fbpx

Til fans af Arctic Monkeys: tre bud på dit nye musikalske crush

Foto: Arctic Monkeys // Zackery Michael (pressebillede)

I nutidens musikalske jungle kan vi som vanemennesker godt være tilbøjelige til at holde os til de acts, vi allerede kender og har været fans af længe. Men frygt ej! Vi har gjort din opdagelsesrejse lidt mere overskuelig og samlet tre bud på dit nye musikalske crush – skræddersyet til dig, der elsker lyden af Arctic Monkeys.

Arctic Monkeys redefinerede alternativ rock tilbage i 00’erne, da de brød igennem med det eminente debutalbum Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not fra 2006. Siden da har bandet gennemgået en række forskellige kunstneriske perioder, som alle har bragt kant og spænding med sig: Fra det unge Arctic Monkeys som strålede af britisk sarkasme og pub-liv, til bandet som tog på tur i ørkenen med Josh Homme og kom tilbage med et mørkt sangkatalog, til et nu stilet rockband som har brudt igennem på verdensplan, og fortsat udforsker deres musikalske grænseland.

Gruppen er mestre i at genfinde og endda genopfinde sig selv gang på gang, hvilket de beviste med deres seneste udgivelse Tranquility Base Hotel & Casino, der mest af alt lyder som hvis Alex Turner og David Bowie sammen fik et kærlighedsbarn, der blev sendt til det ydre rum for at spille musik for de bosatte jordboere i kosmos. Sidstnævnte album udkom i 2018, og vi Arctic Monkeys-fans kan snart ikke vente længere på at høre om nyt fra vores helte. På det dybe, mørke internet går der rent faktisk rygter om, at en ny plade kan være på vej. Hvis du ligesom undertegnede har brug for musikalsk distraktion for at mildne ventetiden, kan du læse med herunder, når vi guider dig til bands der er værd at udforske, hvis du er til Arctic Monkeys

Sleaford Mods (UK)

Den britiske duo Sleaford Mods er et musikalsk post-punk projekt, med skarp rappende (nærmest spoken-word) vokalpræstation fra frontmand Jason Williamson, der indfanger både de lyse og mørke sider af livet i Storbritannien. Sleaford Mods observerer skæve situationer, tilværelser, og problemstillinger. De formidler konkrete fortællinger i deres lyrik, som ofte både er humoristiske, sørgelige, voldsomme, og overraskende. Det er en evne som vi i særdeleshed kan genkende fra det tidlige Arctic Monkeys, der på deres to første album, skabte sange der indfanger hverdagsoplevelser, som både er relaterbare og åbenbarende.
Og hvis man alligevel nu fanger sig selv i at tænke: “jamen, hvad har rap med Arctic Monkeys at gøre?”, så er svaret: Faktisk en hel del! Arctic Monkeys-forsanger Alex Turner, har i i flere omgange udtalt at han som ung hørte en masse hiphop, og at det har haft indflydelse på bandets musikalske udtryk. Hvis man lytter til numre som “Teddy Picker” og “Pretty Visitors”, får man fornøjelsen af Alex Turner der begiver sig ud i høj-tempo tale/sang, som lægger sig tæt op ad at være en rap-præstation. Til sammenligning kan man dykke ned i Sleaford Mods spritnye album Spare Ribs, hvorfra nummeret “Shortcummings” stråler særligt af ærlighed og charmerende engelsk accent.

The Reytons (UK)

Vi skal videre til et band der rent lydmæssigt minder mere om Arctic Monkeys. The Reytons, der netop er udkommet med den nye EP, May Seriously Harm You and Others Around You, er et garvet engelsk rockband, der spiller med stærk energi og selvsikker attitude. Deres nye plade åbnes med nummeret “Red Smoke”, der har en dyb guitarlyd og signifikante instrumentale breaks, som minder om lyden af “Crying Lightning” fra Arctic Monkeys tredje album Humbug. De simple guitarfigurer og støjrockede elementer, som The Reytons gør brug af, skaber lækre og tilgængelige rocknumre, der sætter sig fast på nethinden. Kombinationen af clean guitar, fyldige trommer, og ørehængende melodier er, ikke overraskende, en klassisk formel, der når den udføres godt, skaber overbevisende hits. The Reytons synes at have luret denne finte, og er godt på vej til for alvor at bryde igennem på den europæiske musikscene som både fantastisk live- og studieband. De er sat til at turnere i Storbritannien over sommeren, og man kan håbe på, at de også snart kan sætte kurs mod Danmarks koncertscener.

Alexandria Savior (US)

Man behøver ikke at være britisk eller af han-køn for at indtræde på denne liste. Vores næste artist er nemlig Alexandra Savior, som er amerikansk sanger og sangskriver. Hendes musikalske univers har en imponerende velklang, der skaber associationer til Arctic Monkeys’ absolut mest lyttede album – nemlig det legendariske AM fra 2013. Denne plade fik vores britiske venner til at bryde igennem, først i USA og så på verdensplan. Og måske er det netop den amerikanske inspirationskilde, der står som stærkeste fællesnævner mellem de to artister. Der er i hvert fald en tilbagelænet og cool vibe over Alexandra Saviors lyd, som gør brug af de klassiske rockband-elementer, men som også inkorporerer en del akustisk guitar. Hendes vokal er døsig og blid, og i flere af hendes sange bliver den effektueret af en helt særlig rumklang. Det giver en effekt vi genkender fra Alex Turners vokal på AM-pladen.
På trods af, at Saviors lyd referer mest til Arctic Monkeys mainstream-periode, er der også en sjov parallel mellem hendes nummer “Girlie”, fra albummet Belladonna of Sadness, og Arctic Monkeys sangen “Only Ones Who Know” fra 2007, som begge arbejder med en instrumental sektion, der er særligt dunkel og afpillet. Jo mere man lytter til Alexandra Saviors musik, jo større en verden af associationer og dejlige billeder, åbnes op for det indre øje. God fornøjelse.

Tjek også disse navne ud:
Cajun Dance Party (UK)
Klaxons (UK)
Royal Blood (UK)
Sundura Karma (UK)
SPAN (NO)
The Floor Is Made Of Lava (DK)
The Fratellis (UK)
The Last Shadow Puppets (UK)
The Kooks (UK)

 

Sofie Vitalis
sofievitalis@bandsoftomorrow.com