fbpx

Sound & Vision: en miniguide til musikfilm på CPH:DOX

Foto: American Utopia // PR

CPH:DOX eller Copenhagen International Documentary Film Festival har for nylig offentliggjort et ambitiøst program over dette års musikfilm på festivalen. Vi ved, at det kan være lidt uoverskueligt at vælge mellem alle de spændende titler, og vi hjælper dig derfor i denne guide med at danne et overblik over fem særligt udvalgte musikdokumentarer.

CPH:DOX er en af verdens største dokumentarfilmfestivaler. Hvert år løber festivalen af stablen med premierer, kreative screenings, talks med kunstnere og meget mere. I år kommer CPH:DOX til at løbe fra den 21. april til den 12. maj i en slags hybridformat, der blander virtuelle oplevelser; hvor der kan streames fra platformen doxonline.dk, med fysisk visning af film rundt omkring i Københavns biografer. Igen i år har festivalen stablet et glimrende program over musikfilm på benene, som går under navnet Sound & Vision. Vi har lagt os for dagen at hjælpe dig med at navigere i de fem fedeste af slagsen.

American Utopia

I American Utopia kan man opleve David Byrne opføre sit omtalte Broadwayshow (af samme navn som filmen), hvor han i selskab af 11 barfodede medvirkende, der er klædt i gråt, giver hæsblæsende politiske opsange gennem en særpræget koncert. Mange kan nok huske den famøse koncert, David Byrne spillede på Roskilde Festival 2018, hvor han med et lignende setup, sang og dansede røven ud af de grå bukser – for at sige det som det er. Showet der dokumenteres i filmen skulle dog være endnu mere gennemsyret politisk. Man kan blandt andet se bandet opføre Janelle Monaes protestsang “Hell You Talmbout” og knæle med en hejst knytnæve i vejret, som en tydelig support til Black Lives Matter. Der er ingen tvivl om, at de seneste års tumultariske politiske landskab har haft en kæmpe indflydelse på showet såvel som filmen, der i øvrigt er instrueret af ingen ringere end Spike Lee, som har haft stor succes med at skildre fortællinger om racisme. David Byrne kan i øvrigt opleves live, når han deltager i den digitale talk-serie “An Evening With”.

Tina

Denne forunderlige film om ikonet, Tina Turner, er baseret på optagelser af stjernen gennem 60 år. En gang for alle får vi den ultimative fortælling om en kvinde, der både har oplevet stærk medvind og modvind, og som forsat inspirerer mennesker på tværs af generationer, nationer og seksualiteter. Hun er et højtelsket ikon i mange forskellige communities, hvilket må være et resultat af hendes ihærdighed, vilje til at overleve og hendes medmenneskelighed. Filmen portrætterer nogle af Tina Turners store livsbegivenheder, med alt fra hendes vej til musikalsk succes, hendes forhold til den voldelige eks-partner Ike, de glorificerede popstjernedage i 80’erne og nu som international darling og Me Too-symbol. Filmen har haft premiere på Berlin Filmfestivalen, hvor den blev modtaget med roser og kyshånd.

Foto: PR

Sisters With Transistors

Der står smukt og simpelt formuleret på filmens egen hjemmeside at: Historien om kvinder er en historie om stilhed. Musik er ingen undtagelse. Denne ulige fordeling af repræsentation gør filmen Sisters With Transistors op med. Filmen er fortællingen om de kvindelige pionerer, som var med til at fremdyrke elektronisk musik, allerede fra dengang hvor den slags produktioner slet ikke blev regnet for at være “ægte musik”. Filmen dokumenterer blandt andre Clara Rockmore, Daphne Oram, Bebe Barron, Pauline Oliveros, Delia Derbyshire, Suzanne Ciani, og Laurie Spiegel, og deres eksperimenterende arbejde med lyd, maskiner og elektronik. Der går musiknørderi i den, når der dykkes ned i, hvordan disse artister satte teknologien fri i musikken med remedier som spolebånd, gigantiske old-school computere og hvad der ellers var tilgængeligt. Historien om de visionære kvinder, der var med til at ændre vores opfattelse af musik, bliver endelig fortalt!

Foto: PR

Tehran Blues

Kom med på en kulturel rejse til Irans hovedstad Teheran. I denne indie-film guider Erfan, som er poet og musiker, seeren rundt i Teherans gader, hvor musik, traditioner, religion og kultur er tæt sammenvævede. I Vesten får Iransk musik ikke megen omtale eller spalteplads, men med denne filmperle får man en unik mulighed for at komme ind på livet af musikkulturen fra denne del af verden. I de forskellige scener, som udspiller sig med Erfans rundvisning i byen, fremføres musik af lokale artister. Der er meget at lære om Teheran og dens spirende musikere i denne dokumentar, som med en charmerende tone giver et indblik i et helt særligt musikalsk landskab.

Foto: PR

American Rapstar

Der er fuld fart på American Rapstar, som er vores sidste anbefaling for denne omgang. Filmen handler om SoundCloud-rapscenen, der for nogle år tilbage stormede de internationale hitlister for fulde drøn. Hvis du ikke er helt med på hvad SoudCloud-rap er, så tænk på artister som Lil Yachty, Doja Cat, Ashnikko og Lil Uzi Vert. De pryder sig i farver, tatoveringer, oprørsk energi og kreative hairstyles – og så har de selvfølgelig alle sammen startet deres karriere via SoundCloud. Noget der er særligt ved genren er også de skandaler, der i hobetal har udfoldet sig omkring flere af kunstnerne; voldsdomme skudepisoder, overgreb og overdosis er nogle af de nøgleord, som florerer omkring miljøet. Denne dokumentar dykker ned i historien om de skandaløse rappere, som dette på trods, opretholder gigantiske fanskarer. Som titlen antyder, er det den amerikanske musikscene, der er i fokus, og i hjemlandet har filmen allerede haft premiere. Gå ikke glip af den danske afsløring af filmen, som foregår via CPH:DOX’ online platform. God fornøjelse!

Foto: PR

Du kan også opleve:
A Song Called Hate
A Symphony of Noise
Crestone
Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan
Disintegration Loops
Karen Dalton: In My Own Time
Narcissus Off Duty
Other, Like Me
Poly Styrene: I Am a Cliché
Tom Petty, Somewhere You Feel Free
Tags:
Sofie Vitalis
sofievitalis@bandsoftomorrow.com