvis I kun måtte vælge én af jeres sange, folk skulle lytte til, hvilken var det så?

– Det er helt klart vores nye single ”Lose Control”! For os er frisk musik altid det bedste og den her sang synes vi bringer en ny og cool side af Total Hip Replacement i spil.

Hvis jeres musik var en drink, hvilken ville den så være?

– Det ville sku nok være en long-island. Der er en masse forskelligt i og nogen gange smager det mærkeligt, men det virker. 

Amanda Freisleben Lund
Amandafreisleben@bandsoftomorrow.com