fbpx

Barbarossa – Love Here Listen

Foto: Montserrat Lombard
Label: Memphis Industries
Udgivelsesdato fredag den 5. marts 2021

Barbarossa er ude med et lækkert album, der er kommet til verden ud fra den inspiration manden bag projektet, James Mathé, får når han tager sig en svømmetur i Nordsøen ud for det sydøstlige England. Mathé bruger havet til at skylde sine tilkalkede tanker væk og gøre plads til at bearbejde sine personlige traumer og stress. Resultatet af denne proces har vi foran os, i form af albummet Love Here Listen.

Barbarossa – Love Here Listen
3.5 / 5 Reviewer
Rating3.5

For at forstå dette albums lydbillede, er det essentielt at have kendskab til synthesizer arpeggio. En arpeggio er når man ‘bryder’ en akkord, det vil sige spiller en tone ad gangen. På dette album bliver arpeggioerne spillet på forskellige synthesizere. Med den viden i baghovedet er du nu klar til at forstå lydbilledet på Love Here Listen.


Åbningsnummeret “Always Free” sætter albummet godt i gang, med et lydbillede, der spænder fra akustisk intimitet, til et udtryk der er mere elektronisk og majestætisk. De ensomme toner fra klaveret i sangens begyndelse får hurtigt selskab af Barbarossas lyse vokal, blide synthesizer og de sprøde trommer. På “Iris2iris” fremstår vokalen intim og klar, i kontrast til de meget aktive trommer og synthesizere. Intimt vokalspor står stærkt i kontrast til de meget aktive trommer og synthesizere. Sangen “Intuit” har en mere mørk og dyster klang i lydbilledet, stadig med Barbarossas lyse vokal Der er nogen skønne melodier undervejs, men i løbet af albummet virker det en kende monotont at sangene er bygget op omkring de samme lyde – jeg savner mere sonisk variation, selvom der er fin kompositorisk udvikling. Det ensformige lydbillede har dog en åbenlys forklaring, nemlig at James Mathés samarbejdede med produceren Ghost Culture. Her har de brugt et udvalg af vintage synthesizere, til at skabe størstedelen af de lyde, man får at høre i løbet af albummet. Om skabelsesprocessen siger Mathé:

Det var nok det mest stress-fri album jeg har lavet til dato, og så sjovt at lege med synthesizer arpeggios. Det har været let at samarbejde med James (Ghost Culture), for vi forstår virkelig hinanden og jeg stoler fuldstændigt på ham. Han bor fem minutter til fods langs kysten fra mig. Nogle gange hoppede vi i havet efter frokost.

Det er tydeligt, at meget af det soniske udtryk er baseret på de synthesizer arpeggios Mathé har leget sig frem til, men der er alligevel også numre hvor det varierer lidt. På titelnummeret “Love Here Listen” er lydbilledet domineret af en funky og cool basgang. I lydbilledet finder vi dog stadig lys vokal og de velkendte synthesizer arpeggioer, men man får noget af den variation man kan savne på nogle af de andre sange.

På “Awakeners Awaken Us” formår Barbarossa virkelig at flette de smukke synthesizer-arpeggioer ind i hinanden og skabe et flot og helstøbt lydbillede. Vi dækkede udgivelsen af singlen, og i den forbindelse beskrev Barbarossa sangen som følger:

Sangen handler grundlæggende om et forhold, jeg var i, da jeg lige var blevet voksen (…) På det tidspunkt var det altopslugende, og jeg kunne ikke se, hvordan jeg skulle komme mig, da det sluttede. Med et andet perspektiv kan jeg nu se, hvordan det hjalp mig at vide, hvornår jeg fandt den rigtige person, og hvordan oplevelsen lærte mig så meget om, hvornår ting ikke går efter planen, og at det bare betyder at give slip på resultatet og stole på, at tingene kommer til at fungere, som de skal.

I sidste ende er Love Here Listen en helstøbt og fin plade. Som det fremgår i det ovennævnte er der en masse fede skæringer i blandt. Enkelte sange fremstår ikke så stærke, men helhedsindtrykket af Barbarossas album er godt. Den røde tråd på tværs af sangene står klart: synthesizer arpeggioer, aktive trommer og de lyse vokalmelodier

Tags:
Jakob Bjerrum Thisted
jakobthisted@bandsoftomorrow.com