fbpx

21 danske navne du skal holde øje med i 2021

Foto: Helena Gao // PR

Traditionen tro udnævner vi – i en artikelserie af tre – en række artister, der efter vores overbevisning er værd at holde et vågent øje med i årets løb. Vi starter på hjemmebane, hvor der igen i år er et hav af talenter, som fortjener lidt ekstra opmærksomhed.

Vi har tidligere år haft artister som Jeuru og Ydegirl på listen (i henholdsvis 2019 og 2020), og efter afsløringen af VEGAs Udvalgte 2021, hvor begge navne er at spotte, er de selvfølgelig stadig yderst relevante at have i kikkerten. For ikke at glemme GRETA, der med ord som »alt tyder på, at GRETA har et stort musikprogram foran sig,« havde indfundet sig på listen over 20 danske navne, man skulle holde øje med i 2020. Her fornærmer vi nok ikke nogen ved at sige, at vi ramte plet. For GRETA har om nogen haft et 2020 i medvind – og alt taler for, at 2021 blot bliver endnu vildere for artisten. Men Jeuru, Ydegirl og GRETA er langtfra de eneste, som har et spændende 2021 foran sig. 

AGGi DiX

AGGi DiX skaber neo-soulet hiphop baseret på umiddelbare indtryk og følelser. Den über cool rapper og sangerinde har en helt særlig lyd, som ikke lader sig begrænse af genrer. Hun leverer skarpe beats, som står i skøn kontrast til det lyse, lidt cute vokal. Og så sidder hendes rap-præstationer lige i skabet. I starten af 2021 er hun udkommet med sin første EP, Simmer EP, som understreger, at AGGi DiX er ambitiøs og fuld af power. I forbindelse med udgivelsen, udvalgte vi artisten som Ugens Upcoming. Her fortalte hun blandt andet om at være en musiker i konstant udvikling og om at finde inspiration i følelsesmæssige øjebliksbilleder. Vi anbefaler at lytte til singlen “Me Myself and I”, som er første nummer i rækken på Simmer EP. Det er en sang, der for alvor cementerer AGGI DiX som et lovende talent.

Barbro

Tidligere medlem af den nu opløste gruppe Jenny, der sidste år var på manges læber (heriblandt vores), har kastet sig ud i et soloprojekt under eget navn. Barbros baggrund i klassisk musik kan mærkes, når idéen om store kompositioner og ballader dyrkes. På sin debutsingle “I’m Fine” er også dette gennemgående – dog i nedbarberet form med brug af blot guitar og klaver. Lytteren inviteres ind i et følsomt og skrøbeligt univers, hvor man fornemmer en direkte forbindelse mellem krop og musik. Den ærlige lyrik rammer lige i hjertekulen, og det er tydeligt at høre, hvordan Barbro er god til at skabe magi og poesi i sit tekstunivers. Det unge stjerneskud er valgt som en ud af fire navne til VEGAs udvalgte 2021, og vi er ret sikre på, at det blot er en af flere store ting, der vil ske for den unge artist i årets løb.

BATHSHEBA

Den 21-årige debutant BATHSHEBA havde et crazy 2020, men hendes musikalske rejse er kun lige begyndt – det er vi ikke et sekund i tvivl om. Med hitsinglen “Hit ‘N’ Run” indfandt hun sig på den danske Top 40 chart – for ikke at glemme den internationale radiostation Beats 1. BATHSHEBA blev sågar nomineret i kategorien Årets Nye Danske Navn til The Voice ’20 Radio Awards. Fælles for al hendes musik er de personlige oplevelser, der skildres i lyrikken, hvor en dragende kombination af attitude og sårbarhed mødes. Hun annocerede for nyligt sine to første headliner-koncerter i Lille VEGA, som begge blev udsolgt inden for kort tid (den første på under 24 timer). Der er altså god grund til at holde øjne og ører åbne for det unge stjerneskud, som helt sikkert har en lys fremtid i vente.

Brimheim

Dansk/færøske Brimheims musikalske rejse har taget fart, siden hun i oktober udgav den ambitiøse EP Myself Mispelled. Med ”Exquisite Bliss” har hun skabt et vaskeægte lytterhit, der velfortjent blev udnævnt som P3’s Uundgåelige i starten af 2021. Med sit dystre og velproportionerede alt-popunivers skaber hun dvælende musik, der ligger blødt i øregangen og inviterer til at dagdrømme. Hendes vokal har ligheder med PJ Harveys, og inspirationen fra indierock-dronningen skinner tydeligt igennem. Brimheim er nomineret som Årets Håb til dette års Steppeulven, hvor hun også får æren af at optræde på linje med navne som Søn, Baby in Vain og Goss. Vi har store forventninger til Brimheim, og venter i spænding på at høre nyt fra hendes front.

CRUISE

CRUISE stiftede vi bekendtskab med på UHØRT Festival 2020, og hold da op en vokalpræstation, vi var vidne til! Det er et alt-poppet soloprojekt skabt af Andreas Kruse, hvis vokal har uimodståelig gennemslagskraft. I 2021’s spæde start har han så småt løftet sløret for sit musikalske univers i form af dette velproducerede nummer med tilhørende video, som på nuværende tidspunkt kun kan opleves på YouTube. Lydstykket, som har titlen “Only Here to Lose”, eksemplificerer Kruses evne til at skabe både melodisk pop og dystre elektroniske beats. Vokalen frembringer i glimt associationer til Sam Smiths – både når den står rent frem og høres blandt korstemmer. Dugfriske CRUISE viser stort potentiale og med en karrierestart som denne, kan vi kun have gode ting i vente. 

FVN

Der er ingen tvivl om, at FVN har kurs mod stjernerne. Med sin sassy attitude og stensikre, internationalt-klingende rap er hun godt på vej til at blive danmarks næste rap-dronning. I 2020 udgav FVN sin debut-EP med titlen Twenty Sexy Playlist, og den fungerede som afslutningen på et succesfuldt år. EP’en har hun allerede fulgt op på med 2021-singlen “Shit”, der kom med en tilhørende musikvideo, der nostalgisk leder tankerne tilbage til dengang, hvor kendisplakater prydede teenageværelset. På redaktionen har vi længe haft FVN i kikkerten som en af fremtidens store danske navne. Og selvom det forgangne år var succesfuldt for den unge danske rapper, spår vi, at 2021 blot bliver endnu vildere. Det skulle da heller ikke undre os, hvis FVN i 2021 vil kunne opleves på internationale breddegrader. 

Helena Gao

Da Helena Gao i november udgav sin første single “Cybergirl”, spærrede vi øjnene op her på redaktionen. Og da hun et par uger senere udkom med EP’en Extended Adolescene, blev vi i vores hengivenhed tvunget til at lukke dem igen og bare nyde tonerne af det smukke kunstværk. Extended Adolescene er grænsesøgende og eksperimenterende, pakket ind i en poppet setting, som virker velkendt og tryg. Det fremstår som et rørende helstøbt eventyr om ungdommens ensomhed og de tanker, der er svære at kontrollere. Sidste år nåede Helena Gao at spille support for fremadstormende Dopha, og 2021 kunne meget vel blive året, hvor det går lige så stærkt for Gao, som det gjorde for kollegaen Dopha i 2020. På redaktionen er vi i hvert fald spændte på, hvad den unge sangerinde har i vente.

Ju Kaia

Med et tilbagelænet og cool udtryk leverer Ju Kaia smooth tracks, der lyder af hiphop, soul og pop. Hendes vokal er dyb, jazzet og blød som smør – og så har hun evnen til at få sine sange til at lyde helt effortless. Der er ingen tvivl om, at bag sangene, er der både flid og talent. Ju Kaia har udgivet fire singler, hvoraf den nyeste ”Chit Chat”, der netop nu er udkommet med en akkompagnerende musikvideo, for alvor cementerer Ju Kaia som en ‘artist to watch’. Vi kan også anbefale at lytte til ”Peace of Mind”, som udkom i sommer med et brag af en releasefest i Wonderland på Christiania. 

Julie Pavon

Julie Pavon er Danmarks nye house-håb. Med debutsinglen “Herd Animals” meldte hun sig på banen, og vi sidder på kanten af stolen i spænding efter at høre mere. Pavon er medlem af musikkollektivet The Secret Life of Trees, der har base i Aarhus og også har medlemmer som Josephin Bovién og AGGi DiX. Debutsinglen rummer et dansevenligt beat og masser af plads til Julie Pavons lækre, karakteristiske vokal. Som tidligere skrevet er debutsinglen en hyldest til de gode venskaber og mennesker. Det bliver spændende at høre, hvad Julie Pavon har at dele med os i 2021. Hun har allerede løftet sløret for, at der er flere ting i støbeskeen.

Kamma

Kammas musik er smuk og melankolsk. Den alternative pop, hun laver, er velproduceret, og hendes klare stemme stråler smukt i det elektroniske lydunivers. Kamma udgav i oktober 2020 en fed elektronisk popbasker i form af nummeret “Something to You” som opfølger til det stjernespækkede samarbejde med Rebecca Lou, GRETA, Brimheim og Girlcrush i form af julesangen “This time of year (wake me up when December ends)“. For Kamma er der også noget forløsende i at skrive sine sange. Hun bruger dem til at udtrykke alt det inderste, det skrøbelige og det intime. Vi venter i spænding på Kammas debut-EP, der er produceret i samarbejde med Sune Rose Wagner.

Maddy

Maddy er et godt bud på den næste kronede popprinsesse af Danmark. Med sin skarpe iørefaldende vokal, sender hun tankerne på en behagelig rejse til internationale popnavne som Adele og Amy Winehouse – men med en skandinavisk ro, der gør Maddy til sin egen. Seneste udspil er den pulserende single “Keep up”, der handler om at huske at stoppe op og prioritere sit hårde arbejde de steder, hvor man får mest ud af det. Og at Maddy lægger hårdt arbejde i sin musik, får vi alle sammen noget ud af. 2020 var et stort år. Blandt andet spillede hun sin første headliner-koncert på Bremen Teater, og hendes første single “Island” strøg ind på nummer 2 på den danske radio-hitliste. Derudover forlyder det, at udlandet er begyndt at røre på sig.

Mina Okabe

På trods af kun en enkelt singleudgivelse havde Mina Okabe allerede i 2020 masser af medvind. Den unge sangerinde har med “i’m done” allerede bevist, at hun formår at skrive sange, der rammer det helt rigtige sted på følelsesregistret. Med sin luftige vokal leverer Mina Okabe selvsikkert en fortælling om at træffe livets rigtige beslutninger. Selv udtaler Mina Okabe, at hun bruger hele verden som inspirationskilde og legeplads, og det er måske netop derfor, den stemning, hun formidler i “i’m done”, mere giver associationer til solbadning i Caribien med en kold drink, end til en kold dansk regnvejrsdag. Som nævnt har Mina Okabe stadig kun en enkelt udgivelse på bagen, men på redaktionen har vi tiltro til, at hun i 2021 leverer mere af samme eksotiske skuffe. 

praytell.

praytell. er et enestående og fuldstændig vanvittigt fænomen. Med bare én singleudgivelse har han allerede overbevist os om, at han er og forbliver et af de absolut mest spændende navne på den danske musikscene i 2021. Hans punk-prægede og noisy hiphop-lyd er helt usammenlignelig, og med sit særegne tekst-univers viser praytell. sig ikke kun som en eminent musiker, men også som en helt igennem beundringsværdig, alsidig kunstner og performer. Den 12. marts udkommer hans debutalbum LoL, we’re all gonna die :)), og vi glæder os! Vi håber meget, at vi snart får muligheden for at opleve praytell. live, for vi er ret overbeviste om, at det må være en oplevelse af den vilde kaliber.

RAES

Vi skal videre til endnu en 2020-debutant med det jyske stjerneskud RAES. I 2020 udgav han så sin første single under titlen “Sorry, gotta go”, og med over 100.000 afspilninger på Spotify begynder hans musikalske rejse, der har rødder tilbage i efterskolen-tiden, så småt at bære frugt. “Sorry, gotta go” har en klassisk glad popstemning, men RAES viste med sin 2. single, “Fool”, at han også har en følsom side. Artisten udtaler selv, at historiefortælling er altafgørende for ham, og at det vigtigt, hvordan lytteren ikke bare skal kunne relatere til sangene, men også forstå hans udtryk. På den måde sigter han efter at skabe et fælles bånd med lytteren. I 2021 håber vi at kunne dele mange flere oplevelser med RAES – blandt andet via den kommende EP, der efter sigende skulle være på trapperne. 

Springer

I 2020 udgav Springer sin debut-EP Bad Choice, og med dén slog han fast, at Springer er et navn, man skal holde et vågent øje med. Åbningssangen på EP’en er den overlegne “Isn’t it Obvious”, der indfandt sig på vores liste over 2020’s bedste danske udgivelser. Det er en af de der sange, der giver dig lyst til at danse – og aldrig stoppe igen. Udover “Isn’t it Obvious”, har Springers andre sange også den der iørefaldende vibe, som kun en rigtig popmager kan præstere. Springer har unik evne til at skabe kantede popnumre, der er skræddersyet til et dansegulv – og da han stadig ‘blot’ er den nye popdreng i klassen, kunne 2021 meget vel gå hen at blive hans år.

Statisk

Siden Mathias Ranch Skov og August Kulmann deltog i KarriereKanonen, har der været fuld fart på deres musikalske rejse – og vi har siden fulgt med fra sidelinjen. Duoens førstesingle “Højhus” blev Ugens Uundgåelige på P3, og når man hører den, er man ikke i tvivl om, at de to drenges gennembrud på den danske musikscene er lige på trapperne. Kort inden årsskiftet hældte Statisk endnu mere benzin på det musikalske bål og udgav en livevideo til “Højhus”. I videoen tager de to drenge – i selskab af en bassist og trommeslager – os med ind i øvelokalet, hvor energiniveauet er så højt, at man næsten frygter for, at højhuset vælter. Energien og intensiteten går rent ind hos os på redaktionen, og formår drengene at holde gang i bålet, er vi sikre på, at der er mange flere gode ting i vente. Senest har de udgivet den sprængfarlige single ”Sprængstof”, og vi er tørstige efter endnu mere.

SULKA

I 2020 har SULKA med sin dansksprogede, kompromisløse og rebelske rap sparket døren ind til den danske rapscene. Hun slog hun sig sammen med produceren Tue Track – kendt fra Malk de Koijn – og udgav et debutalbum med en attitude så skarp, at man næsten skærer sig på den. Albummet hedder Epoke og er blevet modtaget med kyshånd. Sågar med en nominering som Årets Udgivelse til dette års Steppeulven. Udover debutalbummet, skulle 2020 også have budt på en Roskilde Festivals-debut. Hvis SULKA får chancen igen, er vi på redaktionen overbeviste om, at den unge rapper virkelig kan sætte gang i festivalsstemningen, når hun spytter kompromisløs danske rim. 

Sweepy

Sweepyhvis debutalbum var på vores liste over 2020’s bedste albums – er det nye skud på den danske hiphop-stamme. Han er selvlært og laver old-school hiphop i et lydunivers, der leder tankerne hen mod inspirationskilder som Tyler, The Creator og BROCKHAMPTON. Sweepy har en lo-fi lyd, der er så varm, at man får følelsen af, at stå inde i studiet ved siden af ham. På sine seneste udgivelser har Sweepy – udover at rappe – også begivet sig ud i at synge, og samspillet mellem hans rap og sang kunne meget vel være det, der trækker ham op på de helt store scener. På seneste udspil “Train of Thought” udfolder han sin helt dybe vokal, og den catchy toneleje er både overraskende og lækkert. Desuden teaser et billede på hans Instagramprofil – hvor han står på noget, der ligner Universals kontor – at han i 2021 måske ikke længere skal udgive musik på egen hånd. Vi glæder os til at følge den danske hiphopscene i 2021 – med Sweepy i front.

Takykardia

Takykardia bliver formentlig ikke til at komme udenom i 2021. Med deres kraftfulde, kreative og krøllede univers baner de vejen for næste generation af dansk popmusik. Til deres koncert i november sidste år kvitterede vores anmelder med fem ud af fem stjerner og beskrev Takykardia som et band, »der skal og må opleves live – og så er det sådan set underordnet, om man som publikum er bundet til sin stol.« Frontkvinden Luna Matz har en exceptionel evne til at hengive sig til musikken på en måde, der inkluderer publikum i lyduniverset. I slutningen af sidste år udgav trioen sit debutalbum, og de har derfor masser af sange i kataloget, der bare venter på at blive lyttet til og følt på – særligt live! Her på redaktionen har vi i længere tid holdt et vågent øje med Takykardia, og vi tror på, at 2021 bliver året, hvor det for alvor giver genklang i resten af Danmark. Det er nomineringen til Steppeulven 2021 første tegn på.

URO

Talentfulde URO havde et stort 2020, der bød på et par singler og en velproduceret EP. På EP’en – med den mundrette titel I storslået kinddans, med livet som indsats – kombinerer den unge sangskriver beats, der er tydeligt inspireret af hiphoppen, med velskabte melodier og et personligt tekstunivers. Krydret med UROs lyse, legende og lette vokal fungerer det her univers sindssygt godt for den 24-årige Jeppe Kronback. Debut-EP’en blev da også taget særdeles godt imod, og iørefaldende “Når Jeg Blir’ Til Jord” der i øvrigt blev P3’s Uundgåelige i oktober runder snart en million afspilninger på Spotify. 2020 var helt sikkert et springbræt for URO, men den unge sangskriver lyder virkelig som ingen andre, og derfor forventer vi meget mere af ham i 2021.

Yör

Vi har hold øje med gruppen Yör (dengang Yör & U) siden 2019, hvor vi på Instagram faldt over den iørefaldende uudgivne “Badekar”, der efterfølgende blev spillet uopfordret i programmet Vidundergrunden på P3. Ja faktisk havde de ikke udgivet én eneste single på daværende tidspunkt. I oktober sidste år skete det så endelig. Gruppen udgav deres debutsingle under titlen “Løgn”, og i november kom “Louise”. Deres musik vidner om en dedikation til dynamiske kontraster og billedrige dansksprogede tekster, som leveres med en klar og ærlig stemme. Samtidig er tekstuniverset detaljeret og indeholder relaterbare scenarier, som får frit spil til at udfolde sig til en klangfuld kombination af organiske og elektroniske instrumenter.  Med de to singleudgivelser (og ikke mindst “Badekar”) bag sig, er vi ret overbeviste om, at bandet har et lyst år foran sig. Debut-EP’en, der lander til februar, er blot et pitstop på deres vej mod stjernerne.

Hold også øje med:

BBYBITES
Clarissa Connelly
DAYYANI
GRETA
IVAN$ITO
Jeuru
Levant
MONTI
Neon Priest
Oscar27
Reveal Party
Snask
Szim
USSEL
Ydegirl 

Lyt til alle artisterne her:

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com