fbpx

Fra intim singer-songwriter til hyperproduktivt syrerock: 5 australske navne du skal kende til

Foto: Stella Donnelly // Pooneh Ghana (pressebillede)

Kom med på en musikalsk jordomrejse, når vi i denne artikelserie guider til artister fra nær og fjern. Denne gang går turen til Australien, der er hjemland for en masse fede artister foruden et utal livsfarlige dyr og den sprængfarlige kænguru . Hvordan lyder musikken fra Kronprinsessens hjemland, hvor didgeridoo, boomeranger og koalaer hører hjemme?

Du kender sikkert allerede en masse store verdensstjerner der er fra Australien som Tame Impala, AC/DC, Kylie Minogue, Men at Work, 5seconds of summer og Iggy Azelia. I denne guide vil vi have fokus på nogle lidt mindre berømte artister, som stadig har meget på hjerte og laver virkelig lækker musik.

Stella Donnelly

Stella Donnelly er en fantastisk sanger, guitarist og sangskriver fra Fremantle i den vestlige del af Australien. Hun leverer intim og velskrevet musik og sin lyrik med et ironisk glimt i øjet. Hun udgav sit debutalbum i 2019 og fik en masse vind i sejlene omkring #metoo-bevægelsens opstart, da meget af hendes lyriske univers tager udgangspunkt i ubehagelige oplevelser, hun har haft med mænd i sit liv. Et eksempel på en sådan sang er hendes “Old Man”, hvor hun udstiller en unavngivet gammel mand, der har været ubehagelig over for hende. Et andet hjertenskærende eksempel er hendes sang “Boys Will Be Boys”, der både er at finde på hendes debut-EP og debutalbum. Sangen handler om, hvordan omverdenen reagerer på den voldtægt, en mand har udsat hendes veninde for. Stella Donnelly har en særlig evne til at fange mine ører fuldstændigt med sin vokal. Jeg oplevede hende på Gloria-scenen på Roskilde Festival som var en fortryllende oplevelse – en af mine absolut yndlings koncerter efter 7 år, indtil videre, som gæst på Roskilde Festival.
En mere upbeat og energisk sang hun har skrevet hedder “Tricks”, og det er den, du som udgangspunkt skal forkæle din øregang med. Den har masser af lækre guitarmelodier foruden Donnellys karismatiske og humoristiske vokal.

Parcels

De næste på listen er den australske gruppe Parcels hvis musik er en lækker blanding mellem electro-pop og disco-soul. Kvintetten kommer fra Byron Bay i Australien, men har i dag base i Berlin, hvorfra de udgiver en masse lækker musik. De spillede et show i 2016 i Paris, hvor den nyligt opløste verdensstjerneduo, Daft Punk, var blandt publikum. Efter showet inviterede Daft Punk Parcels ind i deres studie, hvor de arbejdede på sangen “Overnight”. I et interview omkring sangens tilblivelse, fortæller Parcels, at de arbejdede på sangen i 7 dage fra middag til klokken 4 om morgenen sammen med Daft Punk – og det er bestemt en sang der er værd at tjekke ud. Alligevel synes jeg, at du skal have samme indgangsvinkel til den her fantastiske gruppe, som jeg selv havde, og derfor skal du opleve deres sang “Lightenup” som de spiller i et COLORS show som vi også har skrevet om her.

King Gizzard & The Lizard Wizard

King Gizzard & the Lizard Wizard er, udover et band med et fantastisk bandnavn, et af de mest produktive bands, jeg kender til. Deres mangesidede lyd spænder vidt og bredt i forskellige nuancer af rockmusik i kraft af deres mange albums. I 2017 udgav gruppen hele fem albums, og der skal det understreges – ingen af de 5 albums er halvhjertede albums med en masse skrammel- tværtimod. King Gizard & the Lizard Wizard har til dato udgivet ikke mindre en 17 studiealbums, siden de begyndte deres musikalske karriere, så det kan være svært at vide, hvor man skal starte. Der er alt fra trash metal som på albummet Infest the Rats’ Nest til et afslappet slacker-rocket album i samarbejde med Mild High Club med titlen Sketches of Brunswick East. Jeg har været velsignet nok til at opleve King Gizzard & the Wizard Lizard live flere gange, den vildeste var uden tvivl på Loppen, hvor der var propfyldt. Det var i perioden omkring deres Nonagon Infinity album, og vi stod som sild i en tønde og den eksplosive stemning resulterede i at samtlige publikummer hoppede, så de store tykke gulvbrædder bøjede under os. Det der gør King Gizzard & the Lizard Wizard til noget særligt, er helt sikkert deres kompositioner, der er præget af spændende rytmiske variationer foruden udformningen af deres melodier. Et godt eksempel på netop disse elementer i deres kompositioner er på marathon nummeret “The River”, der er en fjerdel af deres album Quaters. Gør dig selv den tjeneste at undersøge King Gizzard & the Lizard Wizard mere i dybden.

Courtney Barnett

Courtney Barnett er en sanger, sangskriver og guitarist fra Melbourne. Hun er berømt for sin humoristiske lyrik og velskrevne sange, som hun leverer med en karakteristisk tør humor og afslappet sangstil. Foruden sine fede solo albums, udgav hun i 2017 et album med titlen Lotta Sea Lice sammen med den amerikanske guitarist og sangskriver Kurt Vile. De to afslappede guitarister og sangskrivere komplimenterer hinanden helt eminent, og der er både nye sange og fortolkninger af tidligere værker. Hun skriver nogle fantastisk fede sange om det daglige liv og har virkelig evnen til at male en historie for lytterens indre blik. Det kan man eksempelvis opleve på hendes nummer “Depreston”, der tager udgangspunkt i en oplevelse, hun havde, i forbindelse med at hun var med en ejendomsmægler ude og kigge på hus.

Pond

En gruppe du måske har hørt om, hvis du er Tame Impala fan, er bandet Pond fra Perth. Pond er tæt knyttet til Tame Impala, hvor flere af medlemmerne både tidligere og til stadighed er med når Tame Impala spiller live. Pond kan dog helt sikkert noget på den musikalske front for sig selv. Bandet har udgivet otte studiealbums, hvoraf det seneste er udgivet i 2019 og har titlen Tasmania. Ponds musik lægger sig op ad den psykedeliske rock, og de er kendetegnet ved punchy trommer og forsanger Nick Allbrooks karakteristiske vokal. Jeg er særligt glad for numrene “Daisy”, “Sweep Me off My Feet” og “Paint Me Silver”, hvoraf den sidste kan høres herunder.

Tjek desuden disse fede kunstnere ud:
Amyl and the Sniffers
ASHWARYA
GUM
Jesswar
Julia Jacklin
Nat Vazer
Odette
Tropical Fuckstorm

Jakob Bjerrum Thisted
jakobthisted@bandsoftomorrow.com