fbpx

Fra psykedelisk rock til softwarebaseret pop: 5 japanske navne, du skal kende til

Foto: Kikagaku Moyo // Jamie Wdziekonski

Kom med på en musikalsk jordomrejse, når vi i denne artikelserie guider til artister fra nær og fjern. Denne gang går turen til Japan, der både rummer J-Pop og J-Rock. Det er dog ikke de eneste interessante afdelinger af japansk musik. Japan rummer også mere nicheorienterede hjørner af musikken som blandt andet kraut- og psykedelisk rock og har en virtuel popstjerne.

Hatsune Miku

Hatsune Miku er et helt særligt musikalsk fænomen. En popstjerne der kan optræde på flere steder, på samme tid. Hatsune Miku er nemlig ikke som den ‘gennemsnitlige’ popstjerne, Hun er en Vocaloid software udviklet af den japanske medievirksomhed Crypton Future Media, Navnet Hatsune Miku oversættes direkte til “the first sound of the future” og kunne ikke være mere passende. Stemmen er baseret på den japanske stemmeskuespiller Saki Fujitas stemme og det er muligt at tage kontrol over Mikus stemme, da den kan købes som software og i en kort periode blev produceret som guitarpedal af firmaet Korg. Hatsune Mikus “fysiske” fremtræden er skabt af manga artisten Kei Garō og det mest fremtrædende kendetegn, er de lange rottehaler. Når Hatsune Miku optræder live er det som holografisk forsanger for et band, der ellers består af mennesker i kød og blod. Hatsune Miku blev desværre også ramt af coronas negative indflydelse på livemusik markedet, da hendes optræden på Coachella 2020 blev aflyst.

Kikagaku Moyo

Kikagaku Moyo er flittige til at besøge Danmark og berige os med deres psykedeliske rock. De har været at finde på Loppen på Christiania og lukkede i 2019 Pavillionscenen på Roskilde Festival. Med base i Tokyo sender de fantastisk repetitivt psykedelisk rock til et verdensomspændende publikum. Deres musik inkorporere elementer fra 70’er rock, krydrer det med klassisk indisk musik og kombinerer dem til skøn musik i improvisationsbaseret psykedelisk rock. Navnet kan oversættes direkte til “geometriske mønstre” hvilket er perfekt repræsentativt for de drivende trommer, og både guitarens, sitarens og bassens melodier. Deres melodier lyder bekendte, men tonesproget er ikke som vi traditionelt ser i vestlig psykedelisk rock, hvilket er en skøn udvikling i den nostalgisk orienterede psykedeliske rockscene.

Minami Deutsch

Minami Deutsch er ikke tyske som navnet ellers kunne forslå. De er et band fra Tokyo der spiller krautrock. Deres musik består af trommemønstre, og bløde lag af synthesizer fortsætter i en umiddelbar uendelighed og beroliger sindet. Inspireret af minimalistisk techno og psykedelisk rock opnår Minami Deutsch at puste ny energi og liv i krautrocktraditionen. Minami Deutsch spiller af og til koncerter i Europa, men har som så mange andre været begrænsede af åbenlyse årsager. Du bliver hypnotiseret af den smukke, simplistiske, repetative musik indtil du bliver tæsket ud af trance af støjende guitarhvin som i sangen “Futsu Ni Ikirenai”.

SHISHAMO

SHISHAMO er, udover navnet på en fisk fra havet omkring Hokkaido i Japan, en rockgruppe der spiller energisk og til tider funky musik. De tre kvinder i bandet spiller musik fyldt med eksplosive bækkenslag, fremtrædende guitar og historiefortælling i lyrikken, selvfølgelig på japansk. Bandets forsanger Asako Miyazaki havde en drøm om at blive manga kunstner hvilket fremgår af de historiedrevne tekster og deres visuelle udtryk på nogle af deres pladecovers og merch.

Siamese Cats

Siamese Cats er et guitarbaseret popband fra Urayasu. De dannede bandet på deres sidste år på high school og har siden da udgivet dejlig alternativ pop. Deres lydunivers er præget af fremtrædende guitar og melankolske vokalmelodier. Teksterne beskriver helt almindelige hverdagsoplevelser, eksempelvis i sangen “GIRL AT THE BUS STOP”, der beskriver en spontan forelskelse i en tilfældig pige ved et busstoppested. Siamese Cats har udforsket og udviklet deres lyd, og det har resulteret i en behagelig og umiddelbar poprock, der helt sikkert er værd at tjekke ud!


Tjek også disse ud:

My Hair Is Bad
LiSA

Jakob Bjerrum Thisted
jakobthisted@bandsoftomorrow.com