fbpx

FRAADS – FRaaaDS

Foto: PR
Label: Sony Music
Udgivelsesdato: Fredag den 21. august 2020

På ‘FRaaaDS’ inviterer duoen lytteren ind i et flot og gennemarbejdet poetisk univers – vedrørende, eventyrligt og underfundigt. Det er moderne hiphop – et melodisk udspil fra den legesyge duo. Imellem et magisk univers og virkeligheden finder de deres lyd og identitet.

FRAADS – FRaaaDS
4 / 5 Reviewer
Rating4

FRaaaDS er et ambitiøst og alsidigt album med stærke kompositioner, der tilsammen skaber en sanserig, fantasifuld og eventyrlig fortælling. Det er en plade, der på ingen måde kan klassificeres som klassisk hiphop, men befinder sig i et spændingsfelt mellem moderne hiphop og pop, som inspireres af adskillige tidstypiske genrer og stilarter. FRaaaDS indeholder 12 numre, hvoriblandt rapperen Søren Gade fra David Engelbrechts andet projekt, Blikfang, kigger forbi på et af numrene.

FRAADS’ længeventede debutalbum har et ungdommeligt udtryk med tekster om kærlighed, forelskelse, lyst og begær, dog indrammet i en magisk realistisk fortælling i et eventyrligt univers. De underfundige sangtekster skaber stærke billedsprog og opererer på et poetisk plan med stærke troper. Der foregår en dualisme mellem det jordnære og virkelige overfor det magiske og fantasifulde, hvor både dragekvinder, vampyrer, engle og dæmoner, samt den såkaldte fiskemand figurerer. 

Åbningsnummeret ”giv mig noget stærkere” er sigende og rammende for FRAADS’ måde at lave musik og skrive tekster på. De kombinerer stilarter og leger med genrer. Lytteren oplever alt fra den dybere vokalklang til den mere lyse skabagtige rap på: ”Ikk sig’ noget bare skrig…”, som vækker mindelser til Kidds storhedstid. Papa Erotics vokal udnyttes i det hele taget i forskellige facetter – på overlegen vis – fra forskellige former for rap og sang. 

Gennem pladen leger FRAADS med sproget ved brug af aforismer, metaforik og finurlige punchlines: Som for eksempel på ”Mama”: // Mama, du skal ikke være nervøs// Nej, du skal være bange, // og som på ovenstående linje fra åbningsnummeret: // har reddet rundt, men kan ikke redde jer //. Det er ikke kun en moderfigur (mama), som bliver præsenteret på albummet, men også hovedpersonen Papa. På fjerde nummer ”Papa kommer tæt på”, skildrer han ærligt sin kærlighedssituation. Der erklæres fuld kærlighed gennem albummet. Det er modsigelserne og vekslen mellem det jordnære og overnaturlige der er i spil. Mama og Papa, samt Fiskemanden (vand) og Dragekvinden (ild) sætter rammen om kærlighedsfortællingen på albummet. En besværlig men lidenskabelig kærlighed, når modsætninger mødes. 

”2000m” er et kort track – en form for interlude – med flot minimalistisk lydbillede: med luft i gællerne – en mutation til Fiskemanden er vist på vej. På ”To perler” kommer vi tilbage i et realistisk, mere genkendeligt ungdommeligt univers; et flot nummer om kærligheden og dens ambivalens:  Og så er der den seneste single, “Dragekvinden”. Den tager ikke perler, men kegler. På nummeret går Frederik Espersen for en stund helt væk fra rappen og præsenterer et ørehængende flødenummer til ode for Dragekvinden, der med sin titel ikke kan undgå at give associationer til både Khaleesi og Game of Thrones. Lige så dragende og uendeligt flot, dragekvinden er, lige så farlig er hun – man kan brænde sig på hende. Det er et fantasifuldt og særdeles melodiøst nummer med flotte vokalharmonier, hvor Papa E begiver sig ud i at lege med sin vokal. Et nummer, som fungerer på flere parametre, hvor de unge stjernefrø finder en helt unik lyd og skaber højaktuel pop. 

På balladen ”Angela” går vi ned i gear med et tungere og følende beat, der handler om et forlist forhold. Igen akkompagnerer lydbilledet vokalen og det tekstlige eminent. Store elektroniske orgellyde fletter nummeret sammen i C-stykket. I outroen ændrer nummeret karakter igen og bliver nærmest filmisk i et organisk instrumentalt lydbillede med violin og keys, som runder nummeret af. Den efterfølges af singlen ”Hænderne og fingrene”; et velproduceret energisk hiphop-nummer med trap-elementer, hvor Fiskemanden med gællerne igen kommer i spil.

FRaaaDs er et kompakt, nyskabende popalbum – duoen akkompagnerer hinanden suverænt – og lyd og tekst smelter sammen. De spiller på mange tangenter – med flere genreskift – hvilket vidner om musikalsk overskud. FRAADS har for alvor skrevet sig ind den store liga med navne som Barselona og Liss – men med deres egen stil og lyd.

Tags:
Klaus Nørby Bondegaard
klausbondegaard@bandsoftomorrow.com