fbpx

Til fans af Malk De Koijn: tre bud på dit nye musikalske crush

Foto: Malk De Koijn // Christian Langballe (pressebillede)

I nutidens musikalske jungle kan vi som vanemennesker godt være tilbøjelige til at holde os til de acts, vi allerede kender og har været fans af længe. Men frygt ej! Vi har gjort din opdagelsesrejse lidt mere overskuelig og samlet tre bud på dit nye musikalske crush – skræddersyet til dig, der elsker lyden af Malk De Koijn.

De blev dannet i 1994, revolutionerede dansk rap, lavede det umulige (men eminente) comeback flere årtier senere, og de er stadigvæk mestre i sindssyge samples og kreativ historiefortælling – Malk De Koijn er tre bananer, du ikke kan nå. Legenderne Tue Track, Geolo Geo og Blæs Bukki har med Malk De Koijn skabt et parallelt hihop-univers, som byder på dansksprogede fortællinger om blandt andet Jim Daggerthuggert, Langestrand og smør40. Tilsammen har de givet liv til en lyrisk verden, som kun tre komplet gakkede musikere kan tilvejebringe, og som vi fans elsker at dyrke. Og når de så leverer deres forunderlige lyrik med baggrund af medrivende beats og vanvittig plade-scratching udført at Tue T, opstår der ren magi.

Hvis du endnu ikke er nært bekendt med Malk De Koijn, kan du med rette starte med at høre “Å ÅÅ Mæio” fra 1998-debutskiven Smash Hit In Aberdeen. Du tænker måske at sangtitlen er lidt intetsigende og måske endda direkte skør. Men bag den vokalrige titel gemmer der sig et vaskeægte hit, som gør en dyd ud af, at præsentere gruppen gennem komplet lufttæt rap. Med humor, selvironi og overraskende vokalindspark, fortæller Malk De Koijn om dem selv og deres stil. Du kan jo lige sætte den på, og lade dit hoved nikke med til beatet, imens du læser videre.
Hør “Å ÅÅ Mæio” lige her.

Det er hele ti år siden Malk De Koijn udgav det store combeack-album Toback To The Fromtime. I anledningen af dette jubilæum, har vi lavet denne guide over tre artister, som vi er sikker på at du vil elske, hvis du er vild med Malk De Koijn.

SULKA (DK)

Den første artist vi skal omkring, er selvfølgelig danske SULKA. Hun brød for alvor igennem i 2020 med radiohittet “Babushka”. Foruden at være en umådeligt stærk vokalist og rapper, leverer hun også skarpe systemkritiske tekster, som har det med at gribe den etablerede hiphop-scene helt nede ved roden og rive den op som en vissen plante. Senest er hun udkommet med singlen “KALDER DEN”, hvor hun med sit ukuelige talent, udfordrer den mandsdominerede rap-scene, og beviser at skills trumfer hype. Du kan læse meget mere om, hvordan SULKA smadrer glasloftet med “KALDER DEN” lige her. Og savner man den klassiske Malk De Koijn-lyd, er SULKA’s debutalbum Epoker et godt sted at rette sin opmærksomhed imod. Pladen er skabt i samarbejde med ingen ringere end Tue Track, som endnu engang tilfører musikken vilde scratch-momenter og tight produktion.

Ravi Kuma (DK)

Den danske duo Ravi Kuma er godt i gang med at etablere sig i danske musiklag. Med nylige samarbejder med navne som Farveblind og Yo Johnny, holder de fingeren på pulsen og tager chancer som er aboslut forfriskende. Deres lyd er mere elektronisk og hårdtslående, end den vi kender fra Malk De Kojn, men én sikker ting de to grupper har til fælles, er humoren. Ravi Kuma er ikke bange for at lave provokerende, skøre og overraskende sangtekster. På koncert-bangeren “Staring at My Dick” eksemplificerer duoen deres frie tilgang til musikken, når forsanger og rapper Sharon Kumaraswamy gentagende gange synger // Why you motherfuckers keep staring at my dick? //. Sangen centrerer sig om hverdagssituationer, hvor Sharon simpelthen ikke kan være i fred, fordi folk bliver ved med at stirre på hendes dick. Den anden halvdel af Ravi Kuma, består af producer Aske Knudsen, som faktisk har været med i skabelsen af SULKAs ovennævnte single “KALDER DEN”. Til sammen udgør de en sprængfarlig kombination, som er mere end klar til at bane nye veje for lyden af dansk hiphop.

JNS (NO)

Vi skal også en tur uden for det lille danske land i denne søgen efter artister, der kan lidt af dét som Malk De Koijn kan. Fra Norge kommer den alsidige rapper JNS, som vi for nyligt har haft som ugens upcoming her på sitet. Han laver hiphop, der tager os tilbage til 90’ernes glory days, med svedige samples og simple beats. Lyrikken spyttes ud på norsk, og med sig på de fleste tracks, har JNS en stjerneparade af musikalske gæster. Under pandemien har rapperen været flittig, og han er udkommet med både albummet Pandemisommer i 2020 og Pandemivinter i begyndelsen af 2021. Skulle man have brug for at få finpudset sit norske, og forstørre sit kendskab til skandinavisk rap, er førnævnte plader et genialt sted at starte. Derudover er det skønt at dyrke den nostalgiske hiphop-lyd, som JNS har taget til sig. På tracket “BLANC” er de groovy 90’ere lette at genkende i den musikalske sammensætning, og omkvædet består af smooth vokalsang fra Jae Mingus som er featuring. God fornøjelse.

Tjek også disse navne ud:
Balstyrko (DK)
Bikstok (DK)
Den Sorte Skole (DK)
Holm Beck (DK)
HunniD22 (DK)
Kasper Spez (DK)
Sosa (DK)
Torrpedorr (DK)

Sofie Vitalis
sofievitalis@bandsoftomorrow.com