fbpx

Cautious Clay – Deadpan Love

Foto: Cautious Clay // Leeor Wild (pressebillede)
Label: Cautious Clay
Udgivelsesdato: Fredag den 25. juni 2021

Når man har fået en gave i form af sin sangstemme, unikke evne til at skrive smuk lyrik og producere fede og catchy beats, skal dette også udnyttes, og der er absolut ingen tvivl om, at Cautious Clay har ramt plet med alt det på sit debutalbum Deadpan Love. 

Cautious Clay – Deadpan Love
4.5 / 5 Reviewer
Rating4.5

Bag kunstnernavnet Cautious Clay gemmer sig sanger, sangskriver, producer og multiinstrumentalist Josh Karpeh. Han er en artist med et talent, som ikke er at tage fejl af. I et genremix mellem R&B, hip hop og indie pop har Cautious Clay en unik lyd samt en endnu mere unik evne til at skabe et smukt lyrisk univers af poetiske, følsomme, smukke og relaterbare tekster. Siden udgivelsen af sin debutsingle “Cold War” for tre år siden, har han udgivet tre EP’er hvor flere numre er blevet brugt i film, tv-serier og er blevet spillet flittigt på flere radiostationer. Succesen er meget forståelig, når man lytter til Cautious Clays musik.

Dog har de tidligere EP’er alle være eksperimenterende i forhold til sangteknikker, sangskrivningsmetoder og produktionen, og det er som om at Josh Karpeh har skullet bruge nogle år på at finde frem til sin helt egen unikke lyd som Cautious Clay. Det spritnye debutalbum Deadpan Love viser artisten fra en mere stilsikker side, hvor der ikke er behov for at eksperimentere, fordi den lyd han er kommet frem til er så god, at det ville være synd at lægge den fra sig igen, for at prøve noget nyt af. Lyden på albummet er en R&B-inspireret pop med omkvæd man hurtigt kan synge med på, cathcy melodier og enormt velskrevet tekster.

I løbet af året har Cautious Clay udgivet fem af albummets sange på forskellige tidspunkter, som alle er blevet samlet på en EP. Det er en enorm svær opgave at udpege enkelte sange, som er bedre end andre på debutalbummet. For jo flere gange man hører de forskellige numre, vokser det på en. Efter flere lyt kan man måske lægge mærke til andet end Cautious Clays enormt personlige, genkendelige og vildt dejlige sangstemme. Man vil lægge mærke til de detaljerige beats og melodier, den smukke og dybe lyrik, det ambitiøse og udfordrende kor og ikke mindst hvordan det hele går op i en højere enhed på alle numrene.
Hvis man absolut skal vælge et par numre, som er helt ekstraordinært gode i forhold til resten, er “Shook”, “Whoa” og “Roots” mine personlige favoritter. Disse tre numre kan godt minde lidt om hinanden med deres cathcy og sangbare omkvæd, som alle har en stilet og soulet R&B-vibe over sig.
Dog er nummeret “Wildfire” også noget helt særligt. Her kommer Cautious Clays vokal virkelig til sin ret, og hans talent er fuldstændig indlysende, når man lytter til dette nummer.

Det er altså svært at sætte en finger på det flotte stykke arbejde som Cautious Clay har gjort med sit debutalbum, men skulle man ønske sig noget anderledes ved albummet er det sangenes længde. For ud af det 14 numre lange debutalbum, er det længste af numrene lidt over tre minutter langt, hvor de resterende numre endda er et minuts tid kortere. Når numrene er så gode, som de er, sidder man tilbage med en ærgerlig følelse, når de allerede slutter efter lidt over to minutter. Derfor er det heller ikke mærkeligt, at det første man får lyst til at gøre, når et nummer stopper, er at starte det forfra igen.

Udover at forære denne fine gave i form af et smukt debutalbum, har det unge talent netop offentliggjort en koncert i VEGA til næste sommer, og jeg kan umuligt være den eneste, der fluks køber billetter efter af have hørt hvilken musikalsk perle Cautious Clay har foræret nutidens musikhistorie.

Sofie Pindstofte
sofiepindstofte@bandsoftomorrow.com