fbpx

REPORTAGE: KarriereKanonen Finale 2021

Foto: Pil & Marcus.wav // Hedda Rysstad (DR) // Anders Berg (Pressebilleder)
Venue: DR Koncertsal
Dato: Fredag den 11. juni 2021

I går blev Danmarks vigtigste musikkonkurrence afholdt i DR’s Koncerthus. En aften som i den grad stod i vækstlagets tegn med fem dygtige finalister på scenen. Vi var med under hele aftenen, og du kan læse om de fem artisters optrædener, samt de to, som løb afsted med vindertrofæet.

Dette års Karrierekanon Finale blev ikke afholdt på Smukfest, som traditionen ellers har lydt sig siden 2012.  For i år blev det grundet corona afholdt i den flotte sal i DR Koncerthuset. Aftenen bød på fem fantastiske finalister, som hver især havde deres helt egen lyd og personlighed. Det var en aften i vækstlagets tegn, og niveauet var aldeles højt i år. De fem spirende finalister viste alle en imponerende showcase optræden, og efter en pause hvor juryen fik fundet to vindere, fik publikum også en fuldstændig hæsblæsende optræden af de tidligere Karrierekanon vindere – PATINA, som virkelig viste, at de er et af landets bedste livebands.

Læs om de fem finalisters optrædener, og hvem der gik med dette års sejr!

Marcus.wav

Marcus.wav var den første ud af fem finalister på scenen, og han fik hele DR’s koncertsal med fra sit første skridt ind på scenen. Han fik kærlige tilråb fra publikum, og man sad med en følelse af, at alle i publikum var der for at bakke op om Danmarks nye house-stjerneskud. Da han spillede sin populære akustiske version af “Happy Life” alene på scenen foran sit keyboard, var hele salen opslugt af det unge talent, og ingen var i tvivl om, at Marcus.wav har enormt meget på hjerte og endnu mere musikalitet at byde på. I løbet af den tid han havde på scenen, formåede han både at joke med publikum, danse alle sine følelser ud, til de fede beats hans musik rummer, og smide trøjen til det sidste nummer, “Det bedste der er sket for mig”, som han sang  i bar overkrop. Derfor var det heller ingen overraskelse, at han var aftenens ene vinder af KarriereKanonen 2021. Da hans navn blev råbt op af aftenens vært, Pelle Peter Jencel, blev han både rørt og glad, og igen kunne man se at Marcus.wav er en artist, og person, fuld af store følelser, og prisen til ham var mere end velfortjent. Marcus.wav er også at finde på vores 10 danske hiphop/rap navne Vi glæder os til at se hvad Marcus-wavs musikalske fremtid skal bringe med sig.

veiles

Andet act på aftenen var veiles, der laver inderlig indie-folk blandet med pop samt lidt mere elektroniske produktioner. Hun både skriver, men også producerer musikken selv, så hun er et vaskeægte multitalent. Jeg havde ingen idé om hvad der skulle forventes af veiles koncert, men det blev for mit vedkommende aftenens helt store overraskelse. veiles’ optræden havde et fantastisk band bag sig, som gjorde at hendes optræden føltes som en mere reel koncertoplevelse, end “bare” en finalist optræden i en konkurrence. De første numre var så organiske og smukke, og det er længe siden at en vokalpræstation har siddet så skarpt, som hendes gjorde. Hendes lydunivers var som at blive taget igennem en eventyrfortælling og veiles har virkelig en lyd, som ingen anden dansk artist har lige nu. Det skal lige siges at dette var veiles’ anden koncert overhovedet, hvilket på ingen måde kunne mærkes eller høres i hendes optræden. Vi sad tilbage med kuldegysninger og en DR Koncertsal, som gav et stående bifald. veiles er virkelig en artist, man skal holde øje med. 

Josie Amadonna

Josie Amadonna blev aftenens midterste act. Allerede før hun gik på scenen, var der en vibrerende energi i salen. KarriereKanonens vært, Pelle Peter Jencel, havde få sekunder inden beskrevet Josie Amadonna som havende Big Dick Energy og understreget, at hun håber på at blive lige så kendt som corona. Til en baggrund af blinkende strobelys, indtrådte Josie Amadonna og DJ Signe Alarcón på scenen, som om de ejede den (og hele DR Byen for den sags skyld). Koncerten bød derfra på forskelligartede tracks, hvorpå Josie Amadonna for alvor viste sit talent som rapper og ordsnedker. Med linjer som ”Tak til min mor for at dele mig med alle” og ”Vi er kun to piger men vi fylder hele rummet” viste hun, at lave, blonde piger er færdige med at blive skrevet ud af den danske hiphop-ligning. Til tider under koncerten var det lidt udfordrende at høre vokalen helt tydeligt, og de humoristiske sprogperler i lyrikken gik af og til tabt. Når det så er sagt, var der ingen der kunne stikke til Josie Amadonnas flow, levering og sceneperformance. Hun viste ærligt hvem hun var, og som hun selv sang i sit sidste nummer, ”Donkey Kong”, så er hun hverken ”Tessa, Jada, Clara eller Medina” – Josie Amadonna er en ener!

Pil 

Da Pil indtog scenen var det med en anden ro og selvsikkerhed end de øvrige finalister. Pelle Peter Jencel præsenterede Pil og hendes musik som “Sad Bangers” og det fremgik fra første tone, at Pil optræder med en særlig inderlighed, og lukker lytteren helt ind. Pil har en stor stemme, der i samarbejde med hendes stilsikre sangskrivning gav hele salen gåsehud. Hun formår at formidle lyden af urban ensomhed på hendes sad bangers hvor tekstuniverset blandt andet omhandler utroskab og misundelse. Det var en helt særlig oplevelse at sidde i den colosseum-lignende koncertsal og se Pil som en lille skikkelse i nattøj, der rammer salen lige i hjertet med sin stærke stemme. Pil udstrålede tryghed på scenen, og det tog ikke lang tid for mig at opfatte, at der stod en ægte vinder på scenen. Et højdepunkt var helt sikkert da hun spillede “Omvendt”, som var uden hjælp fra Andreas Odbjerg, som ellers har tilføjet noget godt på den version hvor han er featuring, men det var rammende hvor klart og tydeligt hendes tekster trænger ind hos publikum og hendes egen version af omvendt er noget helt særligt. Der er ingen tvivl om, at man begår en stor fejl hvis man ikke følger nøje med i Pils karriere, især nu hvor hun bliver skudt afsted i kanonen. Festen slutter når Pil går.

IVER

IVER fik den fornemme men udfordrende opgave at runde aftenens show af. Alene og i et dulmende mørke trådte IVER ind på scenen, tændte en lille rød bordlampe, der var placeret på scenegulvet, og gik så i gang med at spille sit første nummer siddende bag et keyboard. Da han i andet nummer kom op på benene med sin guitar i hænderne, spredtes en energi som publikum havde set frem til at blive en del af. IVER spillede ihærdigt og i et pudsigt genremix, som han selv beskrev som skizofrent. Med en vokal, der både var rå og ærlig, blev det klart, at bag det musikalske projekt, IVER, stod en modig og åbenhjertet Alexander Iversen. Han spillede en koncert med så meget inderlighed og volumen, at man ikke kunne lade være med at drømme om, en dag at opleve IVER med et helt band bag sig, der kunne hjælpe ham med brage fuldstændigt igennem. Og helt alene forblev IVER dog heller ikke på den store scene: som et kæmpe højdepunkt fik han nemlig besøg af medfinalisten Marcus.wav, som bidrog med sin særlige vokal på aftenens næstsidste nummer. Hele showet blev selvfølgelig rundet af med sangen ”Vildmand” (lyt til nummeret her), der ikke bare fik publikum til at synge med, men også rejse sig, danse, klappe i takt og råbe efter mere.

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com