fbpx

Adrianne Lenker – songs & instrumentals

Foto: Genesis Báez
Label: Playground Music / 4AD
Udgivelsesdato: Torsdag den 22. oktober 2020 & fredag den 23. oktober 2020

Big Thief-forsanger og guitarist, Adrianne Lenker, er ude med nyt dobbeltalbum. Efter en aflyst turné i Europa tog Lenker sin tid til at optage en analog samling sange i en lille hytte i Massachusetts skove. ‘songs’ og ‘intrumentals’ er lige dele melankolsk og håbefuld folk, som emmer af kreativitet og sangskriver-lyst. 

Adrianne Lenker – songs & instrumentals
4.5 / 5 Reviewer
Rating4.5

Så stor en lyst har Adrianne Lenker haft, at hun faktisk udgiver to albums på én gang. Det ene, songs, er velskrevne folk-sange, mens det andet album, instrumentals, er en kollage af instrumentale numre, som hun skrev eller improviserede, mens hun levede i sin lille hytte. For ikke at forvirre mere end nødvendigt, vil jeg starte med at anmelde hendes songs, og derefter komme med et par ord om instrumentals

Hvad angår songs, så vil jeg sige, at det er et overordentlig stærkt album. Af frygt for at gentage mig selv (læs tidligere anmeldelse af IDLES), synes jeg, at dette album udkommer på et perfekt tidspunkt. Som jeg skriver dette, sidder jeg og ser på træernes røde, gule og grønne efterårsfarver, og det gør kun musikken endnu bedre. Se også coveret til de to albums, som er malet af Lenkers bedstemor. Farverne gul, grøn, rød og blå i et efterårsskær indrammer vel egentlig musikken ret godt. Glæden kommer ved at se på de smukke farver og nyde nuet, mens melankolien kommer, når man indser, at bladene snart er væk, og at vinteren er kommet for at blive. 

Albummet starter med den melodiske og blide sang ”two reverse”. Her bliver vi introduceret til det univers, som hele pladen består af. Teksten er delvist nær og abstrakt. Den handler både om det, der er lige nu og her – samtidig med, at den handler om de større tanker, vi går og har. Lenker søger efter den kærlighed, hun tidligere har følt, alt imens hun reflekterer over det, hun ser og føler nu. 

Singlen ”anything”, som udkom på samme tid, som albummet blev annonceret, er en kærlighedssang, som indeholder to dimensioner. Ligesom ovennævnte ”two reverse” rummer “anything” både de gode minder – men også de minder, som måske førte til et break-up? Lenker kræver ikke meget af sin elsker – blot nærvær og accept: 

// I don’t wanna be the owner of your fantasy // I just wanna be a part of your family //

Men langsomt kommer der ridser i lakken, for det simple liv er ikke let at leve, og hverdagens trivialiteter skaber splid. 
Det er en virkelig flot sang, som også viser, at Lenker har et godt øje for ord og sætninger, som kan sige meget afhængig af, hvordan man vælger at forstå dem: 

// Weren’t we the stars in heaven // Weren’t we the salt in the sea // Dragon in the new warm mountain // Didn’t you believe in me? //

Så flot kan det siges. Lad mig blot citere et vers fra en anden sang: ”dragon eyes”. Sangen begynder med linjerne: 

// Freezing at the edge of the bed // Chewing a cigarette and repeating // Shadows of the words I’ve said //

Det kan altså bare noget, det må jeg sige. Metaforisk (men alligevel helt jordnært) får Lenker beskrevet følelsen af at være i en misplaceret situation, hvor kærligheden viser, at den kan briste hvert øjeblik. 

Sangskrivningsmæssigt er der ikke en finger at sætte på songs. Lenker er en fænomenal sangskriver, og hendes guitarspil er yderst behageligt, mens man stadig kan høre hendes tekniske færdigheder. Akkompagneret af akustiske guitar-overdubs, enkelte vokalharmonier samt et meget simpelt rytme-arrangement, fremstår albummet som et klassisk jeg-er-taget-i-hytte-folk-album. Det skal altså ikke forstås sarkastisk – det er kun en god ting. Oveni det kommer så lyden af fugle og knitrende blade, som er indlagt de steder, hvor det passede Lenker og hendes producer, Phil Weinrobe. 

Skulle jeg sammenligne musikken med noget, ville jeg nok pege på én som Joni Mitchell. Omend musikken måske ikke er helt så retro, som Mitchells musik, da Lenkers har flere indie-nuancer end retro-nuancer, synes jeg stadig, sammenligningen er passende. Det indadvendte, reflekterende, men alligevel jordnære, kombineret med en fabelagtig stemme og et ekvilibristisk guitarspil, får mig til at tænke på dette. 

Lad os nu vende blikket mod instrumentals. Her skal jeg ikke sige så meget, men blot komme med et par ord. Jeg skal ikke prøve at forklare forskellen på de to sange, som udgør instrumentals. Med en længde på 21 og 16 minutter er der selvsagt lidt forvirring. Udover det, så er det to numre, som mest af alt kan beskrives som akustisk og atmosfærisk guitar-trance. Det lyder virkelig godt, og dét album kan anbefales til enhver, der har svært ved at falde i søvn, meditere eller måske (som jeg selv lige nu) skrive opgaver (eller anmeldelser).

Jonathan Bøge Jensen
Jonathanjensen@bandsoftomorrow.com