fbpx

Til fans af Bon Iver: tre bud på dit nye musikalske crush

Foto: Graham Tolbert & Crystal Quinn

I nutidens musikalske jungle kan vi som vanemennesker godt være tilbøjelig til at holde os til de acts, vi allerede kender og har været fan af længe. Men frygt ej! Vi har gjort din opdagelsesrejse lidt mere overskuelig og samlet tre bud samt en håndfuld andre navne, til dit nye musikalske crush – skræddersyet til dig der ikke kan få nok af Bon Iver.

Det er efterhånden de færreste musikinteresserede, som ikke ved, hvem Bon Iver og ikke mindst frontfigur og hjernen bag projektet Justin Vernon er. Så en længere introduktion behøves i virkeligheden ikke. Men bandet har trods alt flere medlemmer end Vernon og tæller derudover multiinstrumentalist Sean Carey, saxofonist Michael Lewis, trommeslager Matthew McCaughan, multiinstrumentalist Rob Moose og Andrew Fitzpatrick. Bon Iver har da også holdt op til flere legendariske koncerter herhjemme – både på Roskilde Festival, Northside og ikke mindst på Haven. De er en garant for at høste et væld af stjerner, når de optræder live eller udgiver nyt. I hele dette årti har Justin Vernon cementeret sig som det geni, han er, ved hele tiden at nyskabe og udvidede sin musikalske horisont, og de genrer han opererer indenfor – og med musikalske samarbejder, der stikker i forskellige retninger med blandt andet Kanye West, James Blake og senest Taylor Swift. Man kan nærmest sige, at han skaber genrer og en ny lyd inden for en hel musikgeneration. Det kan derfor også være svært at sætte Bon Iver i en bestemt genrebås, men derfor er det også oplagt og spændende at se på, hvem bevæger sig i samme retning – og ikke mindst hvem, der så gør det godt. Pryd efterårets fine nuancer yderligere, med et dyk ned i disse kunstnere.

Vancouver Sleep Clinic (AU)

Vancouver Sleep Clinic er et australsk band med forsanger Tim Bettinson i front. Med en fængende falset og en drømmende indielyd skabes et sikkert men smukt og eksperimentalt lydtapet, der former smukke omgivelser for nethinden. Det er tydeligt, at der er sammenligninger. Og man kunne fristes til at sige, at Tim Bettinson har fundet inspiration i Bon iver og Justin Vernons måde at lege med sin stemme – men også bag knapperne, og i måden at skabe musik på. På nummeret med den fantastiske titel “love love love love love love love love…” fra seneste albumudgivelse skaber Tim Bettinson et virvar af lydlige lag og indfald. For at gå helt tilbage til deres EP Winter, hvor der skabes et flot lydbillede til et smukt vinterlandskab, der for eksempel kan lede tankerne hen mod albumcoveret på bon iver, bon iver. Lyt til nummeret tilbage fra deres debut-EP nedenfor:

Novo Amor (UK)

Næsten allerede ud fra deres albumcover er der ligheder med Bon Iver. Den walisiske komponist, multiinstrumentalist og singer/songwriter Ali John Meredith-Lacey aka Novo Amor kan det meste. Novo Amor leverer smukt og dybfølt indierock/folk med sin smukke stemme og flotte arrangementer. Den snart 30-årige musiker brød igennem tilbage i 2014 med EP’en Woodgate, NY, der bestemt er værd at finde frem fra gemmerne. Siden da er det blevet til endnu en EP og to studiealbums, der også har høstet rosende ord på musikscenen. Nu kan man se frem til et nyt album den 6. november i år, hvor Cannot Be, Whatsoever udkommer, og i ventetiden kan man lytte til de tre singler, der er på gaden, hvor klare lighedstegn med Bon Ivers lyd allerede gør sig gældende. Derudover optræder han i Bremen Teater til maj næste år og følger dermed op på sit Norhtside-visit sidste år.

James Vincent McMorrow (UK)

James Vincent McMorrow – irsk multiinstrumentalist og singer/songwriter – er før blevet sammenlignet med Bon Iver med sine første udgivelser Early In the Morning og Post Tropical, der efterhånden har en del år på bagen. Debutalbummet Early In The Morning fra 2011 bærer præg – som Bon Ivers første album For Emma, Forever Ago – af en akustisk lyd med guitarer, fine melodier tilført den karakteristiske vokal. På mange punkter kan man sammenligne udviklingen, den irske indiekunstner har gennemgået, med Bon Iver. I rigtig Justin Vernon-stil har han udviklet sin lyd til at favne bredt og eksperimenterer med forskellige genrer, hvilket også tydeliggøres i alle de samarbejder, han har indgået til højre og venstre-hvor et samarbejde med rappere og store stjerner som Drake kan sammenlignes med det Justin Vernon og Kanye West indledte tilbage i slut 00’erne. Hans lyd er gået i en mere elektronisk retning med et sammenflet af forskellige genrer som for eksempel hiphop. ames Vincent Mcmorrow kan ligesom Bon Iver ikke blot ses som en indiefolk-artist – men er meget mere end det. Du kan opleve James Vincent Mcmorrow live i Store VEGA næste forår i forbindelse med hans femte albumudspil Grapefruit Season.

Tjek også disse kunstnere ud:

Daughter (UK)
Ed Tullet (UK)
Haux (US)
Klaptrae
Lord Huron (US)
POLIÇA (US)
SYML (US)

Klaus Nørby Bondegaard
klausbondegaard@bandsoftomorrow.com