fbpx

Til fans af ABBA: tre bud på dit nye musikalske crush

Foto: ABBA // Torbjörn Calvero (pressebillede)

I nutidens musikalske jungle kan vi som vanemennesker godt være tilbøjelig til at holde os til de acts, vi allerede kender og har været fan af længe. Men frygt ej! Vi har gjort din opdagelsesrejse lidt mere overskuelig og samlet tre bud på dit nye musikalske crush – om end det er et nostalgisk tilbageblik til barndommens helte, eller om du bare gerne vil høre dit favorit act i en ny opdateret udgave.

ABBA er en legendarisk gruppe. Med al sandsynlighed har din mor stået i sine teenageår og sunget “Waterloo” ind i en hårbørste med sin bedste veninde. Den succesfulde Mamma Mia film sørgede for, at verdenens befolkning fortsat husker de svenske legender. Med utallige hits i bagkataloget har de inspireret et utal af artister gennem tiden, nogle mere direkte end andre. Sverige har efterhånden en stolt og lang tradition for at skabe virkelig høj kvalitet kommerciel popmusik, og meget af det kommer som resultat af, at ABBA banede vejen og viste, at det kan lykkes på den måde. Siden har en lang række svenske superstjerne skabt sig flotte internationale karrierer med sange på hitlister verdenen over – tænk bare på hitfabrikken Max Martin og superstjerner som Zara Larsson og Tove Lo. Nogle artister har ladet sig inspirere ret direkte af ABBA, som da Madonna sang “Hung Up”, hvor hun sampler ABBAs kæmpe hit “Gimme Gimme Gimme”, mens andre er mere indirekte inspirerede.

Arcade Fire

Måske var det ikke lige det første band, du havde regnet med at læse på denne liste. Arcade Fire har en forholdsvis alsidig lyd, der rummer inspirationer fra forskellige stilarter. Hvis du er inkarneret fan af Arcade Fire har du måske læst, at frontmand Win Butler har sagt, at gruppen tit arbejder med at ramme ABBA-lyden. Det kommer helt sikkert til udtryk på deres populære sang “Everything Now”, der med pompøse klaverklimperier og disco trommer fanger essensen af ABBAs kæmpehit “Dancing Queen”. Tag og lyt om du ikke kan fornemme inspirationen:

GRETA

Noget der kendetegner ABBA var deres banebrydende lyduniverser. De var en af de første grupper i verden der evnede at udnytte synthesizeren til at skabe deres musik. Det kommer eksempelvis til udtryk i sangene “Super Trouper”, og du kan virkelig mærke discoen strømme ud af “Take A Chance On Me”. I dag er vi så heldige, at GRETA deler sin musik med verden, og i de skønne sange er der massere af lækker synthesizer. Visuelt er der også paralleller at trække mellem GRETA og ABBA, der begge har en visuel identitet fyldt med glitter og glimmer. På GRETAs sang “Daughter” kan man fornemme de perlende synthesizertoner foruden en trommemaskines version af discobeat. Der er en harmonisk fornemmelse i GRETAs musik, der giver tydelige associationer til ABBAs til tider dystre, dramatiske og melankolske lyduniverser som “Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)”, “SOS, og “Money, Money, Money”, der af nogle anses som værende noget af det første horror pop. Tag og lyt til GRETAs “Daughter”, og hør hvordan trommemaskinens disco-inspirerede beat og de perlende synthesizere spiller sammen.

Alphabeat

Det dystre harmoniske univers ABBA lagde for dagen har også inspireret Alphabeat. Det kommer i høj grad til udtryk på deres nummer “Heart Failure” hvor discoinspireret bas og trommer krydres med synthesizer markeringer. Derudover, er det en kendsgerning, at der i nogle Alphabeat-sange er vokal fra både Stine Bramsen og Anders SG, ligesom man i nogle ABBA sange får både mand og kvindevokal. ABBAs musik har inspireret en masse artister, og det kommer også til udtryk fra vores liste herunder over andre ABBA inspirerede numre.

Andre ABBA inspirerede numre:
Ace of Base – “Beatiful Life”
Ladyhawke – “A love song”
Goldfrapp – “Rocket”
Madonna – “Hung Up”
Mark Ronson Feat. Angel Olsen – “True Blue”

Jakob Bjerrum Thisted
jakobthisted@bandsoftomorrow.com